Ez lesz az a hétvége, amikor semmilyen egyensúllyal nem törődve az ország túlnyomó része fogja magát, és betámadja a magyar tengert, mintha a tatárok kergetnék az embereket. Szerencsére tatárokról most nincs szó, egyszerűen annyi minden lesz a Balatonnál, hogy Klein Dávid legyen a talpán, aki nem szédül bele. Kékszalag, VinCe Balaton, Nagy Csobbanás. A foci vb-t le sem írjuk, azt úgyis bárhol lehet majd nézni. Most még az sem jó kifogás, ha annyira irtózol a Balaton Soundtól, mint óvodás a fogorvos bácsitól. Megmutatjuk, miért.

Csütörtök

VinCe Balaton - Balatonfüred (július 10-13.)

Ez a lehető legjobb program azoknak, akik vitorlázni ugyan nem tudnak, de mindenképpen szeretnének imbolygó talajt érezni a lábuk alatt, hiszen a Kékszalaggal egy időben a VinCE egy elég kimerítő borválogatást hoz Balatonfüredre. Villányi, szekszárdi, egri és tokaji pincészetek egészítik ki az olyan kevésbé ismert balatoni borászatokat, mint az AX&AX vagy a Levendula Pincészet. Ráadásul az elektromos jacht fedélzetén tartott mesterkurzusokon itt még kivételes alkoholos műveltségre is szert tehetünk, ha pedig a gyakorlati tudnivalók helyett inkább csak Hamvas Bélával filozofálgatnánk, a kultúrsarokba is beülhetünk olvasni. Esténként aztán a PASO, majd a Rájátszásnak nevezett, költőkből és zenészekből álló vegyes formáció ad zenés kíséretet a szárazföld hullámzásához.

Balaton Sound - Zamárdi (július 10-13.)

Senkinek sem kell bemutatni azt az elektronikus zenei fesztivált, ahol reggeli menü címszó alatt a tekergetős beateken kívül vodkaszódát és viszkikólát szolgálnak fel végtelen mennyiségben, miközben a Kékszalag mezőnye éppen a tó megkerülésén feszül. Európa 2013-as legjobb közepes méretű fesztiválján már visszajáró vendégként bukkan fel Alesso, Armin van Buuren vagy Richie Hawtin és társaik. Rajtuk kívül tiszteletét teszi a tetoválószalonok aranykártyás ügyfele, Wiz Khalifa, aki a Wu-Tang Clannal ellentétben talán azt is eltalálja majd, hogy éppen Zamárdiban szövegeli szét a színpadot. Érkezik még a koszovói albán szülők gyerekeként Nagy-Britanniában felnőtt, majd eddigi egy lemezével egész Angliát térdre kényszerítő Rita Ora, David Guetta pedig már úgy tér ide vissza, mintha a siófoki hekk lenne a titkos mannája. Arról már többet is írtunk mi lesz, ha megéheznél a Balaton Soundon.

Péntek

Sajt és Bor Napok - Balatonföldvár (július 10-20.)

Július 11-e és 20-a között Balatonföldvár összepárosít két egyébként kéz a kézben járó terméket: sajt és bor ugyanis pont annyira kiegészíti egymást, mint Harry és Sally. Most a különböző kézműves sajtok és a balatoni borok bizonyítják be, hogy Billy Crystal és Meg Ryan párosánál is jobbak.

Keszthelyfest (július 11-13.)

Ha már mindenhol fesztiválok nőnek ki a földből, Keszthely sem maradhat kivétel. A város három közismert helyszínét (Festetics-kastély, sétálóutca és Balaton-part) töltik meg olyan kulturális programokkal, amik apukát sem riasztják túl messzire, és a gyerekek sem unják magukat halálra. A programba, úgy tűnik, minden belefér: a kastély kertjében például huszártábort építenek, a parton este pedig már az Akkezdet Phiai pörgetik a rímeket. A legérdekesebb program a végére marad: vasárnap egy kamarazenekar az első rész Mozartja és Vivaldija után a második felvonásban előadja a komolyzenére áthangszerelt Hair musicalt. Akinek pedig hiányozna némi bor a kultúra mellé, csak ugorjon át Gyenesdiásra, ahol éppen borfesztivált tartanak egész hétvégén. Az igazán nagy halrajongók pedig egy kicsivel menjenek még tovább, Balatongyörökre, mert a III. Balatoni Halételek Fesztiválján a halas rétes olyan kajának hangzik, amit pont akkora hiba visszautasítani, mint a nagymama titkos receptes tökös-mákosát.

Jazz és a Bor Fesztiválja - Balatonboglár (július 9-13.)

Bármilyen meglepő, de a Balaton Sound ideje alatt máshol is van zenei élet a déli parton, nem csak Zamárdiban. Bogláron például rengeteg jazz-zenész gyűlik össze, hogy helyi borászok termékeit kortyolgatva tapsoljon az új Miles Daviseknek. Akár az egész napot eltölthetjük a környék legjobb lángosának keresésével, mert itt este 8 óra előtt nem áll színpadra az éppen aktuális két együttes. Ha megszomjaznánk, a Bujdosó Pincészet standjához mindenképp érdemes ellátogatni, de Légli Ottó boraival sem lehet nagyon mellélőni.

Szombat

Tihanyi Szabadtéri Játékok (július 11-12.)

Tihany egész nyáron remek színházi előadásokkal és koncertekkel bombázza a félszigetet megállás nélkül. A Budapest Bár szombat este megy majd neki úgy a dalfeldolgozásoknak, mint idén a Fifty-Fifty saját rekordjának. Vasárnap a színpad Peter Shaffer Amadeus című darabjáé, amelyről a legtöbben egyből Milos Forman Oscar-esőjére és Tom Hulce hisztérikus nevetésére asszociálnak. Tihanyban ezúttal Kulka János lesz az ügyes, de korlátaival küszködő Salieri, aki borzasztóan irigy Mozart szabadságára. Ha Keresztes Tamás egy kicsit is megközelíti Mozart végtelen zsenijét, és Kulka hozza gúnyosan szarkasztikus stílusát, egy elég jó vasárnapi zárófelvonása lehet a hétvégének.

Nagy Csobbanás - Fonyód (július 12.)

Ez tényleg nem az a program, ahol a helyi borászok futnak versenyt a különböző őstermelőkkel, hogy ki tudja komolyabb ízekkel megterhelni a fesztiválra éhes közönség gyomrát. Fonyódon a gyerekprogramok - játszóház, ugrálóvár, kézműves foglalkozások - uralják majd a terepet. Zenei fronton estére egyre komolyodik majd a helyzet, mert délelőtt még az Alma együttes adja elő születésnapi örökzöldjét, estére viszont az Ocho Macho pengeti el, hogy miért annyira jó nekik.

Országos Strandvízilabda-bajnokság döntője és a Balatoni Halászat Napja (július 12.) - Balatonföldvár

Az, hogy Budapesten csak július 14-én kezdődik a vízilabda-Európa-bajnokság, még nem jelenti azt, hogy addig nem is szabad a strandon a másikat vízbe fojtani egy-egy gólért cserébe. Túlzunk persze, hiszen a strandvízilabdában különösen jó, hogy nem riválisok, inkább baráti társaságok játszanak egymással tétre, de nem vérre menő meccseket. A válogatott korábbi csillagai legtöbbször nem is bírják tétlenül a parton, és megmutatják, hogy a sydney-i, athéni és pekingi aranyat sem csak a szél fújta oda a nyakukba. Szécsi Zoltán ott lesz csapatával vasárnap délelőtt Balatonföldváron, hogy eljusson a tervek szerint délután 1-kor startoló döntőbe, viszont ehhez néhány NB I-ből ismert játékosnak is biztosan lesz egy-két szava. Ha pedig véget értek a mérkőzések, a földvári Keleti Strandon folytatódik a program a Halászat Napján.

FIBA 3x3 és streetball (július 12.) - Zánka