Ősszel nyílt meg az éttermekkel és borászatokkal amúgy is jól ellátott Köveskál új étterme, a Mi a kő. Az egykori olcsóboros-ropis kocsmából lett étterem-borház azóta kerthelyiséggel is bővült. Az étlapját érdemes tesztelni!

Köveskál már nagyon régen kiemelt helyet foglal el a Káli-medence kis falvai között. Szeretem Balatonhenye zsákfalu-nyugalmát és Szentbékkálla apró házait is, de mégis - Köveskál az igazi kedvencem, hiszen kerékpártúra közben biztosan útba ejtjük ezt a hangulatos települést, ha pihenni vagy a kimerült energiakészleteket feltölteni megállunk egy kicsit.

A falusi élet központja a kocsma - Köveskálon azonban sokkal stílusosabb vendéglátóegység várja a központban a megfáradt turistát. Az egykori Fekete-hegyi Betérő helyén tavaly ősz óta működik a Miakő - Káli-medencei Borok HázaTrombitás Tamás képzőművész és borász kínálja itt a borok mellett a Káli-medencében termett alapanyagokból készült ételeket.

Az étterem letisztult, a régi fa ajtókat és patinás bútorokat kihangsúlyozó, egyszerű és világos belső tere is vonzó, de a napsütést a legjobban a teraszon élvezhetjük: a friss alapanyagokból készült ételekről az étlap mellett tábláról is tájékozódhatunk: itt kapnak helyet a különleges ajánlatok is. A borjúmirigy és a Szent-György gombás, kecskesajtos quiche is csábító ajánlatnak tűnt, előételnek mégis a céklás, sült érlelt kecsketúrót és a padlizsánkrémet választottunk - mindkettő beváltotta, sőt, felül is múlta a reményeinket.

Ezt a felvezetést követte a pácolt jércemell saláta és a nagymamánál töltött vasárnapi ebédeket idéző szalontüdő zsemlegombóccal - nem jutottunk szóhoz a gyönyörűségtől. A házigazda, Trombitás Tamás ajánlását megfogadva a csokoládémousse epergranitával zárta a lakomát.