Balatoni és buja, naiv és ironikus, vidám és színes. Plattensee, azaz Balaton címmel nyílt kiállítás Tóth Andrej olajfestményeiből a budapesti A38 fedélzetén.

Plattensee címmel nyílt kiállítása az A38 kiállítótermében az Év Kulturális Plakátja Díjat többször is bezsebelt Tóth Andrejnek. Plakátműveit a Magyar Nemzeti Galéria kéri be folyamatosan a gyűjteményébe, az “Aranyrajzszög” kulturális plakátdíj elnyerése után pedig a Magyar Plakát Társaság tagjai közé is bekerült.

A színes, vidám, itt-ott ironikus beütésű festményeket készítő Andrejt a tavaly Balatonalmádiban töltött nyár inspirálta a leginkább:A csajokkal – Andrej 2 lánya és a felesége – való strandolás során van 20-30 perc, ami csak az enyém. Beülök a bár teraszára egy csésze fekete és egy pohár hideg fröccs kíséretében. Mellettem ultizók, hangszóróból Bikini vagy épp Eros Ramazotti s mindenütt 40 fok. Nekem ennyi elég is, hogy körbenézve létrehozzam a Plattensee-t.” A grafikus-festő kedvenc balatoni helye egyébként a buja Balatonfüred, a műveiben is visszaköszönő fülledt erotika motívumain ezért cseppet sem leptek meg bennünket.

Andrej Plattensee anyagát a hamisítatlan balatoni helyszínek és szereplők ihlették, így nem hiányozhat a hekk, a lángos és a kovászos uborka sem a művekből. Fa bútorlapokra és gyümölcsös rekeszekre, szekrényajtókra és halakra kerültek fel a művész saját élményeit feldolgozó alkotások. A projekt a 2009-ben Dolce Vita Bed&Breakfast kiállítás során bemutatott festmények képi világát és életörömét hozza vissza, balatoni vonatkozásban.

A Plattensee kiállítással párhuzamosan indult el az ART HEKK projekt is, ami Andrej Balaton tematikájú, handmade termékeinek most induló brandje: “A ‘Magyar Tengernek’ érthetetlen módon nincsen mai kreatív világa, márkája. Üres a piac. Már vannak biztató jelek, sok-sok kezdeményezés az újraértelmezésre, épp ezért igyekszem az elsők közt lenni.” Az ART HEKK elnevezést is kitaláló Geszti Péter így foglalta össze a kezdeményezés lényegét:

Képeslap
A strand, a nádas, a kacsák, a Badacsony, a naplemente, az üdülők, a lángos, a palacsinta. A diszkólézer, ami csóváskodik az éjszakában, a tompa tucc-tucc, ami átkel a túlsó partról. A fürdőrucik, a lányok, a fecskék és fruskák, a napolaj, a matrac, a bóják, a komp, az iszap meg a szaga. A vonat zaja, ami átmegy hangosbemondóba. A vitorlások. A ringás a vízen. A szúnyog, amit lenyeltünk.
Minden nyár retro, minden idő múlt.

Képtelen lap
A tó, aminek csak északi és déli partja van – keleti és nyugati nincs. Ez hogy lehet? Tovább megyek. Van-e Magyarországnak tengere? Nincs. Akkor miért hívják úgy a Balatont, hogy a magyar tenger? Aztán. Hogy hívják a Balaton legnépszerűbb halát? Hekk. És milyen hal nincs a Balatonban? Hekk.
Ez, ahogy a dolgok festik magukat minálunk. A dolgok kicsi, de nagyszerű és vidám értelmetlensége, amelyben olyan otthonosan fürdünk. A valóság, amelyet meghekkeltünk. Erről szól az ART HEKK.
Hogy a képtelen képes legyen.

Tóth Andrej kiállítását június 30-ig tudjátok megtekinteni a budapesti A38 hajó kiállítóterében.