A balatoni nyár egyáltalán nem lassít, a mostani hétvége is borral és zenével lesz telítve. Feltűnik egy mezítláb játszó orgonaművész, utcazenészek lepik el Veszprém városát, a rockerek befoglalják Szemest, miközben Füreden minden a legszebb bálozókról és az Annákról szól majd. Gyenesdiás pedig a biztonság kedvéért szanaszét tör rengeteg, amúgy is roncsautót, hogy azért a zene ne legyen minden.

Csütörtök

Veszprémi Utcazene Fesztivál (július 23. - 26.)

Veszprém olyan nyughatatlan, mint egy újszülött, aki először kapott a kezébe csörgőt. Egy héttel a Veszprémfest vége után hazai és külföldi utcazenészek veszik át az uralmat. Húsz magyar résztvevő verseng majd a kétszer félmillió forintos fődíjért. Azért kétszer, mert a közönség és a zsűri fődíja külön-külön érkezik, de ettől még ugyanahhoz a versenyzőhöz is kerülhet. A kalandor utcazenészeken kívül nem kevésbé kalandor zenekarok is színpadra kerülnek csütörtöktől szombatig, például itt lesz a felismerhetetlenségig megváltozott Trócsányi Gergővel felálló Hollywoodoo, vagy a legjobb együttesnév díjra pályázó Always Drinking Marching Band. Ha szeretnétek gond nélkül eligazodni a hét színpad között, ajánljuk az utcazenészek honlapján található térképet.

Keszthelyi Nyári Játékok (július 24. - augusztus 17.)

Teljesen elképzelhetetlen, hogy Keszthelyen egy nyáron elmaradjanak a nyári játékok. Idén összesen két előadásra ülhetünk be, ráadásul az elsőt kifejezetten könnyű lekésni, mert kizárólag 24-én, csütörtökön, vagyis ma este lehet elcsípni. Ez a Hét Boszorka című előadás, de aki lemarad, még mindig benevezhet a Függöny fel! című komédiára a nyár további részében. Komoly filozofálást, vagy életigazság keresést egyiktől se várjunk, laza esti kikapcsolódást annál inkább.

Rock Part - Balatonszemes (július 24. - 27.)

Nem kifejezetten megszokott, hogy a Balaton környékén egyszer csak feltűnjön a semmiből egy rockfesztivál a tucatnyi néptáncgála, retró együttes és pogácsafesztivál keresztmetszetében. Pedig csütörtöktől kezdve Balatonszemesen tényleg Paddy and the Rats, a Depresszió, vagy Deák Bill Gyula lesz a headliner, szóval ne lepődjön meg senki, ha bőrszerkós motorosbandák lepik el a Kistücsök névre hallgató étterem celebritást. Egy aggódó kommentelő a Facebookon a sör árát kérdezte, a válasz szerint pedig az, hogy a fesztivál nem megy 400 Ft fölé, ami akár azt is eredményezheti, hogy a borfesztiválok dzsungelében nem csak zenében, de italfogyasztásban is kap a Balaton egy erős kakukktojást.

Péntek

Badacsony Bor7 (július 25.)

Néha kicsit tanácstalanok vagyunk a nyári boros összeborulásoknál, mert lehetetlen előre megjósolni melyikből lesz nagyszerű időtöltés és melyiknél nincs alternatívája az asztal alá fordulásnak. Elnézve a badacsonyiak programját, nekik mindenképpen érdemes adni egy esélyt és nem csak azért, mert a helyi borral pont ugyanúgy nem lehet mellélőni, mint egy Paul Thomas Anderson filmes esttel. Az olyan több mint két hétig tartó performansz, ami egyszerre hozza el a Kistehént, a Mary Popkids-et és Laposáék, Istvándyék vagy Szeremleyék borait több mint érdekes. Most péntekre került be a listánkba, mert ekkor érkezik a Nagyszínpad című tehetségkutató győztes Mary Popkids.

Blues Fesztivál - Hévíz (július 25 - 27.)

Megvan a Hofi-paródia a mezítláb orgonázó hölgyről? Sajnos Hofi Géza már nincs velünk, de Rhoda Scott még 76 évesen is úgy orgonázik, mintha ennél semmi nem lenne természetesebb a világon. Rhoda még mindig leveszi a cipőjét, nehogy kárt tegyen a hangszerben, de ahogy ő játszik, valószínűleg a világ összes orgonája azt is megbocsátaná, ha betonból készült magassarkúval taposna rajtuk. Az előbb már említett Keszthelyen és Hévízen amúgy is rengeteg dologgal elfoglalhatja magát az ember, de a hétvégi Blues Fesztivál önmagában is egy jó ok a látogatásra.

Művészetek Völgye (július 25. - augusztus 3.)

Arról már bőven beszámoltunk, hogy zajlik a Hello Wood és hogy milyen zenei programokkal érdemes összefutni majd a Völgyben, ezeken kívül pedig aki kézművesekkel, költőkkel vagy csak simán életművészekkel akar találkozni, annak is bőven lesz erre lehetősége. Akár a Kaláka Versudvarban minden nap 17.30-kor, mert minden nap más zenész és költő találkozik, hogy közösen hozzák össze egy helyen a muzsikát és a lírát. Lackfi János lesz az origó, körülötte pedig minden nap változnak a résztvevők: ezen a hétvégén a Sebő Együttes, Hajós András és Gryllus Dániel is feltűnik majd.

Ha pedig inkább mozgolódnátok, keressétek a Hosszúlépéses arcokat, mert a vezetésükkel olyan biciklikkel járhatjátok be a környéket, amin a láncot egy furcsán erős madzag helyettesíti. A túrák minden nap délután 5-kor és 7-kor indulnak a Design Terminál High Tech pajtájából. Jó hír, hogy az egész ingyenes lesz, viszont csak négyen tudnak egyszerre elindulni a túrán. Balázs Anna urbanista vagy Bartha Dodó városblogger viszi majd a jelentkezőket körbe, a legfontosabb állomásokon Csórompuszta, Klastrom és Falumalom környékén, az ígéret szerint pedig fele-fele arányban keveredik majd a szöveg és a szép tájban gyönyörködés.

Szombat

Napfény Víz Levegő - Fonyód (július 19 - augusztus 15.)

Fonyódon Nagy Boglárka olyan életképekkel ábrázolja a Balatont és a tó körüli életet, mintha felcsapnánk valamelyik barátunk Balcsi 2014 mappáját Facebookon. Boglárka festményeit állították már ki a Brody Studios-ban Budapesten, de járt már Bécsben is a képeivel, most pedig a Napfény Víz Levegőt a lehető legjobb helyre hozta. A kiállítás már néhány napja megnyitott, ide augusztus közepéig mindenképpen érdemes benézni valamikor.

189. Anna-bál - Balatonfüred (július 25.)

Alsó hangon is káosz törne ki a Balaton körül, ha elmaradna valamikor az Anna-bál. Na jó, túlzunk, de Füreden az Annák körében egészen biztos akkora pánik törne ki, mintha maga Godzilla emelkedne ki a tóból. Szóval nincs semmilyen rémhír: Anna-bál lesz, az elsőbálozók szépét idén is megválasztják, a lovaskocsit már polírozzák, hogy a szombat éjféli eredményhirdetés után vasárnap világszép lányokkal a fedélzeten végigzötyögjön a fél városon.

Balatonpark - Balatonfenyves (július 25. és 26.)

A balatonfenyvesi Balatonparkban egész nyáron sorra jönnek egymás után a programok, most hétvégén egy Bikini-koncert és egy Kramer kontra Kramer előadás hozza a műsort. Ha utóbbinál a szereplőlistán Nagy Ervin és Kovács Patrícia tűnik fel, a rendező pedig Rába Roland volt, akkor nem is kérdés, hogy az egész megér egy esélyt.

Vasárnap