Ugrálj a Bëlgával Veszprémben, nosztalgiázz Zoránnal Siófokon. Jordán Tamás Balatonfüreden standupol, a badacsonyi borászok megetetnek és megitatnak, a földvári szörfösök bringázni visznek. Hétvégi programajánló.

Több túra

A Keszthelyi-hegységben minden van, amiért egy hegységben érdemes túrázni. Nem túl nehéz terep, van barlang, várrom, kilátó, illetve mindenféle szedhető növények. És egy csomó szervezett túra. A gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület a hétvége mindkét napján indít túrát. Szombaton a gyenesdiási Nagymezőn, vasárnap a zalaapáti Általános Iskolánál lesz a gyülekező 14 órakor.

A medvehagyma-rajongóknak a szombati balatonedericsi Medvehagyma túra lesz a nyerő. A frissen szedett, apróra vágott leveleket egyszerűen akár egy rántottára is dobhatod, de reggelire a meleg vajas pirítósra halmozva is megjárja. A medvehagyma szedéshez hasznos tudnivalókat leírtuk itt. A medvehagyma mellett gyógynövényeket is lehet szedni hozzáértő kísérő segítségével, a kedden és szerdán Reziből induló gyógynövény túrán.
A Keszthelyi-hegység helyett a somogyi dombok között lehet bringázni a balatonföldvári Viharsarok Vitorlás Központtal szombaton. Saját biciklit hozz, ha van, de a szervezők előzetes egyeztetés alapján szívesen és bérmentve adnak kerékpárt is, amíg a készlet tart. A tervezett útvonal során a kötcsei borokba is belekóstolhatsz, Somogy megye legmagasabb pontjáról élvezheted a kilátást, majd a Kereki vár romjaihoz felkapaszkodva fújhatod ki magad a Balatonföldvárra való visszatekerés előtt. A részvétel ingyenes és bárki számára nyitott, aki a körülbelül 30-35 kilométeres távot teljesíteni tudja.

Több borvacsora

Badacsonyban két borvacsora is lesz egyszerre pénteken. A Badacsonyi KÖR és a VSOP Balaton-felvidék a badacsonyi Hotel Bonvinoban tart Badacsonyi Borhétvégét. Pénteken este 19 órától borvacsora és a nyolc résztvevő pincészet legszebb borai indítják a hétvégét. A szombat az újdonságok kóstolását is magában foglaló bortúrával telik majd. Lesz még boros kvíz és tesztvezetés, de ami még fontosabb, hogy a pincészeteknél kedvezményesen vásárolhatsz a hétvégén kóstolt borokból.
A Badacsony hegy oldalán, Badacsonytomaj centrumától alig pár percre található Borbarátok Borház tavaszi menüvel készül a badacsonyi borok mellé szombat este. Ételfronton füstölt libamell rilette, kapros-tejfölös kakas leves sajtgombóccal, vaslapon sült mangalica szűz, medvehagymás kacsamájraguval és rozmaringos parázs burgonyával támadnak. Ehhez jön még a desszert, ami belga csokoládé mousse lesz gyömbéres narancszselével. Italfronton a klasszikus badacsonyi boroké lesz a főszerep, illetve a csak itt fogyasztható, Szegedy Róza receptje alapján készült Badacsonyi Ürmös is kerül majd a poharakba. Az estét a kistölgyfahordós érlelésű Szürkebarát Törköly Pálinka zárja. A borvacsora ára 8500 forint.

Több kultúra

Zorán és kamarazenekara zárja a Siófoki Tavaszi Fesztivál idei programját. A hatvanas évek óta aktív zenész a Kálmán Imre Kulturális Központban énekel majd, arról, hogy a Szerelemnek múlnia kell. Ugyanekkor Veszprémben az Expresszó klubban az Intim Torna Illegáladja elő a slágereit. Az Expresszó színpadán egy nappal később, szombat este pedig a Bëlgával lehet együtt kiabálni a magyar nemzeti hiphopról és a lakótelepi életről.
A veszprémi Hangvillában egy másik népszerű sláger, a Ha én gazdag lennék szól majd, a hozzá tartozó musical, a Hegedűs a háztetőn többi részével együtt, pénteken és szombaton is. A jagadigadajhoz pedig nem akárkik hegedülnek, hanem maga a Budapest Klezmer Band.
Balatonfüreden az Anna Grand Hotelben érdemes kulturálódni a hétvégén. Szombaton Cseh Tamás után ezúttal Alfonzót kelti életre az Exkluzív Színházi Esték sorozat. Vasárnap17 órától pedig ugyanott Jordán Tamás ad elő költészettel kevert standup műsort. Utána érdemes átballagni szembe a Kredenc Borbisztróba, ahol éppen négy éve folyik a bor, az acid jazz és az utcán táncolás.