Szerzők

  • We Love Balaton

2014. 04. 07. 2:00

Jókai, Krúdy, Blaha Lujza. Pezsgő, kártya, bunyó és szex. Fáklyás városnéző séta Balatonfüred intim titkairól a We Love Balatonnal és Praznovszky Mihály irodalomtörténésszel a Nyitott Balatonon. Hol mulattak, szerenádoztak, hamiskártyáztak, pofozkodtak és bujálkodtak száz és kétszáz éve Balatonfüreden? Május 2-án végigjárjuk történelmi hírességeink félrelépéseinek helyszíneit.

Balatonfüred reformkori városrészének szépen felújított házai keveset mesélnek a történelem ragadósabb oldaláról. Pedig "a magyar Tempevölgy", nem csak a XIX. század szellemi pezsgésére vágyóknak volt vonzó célpont. Jöttek a nyári kalandokat keresők, szerencsejátékosok, csalók és a prostituáltak, akiket 1849-ben karhatalommal kellett kitelepíteni Balatonfüredről Arácsra, mert a jelenlétük veszélyeztette az erkölcseikre kényes vendégek szórakozását.

A füredi éjszakába nem csak a kisstílű életművészek ugrottak fejest. "Szórakozásaim és mulatozásaim aggasztó méreteket kezdtek ölteni" - írta Zichy Géza gróf, aki már 16 évesen belevetette magát Balatonfüred vigalmi életébe, pedig a szülei gyógyulni küldték a fürdővárosba egy súlyos baleset után. Esterházy Mihály gróf egy díszvacsorán annyi pezsgőt bontatott, hogy a személyzet is részeg volt napokig.
A pezsgőtől ragadó füredi mulatságok, kártyabarlangok és bordélyházak helyszínein ma "tisztes" éttermek, múzeumok és irodák vannak. A helyek emlékét azonban nem csak arisztokraták és írók naplójegyzetei őrzik.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A We Love Balatonnal várunk egy fáklyás városnézésre, ahol Praznovszky Mihály irodalomtörténész kalauzol végig történelmi-irodalmi hírességeink félrelépéseinek helyszínein. Praznovszky élvezetes anekdotáin keresztül nem csak a helyek, hanem a történetek is megelevenednek.
Blaha Lujzáról mindenkinek a "nemzet csalogánya" jelző jut eszébe. A korszak ünnepelt színésznőjének Balatonfüreden töltött húsz éve azonban tele van titkokkal. Szerelmi történetei közül nem egy Füredhez kötődik.
És mi a helyzet Blaha Lujza villaszomszédjával? Jókai Mór valóban csak egy nőt szeretett életében? Ki volt Ottília, akiről ugyan keveset tudunk, de Laborfalvy Róza épp eleget ahhoz, hogy majdnem beadja a válópert?
Krúdy Gyula sem csak gyógyulni járt Balatonfüredre. A női bokák és a húsleves rajongója a budapesti Royal szállóban nem csak a szállodaigazgató feleségét, de annak felnőtt lányát is megszerette. Utóbbit Balatonfüredre szöktette, ahol félig-meddig titkos nászútjuk a féltékeny anyós-anya dühöngő rohamai között keltett feltűnést.
Tudj meg többet Balatonfüred intim titkairól! Várunk május 2-án 20 órakor Balatonfüreden, a Jókai-villa kertjében (Honvéd u. 1.). A részvétel ingyenes, fáklyát adunk a készlet erejéig. Programunk a Nyitott Balaton programsorozat része.

Update: az esemény este 21:30-kor kezdődik!

A cikkhez az Északipart magazin "Balatonfüred 150 éve" című írását és Halász Imre "Nyaralás, idegenforgalom és a szerelmi szabadfoglalkozásúak" című tanulmányát használtuk fel.

Hasonló tartalmak

Admin mode