Nem csak a kézműves borászatok lehetnek izgalmasak kicsit közelebbről. Ennek a tézisnek a jegyében pedig sokan érdeklődnek azon pincészetek iránt is, amelyek termékeit szívesen vásárolják meg különleges alkalmakra, vagy akár a rendszeres bevásárlás során, egészen nagy tételben. A kishegyi Garamvári Szőlőbirtok is sokaknak izgatja a fantáziáját, megnéztük, ezért mi is meglátogattuk őket.

Garamvári Vencel Magyarországon úttörő módon, már 1997-ben készített tradicionális eljárással pezsgőt. A módszerük a champagne-i alapokat használja, de az évek alatt inkább kialakult az a szándék, hogy szeretnének a hazai ízlésvilágnak megfelelni. A következő mérföldkő ebből a szempontból 2009, amikor a botritiszes Chardonnay aranyat nyert.

Álmodni tudni kell, meg persze akkor azért mást is, ha az ember 500 ezer palack bort termel évente. Garamváriék esetében itt olyan csapatmunkáról van szó, amelynek legfőbb összetartó szálai egyben rokoni kötelékek. Az egykor valódi szenzációnak számító pezsgő készítésén túl komoly méreteket ölt a bortermelés, több minőségi kategóriában is. Ezek a palackok viszik igazán a Garamvári Szőlőbirtok hírnevét, így nem csoda, hogy sokan közelről is szeretnék látni az elkészítés folyamatának balatoni körülményeit.

Erre pedig jócskán van lehetőség, hiszen borkóstolókat is szerveznek, akár ötven főig. A vendéglátás egyébként véletlenszerű látogatások alkalmával is működik, öt-hat tételes kóstolókra és hidegtálakra így is van lehetőség. Garamvári Zsuzsa örömmel mesélte, hogy sokan állnak meg a Kishegyen, hogy a dűlőkre tekintve frissülhessenek fel. 

A szőlőbirtok egyébként a Balaton déli partján, a borvidék legjobb dűlőiben található területeket mondhatja magáénak, ilyenek például a Sínai-hegy, Tóth-hegy, az Illés-tető, a Pupos, Rózsapuszta. A szőlőterületek fajtaösszetétele szerencsés, megtalálhatók a keresett nemzetközi fajták: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot,  Pinot Noir, Shiraz és Blauburger, de a hagyományos magyar fajták is: Szürkebarát, Irsai Olivér, Kadarka, Királyleányka és Muskotály. A kék és fehér szőlő aránya 60-40% az összesen 75 hektár nagyságú területen. 

Ilyen volumenű termelést már csak az tehet teljesebbé, hogy a birtokon igyekeznek pótolni a most már egy ázsiai Michelin-csillagos étteremben alkotó egykori szakácsukat a minél magasabb színvonalú melegkonyha érdekében. Hamarosan lehetőség nyílik arra is, hogy a hosszas borkóstolók után akár az éjszakát is itt tölthessük: a vendégház már kész van, és az egyik fő motiváció a mihamarabbi beindulásra, hogy a törzsvásárlókat itt a dűlők közelében, a kishegyi idillben láthassák vendégül.