Idén önálló helyszínnel debütál Harcsa Veronika a Művészetek Völgyében. A Belgiumban frissen diplomázott énekesnő két új lemezzel is készül, udvarában fogadja majd Kapolcson Erik Truffaz-t és azt is elárulta, hogy imád kompozni Badacsony és Fonyód között.

WLB: Idén önálló helyszínt kaptál a Művészetek Völgyében. Hogyan írnád le a programot, fellépőket, milyen hangulatot, hagyományt, atmoszférát szeretnél megteremteni?  

Harcsa Veronika: A korábban udvargazda nélkül működő jazz udvar vezetésére kértek fel a szervezők, ami nagy megtiszteltetés, és rendkívül izgalmas feladat, hiszen én állíthattam össze a műsort. A kedvenc magyar zenekaraimat hívtam el, köztük Szőke Nikolettát, Ávéd Jánost, de fellépnek olyan, a jazzből merítkező produkciók is, mint a Qualitons, vagy a Sena főszereplésével Shakespeare szonetteket előadó W.H. Lesz három külföldi produkció is, a világhírű trombitás, Erik Truffaz, a belga artpop vokálegyüttes, a Lezuaso, az augusztus 2-i nagykoncertért pedig a Club des Belugas és az amerikai énekesnő, Brenda Boykin felel. Napközben workshopokon, és a Magyar Írószövetség programjain lehet részt venni az udvaromban. Lesznek finom falatok is, és virágos gyep a heverészve fröccsözéshez.

WLB: Te kikkel fogsz együtt fellépni, illetve milyen workshopokra számíthat a közönség?

Harcsa Veronika: Lesz Lámpafény est a quartetemmel, duókoncert Gyémánt Bálinttal, a Bin-Jip pedig nagy örömünkre Erik Truffaz-val lép fel, de a saját projekteken túl gyakran beállok majd egy-egy dalra a fellépő zenekarokhoz. A délutáni workshopokra többnyire a fellépő zenészek közül hívtam vendégelőadókat. Nem csak zenészek csatlakozhatnak, bárki jöhet, hiszen olyan témák lesznek, mint a zenehallgatás, a saját hang keresése, de fogunk beszélgetni a társadalmi együttélés jobbá tételéért küzdő Hősök Tere kezdeményezés tagjaival is.

WLB: Mit szeretsz a Művészetek Völgyében? Milyen koncertekre, programokra leszel idén kíváncsi?  

Harcsa Veronika: Emberi léptékű fesztivál, igazi közösségi élmény - nem utolsó sorban gyönyörű környezetben. Nagyon kíváncsi vagyok a többi udvar programjaira, akár Lackfi János versimpróira, akár Palya Bea koncertjeire, remélem a saját udvaromból azért kijutok majd néha a sok teendő között.

WLB: Nemrég szereztél mesterdiplomát Brüsszelben. Megérte szakmailag ez a két év? Mik a rövid-, illetve hosszú távú terveid jelenleg? Berlin és Nyugat-Európa?  

Harcsa Veronika: Nagyon élveztem a brüsszeli éveket, sokat adott szakmailag, és izgalmas volt kicsit mélyebben megismerni egy másik társadalmat. Ősztől Berlinben fogok több időt tölteni, mert Gyémánt Bálinttal közös lemezünket megjelentette egy ottani kiadó. Ez nagyon izgalmas távlat, a Collegium Hungaricumban szeptembertől havi klubom lesz berlini zenészek bevonásával. Szeretném jobban megismerni az ottani szcénát, és persze azon leszek, hogy ők is megismerjenek.

WLB: A Bin-Jippel decemberben mutatjátok be az új lemezeteket. Mesélnél róla?  

Harcsa Veronika: December 21-én lesz a Bin-Jip lemezbemutatója a Müpában Erik Truffaz vendégszereplésével és különleges vizuális installációval. A producerünk, Andrew J rendkívül aprólékosan dolgozta ki az új dalok hangzását, így reméljük, a közönségnek is tetszeni fog. Az ízelítőül nemrég bemutatott No Way Boy című dalunk elnyerte a New York-i BalconyTV szerkesztőinek "Hónap felvétele" díját, ezt jó előjelnek tartjuk.

WLB: Van-e kedvenc helyed, illetve őrzöl-e felejthetetlen élményt a Balatonról? 

Harcsa Veronika: Nagyon szeretek kompozni, kedvencem a Badacsony-Fonyód járat. Ha minden jól megy, a Bin-Jip egy készülő filmhez hamarosan egy balatoni kompon fog forgatni, már alig várom.