Tudtad, hogy nyolc kikötőből indul olyan sétahajó, ami kifejezetten a tűzijáték miatt fog kihajózni? Na, ugye. Azt, hogy Balatonvilágoson dübörög a B my Lake, vagy hogy Zamárdiban 20-án startol a Strand Fesztivál már az is tudja, aki nem akarja, de nekünk még ezeken kívül is vannak ötleteink, hova érdemes menni, ha már az egész ország kenyeret, bort és Szent Istvánt ünnepli.

Ez a cikkünk 2014-ben jött ki. Az idei, 2016-os programokról készült ajánlóért kattints ide.

Fényben úszik a Balaton

Tűzijátékot nézni márpedig kötelező. Minden családban, baráti társaságban akad legalább egyvalaki, aki a többieket is meggyőzi olyan érvekkel, mint ’ne már, mindenki kimegy megnézni’, ’de idén biztos szebb lesz, mint tavaly’ vagy ’ha már megint lemaradunk a pestiről, akkor legalább a partig gyere már el velem’. Szóval engedve az ősi ösztönből következő érveknek, mi is összegyűjtöttük a balatoni településeket, ahol tűzijátékot nézhetünk.

A legkorábban Zamárdi borul fénybe, itt már nyolc órakor kezdődik a rakétashow. A környékre érkező fanatikusoknak pont jó, mert így még éppen elérhetik a kilences balatonföldvári parádét. Persze nem kell aggódni: lesz máshol is tűzijáték, így Alsóörsön, Balatonalmádiban, Füreden, Csopakon, Keszthelyen és Tihanyban is.

A legpazarabb rálátás a Balaton-parti tűzijátékokra szinte biztosan a sétahajókról lesz. Nyolc balatoni kikötőből tizenkét, kimondottan tűzijáték nézésre szakosodott hajó fog elindulni. Balatonalmádiból, Füredről, Földvárról, Balatonkeneséről, Balatonmáriafürdőről, Fonyódról, Keszthelyről és a siófoki kikötőből is neki lehet vágni a fényes (és szinte biztosan fülsértően hangos) látványtúrának. A hajók pontos indulási időpontját és helyét itt lehet ellenőrizni.

A klasszikus augusztus 20-i programok

Siófolk Borfesztivál & Bor és Kenyér Ünnepe - Siófok, Krúdy sétány (aug. 15-24.)

Jó hír, hogy ezen az estén torok nem marad szárazon a Balaton partján, mert több településen is borfesztivál kíséri az augusztus 20-i ünnepet. Már javában zajlik Siófok legnagyobb nyári fesztiválja, a Siófolk Fesztivál & Bor és Kenyér Ünnepe. A gasztronómiai élményeken túl augusztus 20-án Balkán Fanatik koncerttel ünnepel a tűzijáték után a város.

Szent István napok Balatonlellén - Balatonlellei Rendezvénypark (aug. 20-24.)

Négy estén át ingyenes színpadi programokkal,  lellei borokkal, lacikonyhával és kirakodóvásárral várnak mindenkit Balatonlellére. A nemzeti ünnepre tűzzsonglőr show-val és éjszakába nyúló pop-rock slágerekkel készülnek. 

Balatoni H.E.K.K. Fesztivál - Balatonföldvár (aug. 17-20.)

Ha sietünk, 20-án még éppen elcsíphetünk egy-két ízletes halételt, a balatonföldvári  H.E.K.K. Fesztiválon. A fesztivál nem titkolt célja megszerettetni a balatoni halakat az emberekkel.

Balatonfüredi Borhetek - Tagore-sétány (aug. 16-31.)

Három hétig a Füred-Csopak borvidék színe-javát a füredi Tagore sétányon érdemes keresni. A jó borok mellé esténként táncos események  és koncertek is járnak, 20-án például este kilenctől a Balatonfüred Néptánc Együttessel lehet alapozni a tűzijátékra.

Nyár végi fesztiváldömping

Balatonvilágoson már hétfő óta tart a Sziget Fesztivál hivatalos afterparty-ja, az elektronikus zenei világ befutott sztárjait és feltörekvő tehetségeit felsorakoztató B my Lake. Négy nap nettó techno, tech house, minimál és electro. A szerdán fellépő  DJ-k közül CALYX & TEEBEE-ért és HENRIK SCHWARZ-ért biztosan érdemes lesz kinézni a fesztiválra. A B my Lake teljes lineupja itt csekkolható, itt pedig elmondjuk, hogy melyik 10 koncertre érdemes különösen odafigyelni.

Dübörgés, tombolás és buli a déli parton is lesz bőven. 20-án startol a Strand Fesztivál Zamárdiban. Már csak azért kell drukkolnunk, hogy az eső miatt ne kelljen ismét sárban dagonyázni, ahogy az a Balaton Soundon történt. A nyitónapon rögtön Papa Roach ad koncertet a nagyszínpadon, de Nemzetközi sztárokból később sem lesz hiány: Knife Party és John Newman mellett jön az utcaznészek két lábon járó beatbox-gyűjteménye, Dub FX és Wilkinson is.