A múlt heti túlpörgés után egy fokkal nyugodtabb lesz a helyzet a Balatonnál. De csak egy fokkal. Amellett, hogy borhetekkel és kortárs művészettel robog tovább a Nagyon Balaton, a gyomrunkat is elcsaphatjuk rétessel, átúszhatjuk a Balatont, mehetünk színházba, de akár a Quimbytől is meghallgathatjuk, hogy Senki se menekül. A Balatonról legalábbis biztosan nem.

Csütörtök

ARTplacc - Tihany (július 16-20.)

A kortárs művészet és a Balaton nem találkozik gyakran egymással, pedig a közeg alsó hangon is inspiráló. Az ARTplacc Tihanyban pont ezért jött létre, hogy békítse a két szereplő nem létező ellentéteit, és a Ludwig Múzeumtól kezdve a Mai Manó Házon át a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központon keresztül ebben nagyon sok fontos szereplő csatlakozott is a kezdeményezéshez. Idén ráadásul a páneurópai piknik 25 éves évfordulójának kapcsán külön rá akarnak játszani arra, hogy a Balaton milyen fontos szerepet játszott nem annyira rég a keleti és a nyugati világ nagyon is létező ellentéteinek enyhítésében. Aki múlt héten túltöltötte magát a Kékszalag és a foci vb izgalmaiból, vagy a Balaton Sound zeneadagjából, annak kiváló célpont lehet az ARTplacc.

Szemes Fesztivál - Balatonszemes (július 16-20.)

Balatonszemesről elsőre mindenkinek a Kistücsök jut eszébe, pedig a Szemes Fesztivál idén 20 éves, és ennek köszönhetően a szervezők kifejezetten változatos programokat hoztak egy helyre a Balaton déli partjára. Lesz kocsmaszínház, feltűnik az Anna and the Barbies, majd a pörgés után jógával és tibeti gongtálakkal is le lehet higgadni. Vasárnap este pedig érkezik az Amerikában is megfordult Ivan & The Parazol.

VeszprémFest (július 15-20.)

A veszprémi várba már 11. alkalommal gyűjtenek össze egy kifejezetten színes világzenei válogatást nyár közepére, így ide érkezik többek között Youssou N'Dour is, aki a 90-es években azzal a bizonyos hét másodperccel lett világszerte ismert. Ha már Katie-hez hasonlóan Vaya Con Dios, Dés László, vagy a Magyar Jazz Napja miatt Veszprémben járunk, a Rosé, Rizling és Jazz Napok jegyében érdemes beiktatni a különböző erjesztett szőlőlevek gyors minőség-ellenőrzését is.

Péntek

Badacsony Bor7 (július 18 - aug. 3.)

A Badacsony Bor7 nevében nem tudni mit keres a 7-es szám, mert a fesztivál több mint két hétig tart július közepétől augusztus elejéig. Persze reklamációról szó sincs, mert egyáltalán nem hiábavaló ennyi időt szürkebaráttal, vagy kéknyelűvel tölteni. Arról, hogy ne csak az önjelölt bordalt éneklők törjék meg a csendet, ezen a hétvégén a Budapest Voices és Szabó Leslie is gondoskodik.

Krisna-völgyi Búcsú (július 18-20.)

Azt már egyszer elmeséltük, hogy mennyire nyugtató közeg ez a misztikus Krisna-völgy Somogyvámosnál, most kiderül hogy néz ki akkor, ha megtelik emberekkel. A programok alapján egyszerre lesz ez egyfajta nyílt nap (még úgy is, hogy itt kb. minden nap nyílt) és egy nyugodt fesztivál. Be lehet járni a templomukat, a kérdezz-felelek sátorban ezúttal nem kék kártyákról kell kitalálni a valakinek a valamijét, hanem minden érdeklődővel szívesen beszélgetnek a Krisna-filozófiáról. Szóval ha kíváncsi vagy, mi ez a szent tehén-kultusz, vagy hogy mi köze ennek Indiához, akkor itt az alkalom. Jógafanatikusoknak kötelező program.

Quimby - Balatonföldvár (július 18.)

Kiss Tibiék
ezúttal a Kultkikötőben, a Balatonföldvári Szabadtéri Színpadnál horgonyoznak le, és hozzák a jól megszokott Quimby-re jellemző nyersen is költői, néha kimondottan delíriumos dalszövegeket. Aki szereti a zenekart, ennél többet úgysem kell mondani, aki pedig még csak Janicsák Vecától hallotta a Most múlik pontosant, vagy a túró rudi reklámból az Autó egy szerpentinent, annak bőven van mit bepótolnia. Lehet kezdeni akár ezzel:

Babel Sound - Balatonlelle (július 18-20.)

A Babel Sound már öt éve hoz össze két helyszínen magyar és külföldi együtteseket egy jól eső világzenei egyvelegre. Indiai-, izraeli-, latin- és cigányzene is megszólal majd Balatonlellén. A bevállalósok a koncertek mellett beállhatnak még táncokat is tanulni.

Szombat

Nagy Csobbanás - Siófok (július 19.)

Itt még mindig nem a gasztromágusok futnak versenyt a borászokkal, hogy ki tudja komolyabb ízekkel megterhelni a fesztiválra éhes közönség gyomrát. Ezúttal Siófokon fut majd a Nagyon Balaton családi fesztiválja elsősorban gyerekprogramokkal, így a játszóház, az ugrálóvár és a kézműves foglalkozás rabolja majd el a helyet a siófoki hajóállomáson a felnőttektől. Zenei fronton estére egyre komolyodik majd a helyzet, mert az Ocho Macho mellett az egyfolytában kedvesen rekedt Odett is színpadra kerül.

32. Balaton-átúszás - Révfülöp és Balatonboglár között (július 19.)

Lehet készíteni az úszónadrágot, a szemüveget, az igazán komoly arcok biztos még úszósapkával is dolgoznak majd. Az időjárás kedvezően alakul hétvégén (értsd jön az értelmetlen meleg), így a szervezők már be is jelentették, hogy két halasztás után megtartják az átúszást. Aki csobbanna, érjen oda 13.30-ig a révfülöpi futballpályára a nevezéshez, mert csak 14 óráig lehet rajtolni. A táv 5,2 km, a cél a balatonboglári Platán strand.