Amíg az ország egyik fele a Balaton Soundon dagonyázott, addig a füredi VinCE Balatonon fesztiválozók borba fojtották rossz idő miatti bánatukat. A Kékszalag és a VinCE Balaton Borfesztivál eleje kicsit fogvacogtatóra sikerült, de szombaton az utolsó befutó vitorlásokkal együtt a napsütés is megérkezett. Így mulatott hétvégén a füredi Tagore sétány.

Hajók a viharban

Csütörtök reggel elrajtolt a füredi kikötőből a Kékszalag Vitorlásverseny. A kedvező széljárásnak hála a Fifty-fifty több mint három órával megjavította a 46 éves verseny rekordidejét: még aznap 7 óra 13 perc 57 másodperccel szakította át a célszalagot. Az éjjel nyílt vízen maradt vitorlásoknak azonban alaposan meggyűlt a bajuk a hatalmas viharral, több hajó is vízbe borult, a VMOSZ munkatársai péntek hajnalig mentették a bajba jutott versenyzőket.

Eközben az esős parton

A VinCE Balaton Fesztiválnak mint a Kékszalag kísérőrendezvényének a parton maradók szórakoztatása lett volna a célja. Ez szombaton már sikerült is, csütörtök-pénteken azonban az eső több programot is elmosott. Igaz, a kiállító borászatok nem panaszkodhattak a forgalomra: tomboló vihar ide vagy oda, kóstolni azért esernyő alatt is mindenki kimerészkedett. A kínálat széles és sokszínű volt, majdnem minden borvidék képviseltette magát. Bock, Csányi Pincészet, Sauska Pincészet, Tállya, Katona Borház és AX&AX Borászat, csak néhány név a kiállító borászatok közül. A borok mellett csekélyebb választékkal, de a gasztronómiai kiállítóhelyek is megjelentek, ott volt például egy lakókocsival a pesti Sonkamester, a Stelázsi és a Cake Shop is.

A csütörtök esti Pannonia Allstars Ska Orchestra koncerten a zuhogó eső ellenére is nagy tömeg tombolt, napközben pedig amint elállt egy percre az eső, az utcazenészek azonnal megjelentek  a Tagorén.

Borral a magasban

A fesztivál igazi különlegességei a szervezett borkóstolók voltak. A kóstoló szalonban egy órás turnusokban harmincféle bort lehetett kóstolni sommelier-kel. Ennél is népszerűbb volt a sky lounge, ahol egy emelőszerkezet 20 méter magasra repített minket egy pohár borral a kezünkben.

Tengerre, magyar!

A VinCE Fesztivál fő attrakciója kétség kívül a szervezett boros jacht túra volt. Mi egy rozé borokat kóstoltató jachtra szálltunk fel, ahol a VinCE Magazin főszerkesztője kalauzolt minket a világ minden tájáról származó rozé borok között. Az első pohár után hamar oldott hangulat alakult ki a véletlenszerűen összejött társaságban, a Tihanyi-félszigethez közelítve pedig sokan már a hajó orrába is kimerészkedtek.

Carla habzó rozé, François rozé pezsgő, a Csobánci Bormanufaktúra 2013-as rozéja, Günzer Borászat rozéja, a szekszárdi Fekete Borpince rozé bora, aragóniai rozé bor és végezetül a paksi Mayer Siller rozéja. A teljes palettát végigkóstolva rá kellett jönnünk, hogy a jó rozék egyáltalán nem könnyű italok, főleg ha tűző napon hajókázva kóstolgatunk.