Kisgyerekkel indulnál a Balatonra, de félsz, hogy leég, leesik, belelép, beveri, te pedig egész idődet készenlétben fogod tölteni? Ne ijedj meg! Inkább fogadd meg egy gyakorló kisgyermekes tanácsait strandoláshoz, hajózáshoz és vacsorához. Balaton 0-3 éves korig, kalandvágyó kisgyerekeknek és aggódó szüleiknek.

Amit rögtön leszögezhetünk minden, esetleg még hezitáló kezdő szülő megnyugtatásául: a Balaton élővíz, így vér - és hőmérséklettől függően nyugodtan beviheted akár már a 4-5 hónapos gyermeket is. Találsz persze medencés strandokat is a Balatonnál (például Balatonlelle, Keszthely, Balatonfüred), ahol választhatsz is, hol tudod nagyobb biztonságban a gyereket.

Érdemes észben tartani, hogy a sétányok kavicsszőnyegét gyakran gyomirtózzák. Márpedig ennek a korosztálynak egyik legkedvesebb elfoglaltsága a kavicsgyűjtés és kóstolás. Ezért vagy ne engedd, hogy a parti sétálóutcán szedjen köveket, vagy kérdezd meg valamelyik büfést. Ők mindig mindent látnak és tudnak egymásról.

Ha már a víznél vagy, az azt jelenti, hogy egy akadályt sikerrel vettél, a közlekedést. Babakocsival lejutni a partra, pláne a vasút-főút túloldaláról, nem könnyű feladat. A legtöbb helyen bár bababarát a strand, a móló, a part, az odajutás már kevésbé. Inkább menj autóval vagy biciklivel, máskülönben lehet, hogy bozótharcosként a síneken keresztül vágott csapáson, vagy egy edzésnek is beillő lépcsőzéssel a vasúti felüljárón, esetleg hosszabb kitérővel a legközelebbi átjárón tudsz csak átjutni a főút víz felőli oldalára.

Saját lábukon közlekedő gyerekek esetén kardinális pont a játszótér. Ezekből 2009 óta elvileg csak EU-konform létezhet, ám a valóságban ez kb. csak minden másodikra igaz az országban. A Balaton partján is találni, ha nem is mókuskerekes, de a csővázas fajtából való játszótereket, ahol esélyes a sérülés. Ezért keresd inkább a központi tereket, nagyobb strandokat, ahol mindig szuperfelszerelt és biztonságos játszóterek várjak a kicsiket.

Ha a vízben is szeretnéd biztonságban tudni a csemetét, olyan helyet válassz, ahol van gyereklidó, azaz a vízbe lassan lejtő fövenyes part. Jó hír, hogy ezekből egyre nagyobb a választék. A teljesség igénye nélkül:Balatonfűzfőn, Szepezden és Fonyódon most fövenyesítenek, Balatonlellén, Balatonfüreden, Balatonfenyvesen, Vonyarcvashegyen már vannak lidók, és hamarosan Balatonudvari is beáll a sorba. A lankás, homokos parton nyugodtan szabadjára engedhetők a picik, akik élvezettel fogják túrni az iszapot az ötcentis vízben, míg apa/anya leússza a napi penzumot.
A babákra mindig kenj napvédő krémet, de 30 feletti faktorszámra felesleges költeni. A túl magas érték gátolja a D-vitamin bejutását a bőrbe, ráadásul egy 50-es naptej csak másfél százalékkal véd jobban az UV-B sugaraktól, mint egy 30-as. Viszont sokkal drágább.