Keszthely sokáig egyet jelentett az esőnappal és a strandolás elmaradásával, és persze a kötelező múzeumlátogatásokkal, ahová becipeltek minket a szüleink. Mostanra annyira kiépült a térség, hogy bármilyen időben már több napot is érdemes itt tölteni.

Itt a strandidő, végre!

A Keszthely környéki települések bővelkednek jó strandokban. A város 5-8 kilométeres körzetében helyezkedik el két világbajnok strand, a családosok kedvenceként számon tartott Diási Játékstrand és a Beach Balatongyörök. Gyenes másik strandján, a Lidó Beach Gyenesen a víz mellett kaland- és madárparkban  is elveszhetünk egy-egy órára.

Családoknak alternatív program lehet még a gyenesdiási Kerámiaház, ahol a vásárlás mellett agyagozni is lehet . Szerda délutánonként pedig − igen, még mindig Gyenesdiáson járunk− érdemes útba ejteni egy sült keszegért a Balatoni Hal- és Termelői Piacot is.

Egy településsel arrébb, a vonyarcvashegyi Lidó strand a vízi sportok Mekkájaként ismert vízisí és wakeboard pályájával . Vonyarc egyébként a Bock Bisztró Balaton megnyitásával a balatoni gasztro térképre is felkerült. Az étterem teraszánál nehéz ideálisabb helyszínt találni a környéken egy romantikus vacsorához. És ha már a romantikánál és balatoni naplementés csókolózásnál tartunk, akkor bizony a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolnába is megéri felkapaszkodni.

Mi köze a csigának a parlamenthez?

Ha elég volt a pancsolásból, akkor jöhet Keszthely, a múzeumok városa! A város fő attrakciója a barokk Festetics kastély és azépületében működő Helikon Kastélymúzeum, de kis túlzással szinte mindennek akad itt egy múzeuma. Rádió és Televízió Múzeum, Cadillac Múzeum, Marcipán Múzeum, Reneszánsz Erotikus Panoptikum, Babamúzeum, Nosztalgia és Giccsmúzeum, a parlament csigaházakból kirakva és még hosszan lehetne folytatni a sort. Kisgyerekekkel valószínűleg izgalmasabb programnak ígérkezik az állatsimogatás a Festetics Imre Állatparkban.

Kalóriapótlás gyanánt a Festetics kastély melletti Végh-Pataki Rétesházba és Szendvics Mekkába érdemes betérni, jó borokat pedig a kastélyban működő Balatoni Borok Házában is kóstolhatunk.

Willkommen helyett

Keszthelytől pár kilométerre mostanában egy teljesen más világba csöppenünk. Már csak némi multikulturális tapasztalatért is érdemes átugrani Hévízre. A gyógyturizmusáról ismert település hemzseg az orosz turistáktól. A néhány évvel korábban még alapnak számító Zimmer frei vagy Willkommen in Hévíz feliratú táblákat mostanra cirill betűs plakátok és étlapok váltották fel.

Helyi kuriózumnak számít a központban lévő Hévízi Termelői Piac, ahol őstermelők, fazekasok, látvány-kovácsok és csipkeverők árulják hosszú tömött sorokban portékáikat. A Balaton körül szépen szaporodó termelői piacokat mi is elkezdtük összegyűjteni.

A zsúfolt turista központot elhagyva a közeli egregyi dombon lelhetünk végre csendre és nyugalomra. Ide akár egy Hévízen kölcsönzött HeBi-vel is kijuthatunk. A két oldalról szőlősorokkal szegélyezett dombmenet során egymást érik a borospincék és éttermek. Kiemelkedő a Római Pince és az Öreg Harang Borozó ételkínálata. Utóbbi a Gault&Millau étteremkritikusaitól 2013-ban elnyerte az év kisvendéglője címet. A dombon Magyarország egyik legrégebbi, Árpád-kori temploma vár. A 14. században épült román kori templom nemes egyszerűségével marasztal. Nyári melegben különösen jó megpihenni a hideget adó templomfalak között.