Vadregényes úton juthatunk el Balatonudvariból indulva a Skrabski Pincészethez, ahol a híres borokon kívül két kivételesen igényes vendégházat is találtunk. A szőlőhegyre egy erdőn keresztül érkezünk meg, ami már bőven előrevetíti, hogy itt olyan csend és nyugalom szakad majd ránk, hogy legfeljebb egy-egy madárfütty lesz a legnagyobb decibelteszt.

Ha Balatonudvariból elindulunk Vászoly felé, nagyjából félúton kell koncentráltan figyelni, hogy észrevegyük a Skrabski Pincészet felé történő lekanyarodást jelző táblát. Ha végigmegyünk az erdei úton, egy 1805-ben épült, néhány évvel ezelőtt teljesen felújított házhoz érkezünk, ahol a borkészítés mellett a ténylegesen néma csöndben pihenni vágyó vendégek elszállásolása jelenti a fő profilt. Sümegi Gábor ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a palackozott borok azért kapták a vércsét emblémának, mert 2008-ban, az első szüret idején ők védték meg a szőlőt a „konkurens madarak” támadásától.

„Pici léptékben dolgozunk a borokkal, évente úgy 16 ezer palackot állítunk elő nagyrészt a pince környékén található szőlőtőkékből. Öt fajta bort, leginkább szárazat, többek között olaszrizlinget, furmintot és szürkebarátot készítünk. Itt a pincénél is meg lehet őket vásárolni 1500 és 2500 forint közötti áron, amúgy Balatonkenesétől Balatonszepezden át Veszprémig lehet velük találkozni az üzletekben. Célunk a harmónia és a minőség megteremtése, valamint hogy ne legyen a bor se tömény, se túl alkoholos. Az adalékanyag nálunk szóba sem jöhet” – avat be Gábor a Skrabski Pincészet rejtelmeibe.

Kérésre természetesen körbevezetik a látogatót a pincészetben, ha pedig igény van rá, kóstolni is lehet. Aki egy nyaralás során a csendet és a nyugalmat keresi mindenekelőtt, annak az itt található két apartmannál jobbat aligha ajánlhatnánk. Hat főnek összesen 30 000 forint/éjszaka áron nyújt kényelmes elhelyezést a pincészet fölött található ház, melyben többek között az amerikai konyha, a LED TV és a wifi is alapfelszereltség.