gasztró

szerkesztés

Itt állj meg, de ne csak egy Pörcre!

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2014. 08. 01. 2:00

Csak pár hónapja nyitott, de hétvégente már így is kígyózó sorok állnak a balatonkenesei, kizárólag magyar kézműves termékeket forgalmazó csemegebolt előtt. Kocsis Jenő nyáron is ingben és nyakkendőben áll a pult mögött és feltett szándéka, hogy az ő üzletében az emberek az okostelefonok képernyői helyett a jobbnál jobb húsokkal barátkozzanak. Szerintünk nagyon jó úton halad.

Libaszalámi, töpörtyű, szarvassonka, medvehagymás érlelt kecskesajt, teák és olajok, dél-olasz kávé, különleges mustárok és torma reszelt almával, magyar pálinkák és borok, levendulaszörpök. Egyszóval minden van a Pörcben, ami szem-szájnak ingere és megbízható, Balaton környéki termelőktől származik.

Nem futószalag

„Ez itt nem Tesco és nem Interspar. Az apám is, én is régi vágású emberek vagyunk, akik szeretik rászánni az időt a vevőre.” Ehhez mérten Kocsis Jenő, a csemegebolt ötletgazdája és megvalósítója nyakkendőben és ingben vár minket a pult mögött. Nehezen tudjuk palástolni meglepettségünket, főleg, hogy a rekkenő hőségben csak fürdőruhás emberek szaladgálnak a balatonkenesei főutcán. De mint mindenre, erre is van egy története: „A családom 150 éve foglalkozik hússal, én vagyok a generáció ötödik tagja, aki továbbvitte a mesterséget. Dédapám idejében még a tőkelegények voltak azok, akik a feldolgozott húsárut kínálták a boltban a vevőknek. Mindig nyakkendőben és ingben csomagolták a húst, hogy kellő tiszteletet mutassanak a vevők iránt. Nekem tetszik ez a felfogás. Azért csináltam meg ezt a boltot, hogy a családom szaktudása végre méltó helyre kerüljön.”

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Beszélgetés közben Jenő időről időre felpattan, ha új vevő érkezik, de a bolt előtt elhaladók is régi ismerősként köszöntik. „Csakis élettanilag jó hatású termékeket árulok. Ezek a sajtok, sonkák, olajok nem tucatra, hanem hosszas előkészítéssel, adalékanyagok hozzáadása nélkül készülnek. Ez persze azzal is jár, hogy nincs mindig mindenből raktáron, előfordul, hogy csak jövő hétre készül el az ordával töltött kétszer gyúrt sajt, vagy hogy idő előtt megromlik a joghurt, mert nincs benne tartósítószer. Ezeket mind el kell magyaráznom a vevőknek, mert számukra egyáltalán nem magától értetődő dolgok.”

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Kóstolni kötelező

Jenő nem sajnálja az időt a reszelt almás torma élettani hatásának vagy éppen a pörc elkészítésének részletes elmagyarázására. „Azt szeretném, ha az emberek egy kicsit lassítanának. Nálam kötelező kóstolni és ha egy vevő igényli, akkor fél órát is eltöltök vele, hogy segítsek a választásban. Olyan helyet akarok a Pörcből csinálni, ahová a vevők nem csak a finomságokért jönnek be, hanem egy jó beszélgetésért is. Úgy, mint dédapám idejében.”

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Az üzlet elé kitett asztaloknál balatoni borok, sajt és sonkatálak vagy egy jó szicíliai kávé társaságában lehet ücsörögni. Jenő következő terve egy szalonnasütő kiállítása, hogy az emberek egymással, és ne a mobiljaikkal foglalkozzanak, miközben fogyasztanak.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Balatoni portékák minden mennyiségben

Nehéz lenne felsorolni az összes balatoni termelőt, akiknek a termékei megtalálhatóak a parányi, de minden jóval telezsúfolt üzletben. Az érlelt, pestóval, medvehagymával ízesített kecskesajtok Szentantalról, a tehénsajtok és az ínycsiklandó illatú tökmagolaj Nemesvámosról érkezik. A liba-, mangalica- és rackajuh-szalámik, sonkák a Kocsis-család saját húsüzemében készülnek.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Jenő eddigi tapasztalatai szerint szépen fogynak az érlelt kecskesajtok, a különböző szörpök, tormák és mustárok. A vásárlók abszolút kedvence a kimért töpörtyű, no meg a névadó pörc. Utóbbi ízletes elkészítésének a titkát is megtudtuk: a szalonna bőr részét levágják, sós páclében érlelik, majd megsütik. Hogy a töpörtyű ropogós legyen, ahhoz elengedhetetlen egy kis tej hozzáadása a sütés utolsó fázisában, mert a tejcukortól karamellizálódik a hús.

Minden beszállító termelőjével személyes kapcsolata van, tudja milyen körülmények között és hogyan állítják elő a termékeiket. Gyorsan terjed a Pörc híre, így a tulajdonosnak most már nem kell felfedező túrákra indulnia, egyre több kistermelő keresi fel személyesen, hogy árusítsa termékeit.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A balatonkenesei kis üzletet máris kezdik kinőni, de Jenőnek határozott elképzelései vannak a bővítésről. „Sokszor estem már nagyot az életben, ezért most kis lépésekben szeretnék haladni.” Októberben nyit a Pörc Budapesten, a budai Lövőház utcában. A pesti delikátesz termékkínálata is alapvetően Balaton környéki termelőktől kerül majd a polcokra. Néhány év múlva egy Pozsonyi úti üzlet, majd egy bécsi csemegebolt lesznek a lépcső következő fokai, de ez még a jövő zenéje. Egyelőre az elégedett mosoly, amit egy-egy finom falat csal a vásárlói arcára, elegendő sikerélményt nyújt Jenőnek a mindennapokban.

Ha pedig itt jársz, mindenképpen ugorj be a szomszédba, mert a Katica pékség már régóta messzeföldön híres.

Hasonló tartalmak

Admin mode