Május 1-jén kezdődik a Nyitott Balaton programsorozat. Ingyenes és kedvezményes szállás- és gasztro ajánlatok, sport- és zenei programok tucatjai május 1-11. között. Ezekből válogattunk, az első hétvégére.

A legkülönfélébb túrák, koncertek és kiállítások közt cikázva magad is ecsetet ragadhatsz Ábrahámhegyen a Tavaszi Festőversenyen, mézes levendulateát kortyolgathatsz Tihanyban, vagy vitorlázás közben csodálhatod meg a Mandulás Riviérát, amit egyébként egy geo-, illetve teljesítménytúra keretében gyalogosan is felfedezhetsz.

Hogy a palacsinta se maradjon el: Balatongyörökön a Palacsinta Fesztiválon mindenféle formában, méretben, ízben tömheted magadba, sós és édes változatban egyaránt. Ugyanezen a napon az átellenes sarokban, Csopakon Mandulaünnep és Süteményverseny várja az édesszájúakat, május 3-án, szombaton. És ha már arra jársz, akkor előtte és/vagy utána ebédként teszteld a Jókai-bablevesek egész sorát a Koloska-völgyben, ugyanis a Jókai Napokon főzőverseny is lesz.

Ha pedig Balatonfüred és Jókai, akkor ne hagyd ki az egyik legpikánsabb programot se, a We Love Balaton tizennyolc pluszos fáklyás városnéző sétát Balatonfüred buja titkairól május 2-án, pénteken este 9 órától. Előtte és utána indulj neki nappal is, ötféle útvonalon is lesz szervezett túra füredi indulással.
déli parton is van felfedeznivaló bőven. A Szerelmesek kerékpáros túrája Siófokról indul és Balatonvilágosra érkezik. A siófok mögötti dombok közt bringázhatsz a Cinege kerékpáros túrákon, de a Zamárdiban lévő Kőhegyi kilátóhoz is eltekerhetsz ezen a hétvégén, szintén siófoki indulással és érkezéssel.
Négy-öt fős csapatokban lehet nekivágni az éjszakai túrának április 30-án, szerdán este fél 9-kor Felsőörsön. Ugyanitt majális elsején. Anyukáknak és a gyerekeknek is kibővölt program- és gasztro kínálattal fut ezen a hétvégén a Tihanyi Piac Placc, ahol a kézműves sörök mellé virslit és pónilovaglást kínálnak. A majális után is van élet, meg Csirke-Csülök Fesztivál a Kinizsi Várnál, ahol május 2-án a Cimbaliband, május 3-án pedig Berecz András adják majd a falat alá valót.