Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Badacsony skizofrén oldala - Skizo Borház

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2014. 07. 22. 2:00

Milyen egy skizofrén bor? Első hallásra elég ijesztően hangzik alkohol és skizofrénia kapcsolata, de Sike Balázsnak és Mező Sándornak bejött a furcsa név. Hat bázisborukat árulja már a Bortársaság, az utóbbi egy évben pedig prémium kategóriás borokkal kísérleteznek. Körbenéztünk a badacsonytördemici SKIZO Borházban.

Konstans keserédes hangulatban találtuk Badacsonytördemicen a két fiatal borászt. De hát nomen est omen, és őket valóban sokat foglalkoztatják a borszakma ellentmondásai. Mindketten alkalmazottak egy borászati nagyüzemben és főállásuk mellett kezdték el építgetni saját vállalkozásukat. Iparszerű bortermelés vagy daccal és kézzel művelt kicsi dűlők? Folyóborok kontra minőségi borok? Modern vagy hagyományos szőlőtermesztés? Balázs és Sándor számára a skizofrén állapotra utaló SKIZO név inkább többféle személyiséget és döntési lehetőséget jelent, mintsem egy megrekedt állapotot.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Büszkén vezettek minket körbe a családi ház elejében kialakított apró, ám de annál stílusosabb üzletben és kóstoló helyiségben. A designt, csakúgy mint a borok címkéjét a Laboratory Digital fiatal csapata tervezte nekik. Az árkategóriájában és minőségében is jól eltalált bázisboraik mellett ennek a fiatalos, markáns arculatnak köszönhetik, hogy a Bortársaságon keresztül tudják értékesíteni palackjaik nagy részét.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Reduktív, könnyű boraik különösen népszerűek: a 2013-as évjáratból a Skizo Irsai, Rosé és Fehér, a 2012-es borok közül pedig a SKIZO Vörös 2012-es akár egy átlag házibuliban is ránk köszönhet, mert megfizethetőek, fröccsnek is megfelelőek, de önmagukban is élvezetesek. A primőr palackokhoz a munkahelyükről vásárolt szőlőfajták szelekcióját használják fel.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Csekély alaptőkével vágtak bele a vállalkozásba, eladósodni nem akarnak , ezért kis lépésekben haladnak előre.
A hazai borpiac helyzetét kiszámíthatatlannak tartják: az időjárás mellett az aktuális trendeket is nehéz előre megjósolni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A színes címkés alapborok mellett most fejlesztik az SK (saját kézből) szelekciós vonalat. Ezekben a kis tételben készülő, személyre szabott vonalat képviselő borokban már tényleg kizárólag Sándor és Balázs keze munkája, szíve-lelke van benne. A prémiumválogatásba eddig három saját bor tartozik, a fiúk egyelőre ezeken a tételeken élik ki a kézműves borászat iránti szenvedélyüket.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Előállításuk során az egyszerűségre törekszenek, csakis a legszükségesebbnek ítélt borászati beavatkozásokat végzik el a borokon. SK Kéknyelű 2012, badacsonyi és csobánci szőlő párosításából, spontán erjesztéssel és fahordós érleléssel készült SK Olaszrizling 2012 és acéltartályban finomseprőn érlelt SK Olaszrizling 2012 Várvölgy, ezek a nagy szerelem első saját gyümölcsei.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A primőr palackozott borok 1000-1300 Ft-os árkategóriában mozognak, az SK szelekciós vonal boraihoz pedig 1800 és 2900 Ft között lehet hozzájutni.

Hasonló tartalmak

Admin mode