Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

A nő sokszor – a köveskáli Kővirág Étterem

Szerzők

  • Bagi László

2014. 08. 19. 2:00

Amikor a tehetséget osztogatták, Zakar Kata többször állt sorba. Ő volt az a nő, aki kivárta a styling-, a gasztro- és a lakberendezési tehetséget, majd beült egy nagy autóba és eltűnt a kővágóörsi kanyarban. Néhány évvel később megnyílt a Kővirág és mindezt a tehetséget, színeket, ízeket, amit ott kapott, beleálmodta a Káli-medence egyik régi vendéglőjébe.

Eladó a Kővirág, nem tudsz valakit?

Miután végigkóstoltuk az ételeket, nehéz elhinni, hogy Kata és a férje, Gyuri eredetileg nem is akartak éttermet. Törzsvendégei voltak a régi Kővirágnak, aztán a vendéglő szép lassan bezárt és ők sem itt vacsoráztak többé. Később egy ismerősüknek már eladó étteremként mutatták meg a helyet, de ő sem akarta megvenni. Aztán egymásra néztek és azt gondolták: miért ne csináljuk inkább mi? Mostanra idetartoznak, és azt vallják, ez az étterem egy nagyon jó alibi arra, hogy itt lehessen élni. Nos, ha mindenki ilyen színvonalon űzné a kifogásait, elég klassz lenne a bolygó.

Fotó: Bagi László

Őszintén zseniális

Nem először járunk a Kővirágban, de még sosem ettük kétszer ugyanazt. Ez a változatosság abból ered, hogy Kata gyakorlatilag három naponta újraálmodja az étlapot. A konyha kreatív és köntörfalak nélküli, a vidék ízei úgy jelennek meg a tányérokon, ahogy igazán kevés helyen. Ez kockázatos, benne van a hibázás lehetősége, de sokkal őszintébb – vallja Kata. Már rég nem olvas szakácskönyveket, nem néz trendi blogokat, csak az ötleteire és a megérzéseire hagyatkozik. Szinte hihetetlen, de nem tud mellényúlni. A kreativitás mellé erős hátország is társul, hogy az asztalra rakhassa az álmait: a minőségi alapanyagok nagy része Járosi Lívia kertjéből kerül ide. A két nő remek bűntársnak párosnak bizonyul: ha Kata mangoldot óhajt, Lívia gyorsan elhinti a magokat, és hamarosan már a Kővirágban kerül a tányérra.

Fotó: Bagi László

Gyuriék az étterem, a panzió és a vendéglő mellett három gyönyörű gyereket is nevelnek: talán innen a tapasztalat, hogy nem elég, ha őszinte és zseniális a tökfőzelék, szépnek is kell lennie ahhoz, hogy gyorsan elfogyjon. Itt nem szabad meglepődni, ha találunk egy szép és finom virágot a tányéron.

Fotó: Bagi László

A nagybetűs Étel

Az ételekben igazán benne van a wow-faktor, és mindenkinek ajánljuk, hogy a bakancslistájára írja fel: egyszer az életben tényleg végigkóstolni a Kővirág étlapját”. Az előételek közül a sörtésztában sült zsályát próbáljuk: roppan, friss és balzsamecettel fogyasztva kitűnő kezdet.

A lágy sóskakrém leves mellett meg kell említenünk a vadragu levest: tesztelőink egyike azóta is ezzel a citromos-illatos ízzel álmodik.

Fotó: Bagi László

A konfitált kacsa aszalt gyümölcsös rizzsel és pikáns mogyorós szósszal olyan, mintha megpörgetnének minket a térképen, és Indonéz folyóvá változna a Balaton. A húsmentes ételek közül mi a tökös-hagymás-juhtúrós galuskát teszteltük, ütős volt.

Fotó: Bagi László

Eszterek hagyatéka

Az elvarázsolt kertből a desszertre már az étterem belső terébe ülünk be, amit régi Balaton-felvidéki tárgyak és a pesti papírgyáros Karcsi papírgömbjei tesznek hangulatossá. A Kővirág feelinghez azért hozzátartozik a pincérek humora is, sejtésünk szerint szókincsüket a Káli Fröccs Zrt támogatta, így akkor sem tudunk haragudni senkire, amikor kicsit várni kell az ételre. Nehéz igazán lelkes munkaerőt találni a környéken, de Katáéknál dolgozik két nagyon szép Eszter – ők is tehetnek arról, hogy az evőeszközök fényesek, a vendégek mosolygósak és a pincérek sohasem szomjasak.

Fotó: Bagi László

A hely varázsa így teljes, de azért a százas listákon és gourmet válogatásokon edződött vendégek boldogságához az is kell, hogy Kata az este megfelelő pillanatában eltűnjön a konyhában és mindenkit átlendítsen a holtponton. A vacsora zárásaként kínált mandulás madártej és az illatos joghurtos-mentás eper és egyben a vacsora után azt gondoljuk, a beugrás elég jól sikerült - az élet pedig szép.

Fotó: Bagi László

Kővirág kert

Amikor lassan kifelé sétálunk az étterem hangulatos kertjéből, a lábunk alatt ropog a kavics, Gyuri pedig meghív minket a káptalantóti Liliomkert piachoz egy reggeli kávéra. Azért vannak itt, hogy megmutassák: reggel is működik a Kővirág. Olyan helyet választottak, ami a piac szíve, de mégis nyugalom és intimitás van benne. Kicsi asztalok, még kisebb rózsaszín virág, ami a hatalmas, tejszínhabbal kínált finom sütivel, valamint a forró kávéval kombinálva elég jó indítás a naphoz. 

Fotó: Bagi László

A nő sokszor

Ahogy az étlap sem, a Kővirág titka sem örök érvényű, leírható, nyomtatható. Ami miatt ennyire működik, az a Kata és Gyuri családjából áradó vagányság és harmónia. Semmi mást nem csinálnak, csak olyan ételt adnak, amit a gyerekeik vacsoráznának, olyan kertet gondoznak, ahol ők is szívesen olvasgatnának nyári délutánon. Ehhez jön Kata esztétikai érzéke. Gyönyörű nő, aki nem szeretne fényképeken lenni. Mindenkinek azt tanácsoljuk, jöjjön el, kóstolja végig a Kővirágot, és ha szerencséje lesz, meglesheti Katát is munka közben: a konyhában álmodik, neonszínű Birkenstockban és köveskáli nyugalommal.

Hasonló tartalmak

Admin mode