Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Több mint piac - Tihanyi Piac Placc

Szerzők

  • Bagi László

2014. 07. 17. 2:00

Akinek van annyi lélekjelenléte, hogy a szombat reggeli dugóban nem a siófoki gyors csobbanás felé veszi az irányt, hanem kitart az északi part mellett, legyűri Almádit meg Füredet, az menthetetlenül éhes lesz Tihanyhoz érve. Megéri itt pihenőt tartani és megkeresni a révnél a Piac Placcot: jobbnál jobb ételek, hűsítő limonádé és békebeli nyugalom várja a zsibbadt lábú autósokat és természetesen a helyieket is egyaránt.

Akkor is, ha fagy

A tihanyi piac történetének real time elbeszélésétől megkímélünk mindenkit - maradjunk annyiban, hogy kezdetben volt egy budai galériás srác, aki minden nyáron a Balatonon vitorlázott, aztán valaki csettintett egyet és lettek egységes arculatot hordozó bézs és fehér sátrak, antikvitás, szépen felújított állandó épület és egy jobbra mutató nyíl az út mellett: "Tihanyi Piac Placc itt". A történet persze nem ennyire egyszerű, kellett hozzá Peleskey Ákos kitartása és a szándék: legyen itt étel-ital-művészet egy helyen, télen és nyáron is. Közben  a káptalantóti piaccal is egészséges a viszony: a vasárnap az övék, szombaton viszont itt érdemes megállni.

Fotó: László Bagi

Nem csak éhesen

Fotó: László Bagi

A termékek mellett a piac egyértelmű erőssége az a felismerés, hogy lehet több a piacozás annál, hogy anyu és apu egymásba karolva végigsétál a sorok között és a szokásos két nénitől megveszi a sajtot meg a gombát. Tihanyban olyan szolgáltatásokat tesznek a piacozás élménye mellé, amiért jó egy kicsit itt maradni, leülni vagy akkor is benézni, ha éppen tele a kamra. A piac épületében állandó jelleggel bisztró üzemel, ahol könnyű ételeket, limonádét fogyaszthatunk. Gondoltak a kisebbekre is, így játszótéren vezetheti le a feszültséget az a kisméretű piacozó, akit nem hoz lázba három percnél tovább, hogy milyen illatos a papa szerint egy makói fokhagyma.

Fotó: László Bagi

A szerda – péntek - szombat háromszög

Fotó: László Bagi

A legtöbb látogató kosarában biztosan kiköt egy-egy helyi szörp, lekvár, kecskesajt, egy kis cserepes bazsalikom még akkor is, ha csak nézelődni indult. Az „otthagytuk, pedig nagyon tetszett” lista így is elég hosszú: van rajta újrafestett kerti széktől gördeszkáig minden, amit csak el tudunk képzelni. A lista sokszínűségének ellenére ez az egyik legigényesebb piac a Balaton mellett: egységes arculat, művészeti programok és válogatott árusok jellemzik.

Fotó: László Bagi

A piac egyik előnye, hogy szellős és jól szervezett: a látogató nem csak letudja a vásárlást, hanem lehet egy kicsit „létezni” is. Az árusok kínálata között olyan különlegességeket is találunk, mint ibolya- vagy pitypangszörp, fügemustár, velős pirítós, de annak is ajánljuk, aki klasszikus termékeket, oldalast, házi burgonyachipset, befőttet, kecskesajtot vagy kalácsot venne. A piac nyáron szerdán és pénteken is nyitva tart délután négytől lámpaoltásig.

Fotó: László Bagi

Fotó: László Bagi

ARTplacc

Amikor először halljuk, hogy kortárs művészet költözik egy elég hosszú hétvégére Tihanyba, arra gondolunk, hogy ketten majd a fa alatt árulják a leporolt festményeiket, de például a weboldalra kattintva látszik, hogy közel sem erről van szó - nagyon ütős programot állítottak össze a szervezők: van itt kortárs kiállítás, főzőtanfolyam, érkeznek olyan nagyágyúk a fővárosból, mint a Robert Capa Fotográfiai Központ, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Mai Manó Ház, lesz vízi mozi, workshopok és koncertek mindenféle műfaj kedvelőinek. Aki csak tud, látogasson el ezen a hétvégén Tihanyba és csalódjon egy nagyot a sztereotípiáiban. Lehet, hogy többségében valóban a budapesti művészekkel találkozunk, - csak fürdőruhában - de közben süt a balatoni nap és két kortárs között lehet egy nagyot is csobbanni a tóban.

Hasonló tartalmak

Admin mode