Akinek van annyi lélekjelenléte, hogy a szombat reggeli dugóban nem a siófoki gyors csobbanás felé veszi az irányt, hanem kitart az északi part mellett, legyűri Almádit meg Füredet, az menthetetlenül éhes lesz Tihanyhoz érve. Megéri itt pihenőt tartani és megkeresni a révnél a Piac Placcot: jobbnál jobb ételek, hűsítő limonádé és békebeli nyugalom várja a zsibbadt lábú autósokat és természetesen a helyieket is egyaránt.

Akkor is, ha fagy

A tihanyi piac történetének real time elbeszélésétől megkímélünk mindenkit - maradjunk annyiban, hogy kezdetben volt egy budai galériás srác, aki minden nyáron a Balatonon vitorlázott, aztán valaki csettintett egyet és lettek egységes arculatot hordozó bézs és fehér sátrak, antikvitás, szépen felújított állandó épület és egy jobbra mutató nyíl az út mellett: "Tihanyi Piac Placc itt". A történet persze nem ennyire egyszerű, kellett hozzá Peleskey Ákos kitartása és a szándék: legyen itt étel-ital-művészet egy helyen, télen és nyáron is. Közben  a káptalantóti piaccal is egészséges a viszony: a vasárnap az övék, szombaton viszont itt érdemes megállni.

Nem csak éhesen

A termékek mellett a piac egyértelmű erőssége az a felismerés, hogy lehet több a piacozás annál, hogy anyu és apu egymásba karolva végigsétál a sorok között és a szokásos két nénitől megveszi a sajtot meg a gombát. Tihanyban olyan szolgáltatásokat tesznek a piacozás élménye mellé, amiért jó egy kicsit itt maradni, leülni vagy akkor is benézni, ha éppen tele a kamra. A piac épületében állandó jelleggel bisztró üzemel, ahol könnyű ételeket, limonádét fogyaszthatunk. Gondoltak a kisebbekre is, így játszótéren vezetheti le a feszültséget az a kisméretű piacozó, akit nem hoz lázba három percnél tovább, hogy milyen illatos a papa szerint egy makói fokhagyma.

A szerda – péntek - szombat háromszög

A legtöbb látogató kosarában biztosan kiköt egy-egy helyi szörp, lekvár, kecskesajt, egy kis cserepes bazsalikom még akkor is, ha csak nézelődni indult. Az „otthagytuk, pedig nagyon tetszett” lista így is elég hosszú: van rajta újrafestett kerti széktől gördeszkáig minden, amit csak el tudunk képzelni. A lista sokszínűségének ellenére ez az egyik legigényesebb piac a Balaton mellett: egységes arculat, művészeti programok és válogatott árusok jellemzik.

A piac egyik előnye, hogy szellős és jól szervezett: a látogató nem csak letudja a vásárlást, hanem lehet egy kicsit „létezni” is. Az árusok kínálata között olyan különlegességeket is találunk, mint ibolya- vagy pitypangszörp, fügemustár, velős pirítós, de annak is ajánljuk, aki klasszikus termékeket, oldalast, házi burgonyachipset, befőttet, kecskesajtot vagy kalácsot venne. A piac nyáron szerdán és pénteken is nyitva tart délután négytől lámpaoltásig.

ARTplacc