Az első magyar sztriptíztáncosnő, Jókai Mór Ottíliája, Blaha Lujza pletykaköre, meztelen kocsisok és a Kiserdő hetérái is szóba kerültek szombaton este Balatonfüreden, a We Love Balaton 18+-os városnéző sétáján, ahol Praznovszky Mihály irodalomtörténész szórakoztatta a szépszámú közönséget.

Balatonfüred, Honvéd utca 1. Jókai Mór és Laborfalvi Róza egykori nyaralója. Szombaton este egykori lakóinak magánéletéről is megtudhatott ezt-azt, aki eljött. Például, hogy az ünnepelt színésznő Laborfalvi Rózából "házisárkány" lett idősebb korára, míg "Móric bácsi" olyan művészi katalógusokat rendelt külföldről, amiben csak aktok voltak.

Praznovszky Mihály irodalomtörténész-múzeológus az irodalomtörténeti búvárkodást keverte a stand-up comedyvel. Jókai gyámleányáról, Lukanics Ottíliáról is szó esett. A lányba az idős Jókai bele is szeretett. Levelezésüket véletlenül Laborfalvi Rózának kézbesítették ki: a botrány nem maradt el.

Ez a 120 éves fa láthatta Krúdy Gyulát, Ady Endrét Csinszkával és Becker Babyt, az első magyar sztriptíztáncosnőt, aki később Balatonszepezden kapott villát ajándékba Apponyi Henrik gróftól.

Balatonfüred a Tihanyi Apátság birtoka volt. Mégis sűrűn látogatták az "Ördög bibliájának" nevezett kártya és más szerencsejátékok rajongói. Széchenyi István gróf, a Kisfaludy gőzös megépíttetője szerint a füredi kártyaasztaloknál naponta megfordult annyi pénz, amiből az egész hajót ki lehetett volna fizetni.

80-100 fő hallgatta a Vitorlás étterem helyén lévő lófürdetőben meztelenül lovakat csutakoló kocsisok és az egykori Hidegfürdő női öltözőjének falán tátongó lyukak történetét, amikről még Kossuth is említést tett.

A nyaralásnál a legnehezebb pillanat az elutazás, de a régi Balatonfüreden a megérkezés sem volt könnyű. A mai Anna Grand Hotel elé postakocsival megérkező vendégek fogadására mindig összegyűlt a bámészkodók, pletykákra vágyók tömege, akik azonnal kommentálták az érkezők rangját, személyét, vagy öltözetét.

Praznovszky Mihály egy-két sikamlós verset is előbányászott a legfontosabb magyar irodalmi alkotásokat jegyző művészektől. Blaha Lujzáról pedig elmesélte, hogy a "nemzet csalogánya" fiatalabb kori kalandjai után Balatonfüreden, a Jókai Villa szomszédságában álló nyaralójában már inkább csak a pletykálkodást űzte barátnőivel.

A séta a Jókai Villából indulva, a Kerektemplom, Blaha Lujza villája, és az Anna Grand Hotel érintésével a hotel és a Szívkórház mögötti Kiserdőben ért véget. Itt egykor az Arács felől jövő "hetérák", azaz kéjnők sétálgattak, akik "azt árulták, amit nem lehet megvenni".

A Kiserdőben, ahol egykor Balatonfüred egyik színháza is állt, "a piperkőc csodabogár" Bizay Mihállyal, a XIX. századi Füred legnagyobb szélhámosával is meg lehetett ismerkedni. A prostitúcióval, hamiskártyával is foglalkozó "nemzet báróját" - aki sosem volt báró - a Füreden sokszor megfordult Krúdy Gyula is megörökítette.

A városnéző séta a Nyitott Balaton programsorozat része volt. Gyertek el a következő héten is!