A Káli-medence kacskaringós útjairól nem csak levendulaültetvényeket és gondosan formázott szénabálákat látni: ahogy a Szűcs-hegy lábánál elhaladunk, felpillantva megfogalmazódik a kérdés: mi lehet az a filagória szerű terasz? Valami magánház, esetleg panzió? Szerencsére a felhőkhöz közel eső terasz mindenki számára elérhető, hiszen egy borházról és a hozzá tartozó impozáns teraszról beszélünk. A Kaal Villában jártunk, ahol bekukkanthattunk egy kicsit a borok előkészítésének világába, és végig is kóstoltuk a repertoárt.

Szanyi Dorisz és Tímár Csaba a jogos tulajdonosa annak a bizonyos terasznak Mindszentkállán, a Kaal Villa névre keresztelt borteraszon. A fiatal pár 2008 óta foglalkozik borokkal, s mára nem csak hivatásukká, de életformájukká vált a szőlő megmunkálása, a vidéki lét. Ahogy a Balaton-felvidékre települt vendéglátóktól, vállalkozóktól sokszor lehet hallani: a táj, a levegő, a mikroklíma, a Káli-medence hangulata annyira megfogta őket pihenéseik során, hogy sehol máshol nem tudták volna elképzelni közös jövőjüket.

A fővárost hagyták hátra a Kaal Villáért - így a szenvedélyükkel foglalkozhatnak, és olyan helyen élhetnek, amiről sokan csak álmodoznak. Bár csak 2008-ban kezdték el az akkor még alig 20 négyzetméteres borospince kiépítését, mára korszerű, a legmodernebb technológia segítségével fejlesztett, csaknem 200 négyzetméteres pincét üzemeltetnek. A Szűcs-hegyen és a szomszédos Csobánc-hegyen 5 hektárnyi területet művelnek meg, ami, mint Csabától megtudtuk, körülbelül 50 000 palacknyi bor készítését is lehetővé teszi. Ez szép mennyiség, pláne fiatal borászoktól, akiknek nincs generációkra visszanyúló tapasztalatuk a szakmában.

A terasz és a borospince kialakítása Csaba kreativitását is dicséri, aki korábban az építőiparban dolgozott. Nem túlzás azt állítani, hogy Görögország, az Akropolisz és Dionysos, a borok istene ami eszünkbe jut az autóútról fel-felpillantván a Kaal Villára. Hívogató és elegáns, a felhajtóról megérkezvén pedig még csábítóbb a terep: füvesített terasz, napozófotelek, fehér döngölt falak és a terasz fából készült tetőszerkezete együtt tényleg pompás látványt nyújt.

A borház egészére igaz a takaros jelző: odabent egy kis bisztróhelyiséget alakítottak ki, magasabb bárszékekkel, kis konyhával, ahol a közeli termelőktől és gazdaságoktól vásárolt hozzávalókból készítenek étvágygerjesztőket a Kaal Villa borokhoz. Későbbi terveik között szerepel egy panzió kialakítása - így lesz teljes a szolgáltatás.

Rövid falatozás után a borokra terelődött a szó és túlmagyarázás helyett megkóstolhattuk a Kaal Villa borait, melyek elég széles spektrumon mozognak: divatos rozét, könnyen csúszó fehéret, testes vöröset is ízleltünk. Nem szeretik siettetni a boraikat - ez azt jelenti, hogy Csabát sokszor presszionálták már arra, hogy egy-egy tétel már elegendő ideig pihent, hamarosan debütálhatna. A fiatal borász azonban nem szereti elkapkodni, saját tapasztalatai alapján halad, s bár sok a hibalehetőség, ezeket is inkább megéli, semmint azt, hogy majd a jövőben, váratlanul szembesüljön velük. Hisz benne, hogy ha eleget törődnek a borral, az meghálálja. Olyannyira törődik a boraival, hogy a pincében komolyzene szó egész nap csak azért, hogy kellemes környezetben érjenek a készülő nedűk.

A Kaal Villa hétfő és kedd kivételével minden nap kora délutántól 21:00-ig tart nyitva, helyszínen megvásárolhatóak palackozott formában és kóstoló jelleggel is a borok. Nem fognak megsértődni, akkor sem, ha valaki szódával fogyasztaná a borokat, menüjükön külön fel vannak tüntetve a fröccsök is. A Káli Tavasz 2012 volt a kedvencünk, amely Zenit-Olaszrizling házasítás és egy igazán könnyed, világos, nyári fehérbor. Ezen felül a Pinot Noir 2012-es tétele is megfogott minket, mert elegáns, bársonyos, mégis erőteljes bor. A legmegosztóbb Kaal Villa tétel a Zenit 2012, ami Csaba elmondásai alapján már az első kóstolás után vagy azonnali kedvenc, vagy kerülendő tétel lesz.
A fekvésből adódó kellemes klíma, príma kilátás, szép borok és szívélyes vendéglátás mind a Kaal Villa erényei, ahogy a kísérletező kedv és a lendület is: érdemes lesz odafigyelni a fiatalok tevékenységére.