Hagyomány és innováció: mobilos applikációval újul meg a Művészetek Völgye, ahová idén nyáron a Design Terminál csapata is kitelepül. Beszélgetésekkel, design vásárral, tech kiállítással, startupperekkel, Barabás Lőrinccel, Hősökkel és Dj Bootsie-val készül az intézmény, melynek vezetőjével, Böszörményi Nagy Gergellyel beszélgettünk.

Nagyon Balaton: Pihenni, kiszakadni a megszokott nagyvárosi közegből – ezzel magyaráztátok a Design Terminál kitelepülését a Művészetek Völgyébe. Mi vonzott ebben a fesztiválban?

Böszörményi Nagy Gergely: Régi tervünk, hogy a hazai kreatív ágazatok szereplőit, akikkel a mindennapokban számos területen működünk együtt az inkubációtól az urbanisztikáig, a munkán kívül is vendégül lássuk. Így kötetlenebb, közvetlenebb formában is épülhet a közösség. Hogy miért pont Kapolcs? Két okból: egyrészt izgalmas és megtisztelő felkérést kaptunk a szervezőktől, hogy vállaljunk szerepet a fesztivál megújításában. Ezt a célkitűzést mi is időszerűnek érezzük, és hiszünk benne, hogy lehet korszerű, a fiatalokat és az üzleti világot is megszólító formát találni az egyébként patinás eseménynek. Másrészt abban az időben a helyszíntől egy kanyarra, Csórompusztán táborozik majd a Hello Wood csapata. A Design Terminál fesztiválhelyszínét együtt álmodtuk meg a falu egyik központi udvarára. Reményeink szerint a nagyközönségnek is érdekes és izgalmas lesz.

Nagyon Balaton: Milyen programokkal készültök?  

Böszörményi Nagy Gergely: A mindennapokban szokatlan, az év többi részében valószínűtlen találkozásokat szeretnénk létrehozni. A beatgyártó és BP Clothing-márkaépítő Simon "Benskifater" Bence például Márvány Gyuláné kapolcsi polgármesterrel, Tóth Béla balatonakali vendéglős pedig a Cukorka - Sweetfabric Budapest ötletgazdáival folytat majd eszmecserét. Kiemelt témánk lesz a város és a vidék kapcsolata, a kreatívipari körzetek és klaszterok kialakulásának lehetősége, vagy éppen a rusztikus inspirációk jelentősége a formatervezésben. Együtt gondolkodnak a témáról a Pos1t1on, az Ivanka és a LEN Architects alapítói, a Bridge Budapestet vezető Pistyur Vera, Kovács Ági divattervező, Szőke Gábor Miklós szobrász, és még nagyon sokan mások. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a közösség elismert, megbecsült személyiségeit ezúttal ne csak szakmai témákban, hanem új oldalukról is megismerhessük. Rátai Dani, a Leonardo feltalálója a családról, a Hello Wood stábja az iskoláról és a tanulásról osztja majd meg a gondolatait. Természetesen lesz design vásár hazai tervezők válogatott termékeivel, és tech kiállítás ígéretes startupokkal az AVEC inkubátor szervezésében. Esténként is izgalmas lesz a Design Terminál udvara: többek között Barabás Lőrinc és Németh Juci, Dj Bootsie és a Hősök is tiszteletét teszi nálunk.

Nagyon Balaton: Mennyire éles a startup-világban a Pest-vidék kontraszt?  Egy-egy tervező, kezdő vállalkozó milyen esélyekkel boldogulhat a fővároson kívül?  

Böszörményi Nagy Gergely: A kreatív ágazatok és az innováció képviselői mindenütt a világon a nagyvárosokban érzik a legjobban magukat. Sőt, ők a motorjai az egyre látványosabb trendnek, ami a múlt század utolsó évtizedeiben jellemző elő- és külvárosi környezetből a legbelsőbb kerületekbe vonzza a cégeket. A suburbia helyét átveszi a belváros. A Szilícium-völgyből a szomszédos San Franciscóba költöznek a cégek, és Európa startupközpontjai is metropolisokban alakulnak ki ipari parkok helyett. Ennek fő oka a sűrűbb kulturális szövet és az általa jelentett programkínálat, a meglévő és lehetséges partnerek közelsége, a személyes találkozások lehetősége. E téren kifejezetten előnyt jelent, hogy kis ország vagyunk: Budapest az ország szinte bármely pontjából gyorsan megközelíthető. A fővárosban elérhető üzleti közösség így akkor is meghódítható, ha valaki nem akarja teljesen elhagyni szülőhelyét. A csongrádi Litracon üvegbeton, az egerszalóki GreenZero stúdió, vagy a Sixay soproni bútortervező műhelye is kiváló példa erre.

Nagyon Balaton: Ismersz példamutató balatoni kezdeményezéseket?  

Böszörményi Nagy Gergely: Tavasszal találtunk rá a barátaimmal egy Hegymagas szélében álló régi malomra, ahol apa és fia működtet családi sajtkészítő vállalkozást. A Károlymalom igazi underground műhely, a környékbeli termelők körében népszerű káptalantóti piacra sem szállítanak, csak helyben kaphatók a termékeik. Nézzetek be hozzájuk, ha a környéken jártok!

Nagyon Balaton: Merre jársz legszívesebben a tónál?

Böszörményi Nagy Gergely: Nekem a Balaton-felvidék, azon belül Csobánc szőlőhegy a legkedvesebb. A présházakat gondozó sokszínű közösség, az erdő által mára csaknem teljes egészében meghódított régi zsidó temető Diszelnél és persze a hegytetőn álló Gyulaffy-vár romjai. Ahogy azt annak idején Rockenbauer Pál és a Másfél millió lépés Magyarországon csapata is felfedezte, a Csobáncról a legszebb a kilátás a vidékre. Tizenöt éve, 1999. augusztus 11-én innen néztük a balatoni napfogyatkozást.