A gyenesdiási Játékstrand harmadik éve mindig ott van a legjobb balatoni strandok között. Színes-szagos játékelemekkel és pancsoló öböllel tarkított gyerekparadicsom ez, ahol a gyerekek a főnökök. Még szerencse, hogy Gyenes másik strandján a felnőtteknek is jut egy kis hely.

Strand a meghittségre vágyóknak

A kisebb és meghittebb hangulatú alsógyenesi Lidóstrandot inkább párok és nagyobb gyerekekkel érkező családok választják. A horgásztanya és vitorláskikötő szomszédságában lévő strandnak lidósított partszakasza, árnyas ligete és retró büféi egy kicsit még mindig a 80-as évek hangulatát idézik.

Ha már itt vagyunk, nem szabad kihagyni a Karám büfé lángosait, amik messze híresek az északi parton. 350-600 forintért az egyszerű verziók mellett medvehagymás, baconös, velős és különféle töltött megoldások közül is választhatunk. A fürdésen és lángosozáson túl egy kalandparkban és új szárnyasokkal folyamatosan bővülő madárparkban lehet múlatni az időt. Igaz, ezekbe a részlegekbe külön belépőjegyet kell váltani, cserébe a strandbelépő ára jelképes, 400 Ft-os összeg.

"Jaj úgy élvezem én a strandot"

Vannak pillanatok, amikor az ember mindenét eldobná, hogy tíz percre újra gyerek lehessen. A gyenesi Játékstrand várában szaladgáló kicsiket elnézve sok felnőttre rátörhet a sóvárgás. Persze, úgy 15-20 évvel ezelőtt még nem voltak ilyen mutatós és biztonságos fa játékok, csak a standard piros mászóka és hinta, amiknél egy dolgot  mindenki megtanult egy életre: minél magasabbra mászol, annál nagyobbat esel.

Gyenesdiás játékparadicsoma, a Diási Játékstrand légvonalban mindössze 800 méterre fekszik az alsógyenesi Lidóstrandtól. Nem csoda, hogy a kisgyerekes családok kedvence, hiszen itt aztán bőven van mivel lekötni a lurkók figyelmét. Minden a mászásról, kúszásról, csúszásról szól. A parton jó minőségű strandhomok van, a partszakasz fölött pedig egybefüggő árnyékoló rendszer védi a kicsiket. A legkisebbeknek egy delfin alakú pancsoló öblöt is elkülönítettek a Balatonból. Az egész strand mediterrán hangulatú, leanderekkel és pálmákkal szegélyezett.

A sokat aggódóknak van folyamatos gyermekorvosi felügyelet, strandrádió, önálló viharjelző, szabadtéri babapelenkázó, vízminőség-mérő és még megannyi szolgáltatás, ami családbaráttá és komfortossá teszi a strandot.

Esőnapokra

Gyenesdiáson rossz időben sem lehet unatkozni. Élénk a civil összefogás, fejlett az öko- és lovasturizmus, a Keszthely és Gyenesdiás közötti területen több lovarda is várja a lovaglókat, sőt, erdei lovas kocsikázásokat is szerveznek. A Diási Játékstrandtól alig száz méterre működik a gyenesdiási hal- és termelői piac, jelenleg szombat délutánonként tart nyitva. Feljebb, a 71-es út mellett pedig interaktív kerámiaházba lehet betérni, ahol a késztermékek vásárlása mellett mindenki elkészítheti saját kerámiáját is. Arról pedig már írtunk, hogy az egész régió mennyire sok lehetőséget nyújt manapság.