A monoszlói Liszkay Borkúriánál megszállni körülbelül olyan érzés, mintha belecsöppentünk volna egy dél-amerikai szappanopera díszletébe. Ezúttal toszkán szépségre és a Káli-medence különleges értékeire vonatkozó jellemzőkkel zsúfolt bemutatásra nem pazarlunk karaktereket, hiszen kell a hely másra. A borkúria megnevezés ugyanis számos szolgáltatást takar, egy a közös bennük: ezek mindegyike kifogástalan.

“Ez minden”- feleli Liszkay Mihály tulajdonos arra a kérdésre, hogy pontosan mit is foglal magába az a hely, amelynek a teraszáról élvezzük a nyugalom Liszkay-féle változatát. Pincészet, borhotel első osztályú konyhával, borgaléria, rendezvényhelyszín és sok éves tapasztalattal átitatott vendéglátás állnak a kúria megnevezés mögött. Nem csoda, ha azt gondoljuk, ilyen volumenű dolgot nem lehet létrehozni anélkül, hogy az ember életével ne olvadjon össze. Pedig nem így indult a dolog, Liszkay Mihály ugyanis csak egy nyaralót szeretett volna építeni az unokáknak.

Vörösen

Így alakult, “eltévedtem”- mondja Liszkay úr. 2000-ben vette meg a területet, pár évre rá pedig már megtörtént az első, kísérleti szőlőtőke betelepítése. Nem ez volt az első nagy váltás a tulajdonos életében, hiszen összesen háromszor hagyta el az országot, és Hollandiában, illetve Kanadában is nem mindennapi karriert futott be. A vendéglátás terén, az üzleti életben és nem utolsó sorban a zongora mögött is bizonyított, most pedig a Balaton-felvidéki vörösborokra irányul a reflektorfény. 

Összesen nyolcféle bort készítenek a Liszkay birtokon, amelyek között csak egyetlen egy fehér (Pinot Gris) és egy rozé (Pinot Noir)  található. Cabernet Franc, Cabernet Franc Giulia, Cabernet Sauvignon, Cuvée, Merlot, Pinot Noir vannak a vörös listán, amelyek közt  a nem aranyérmes palack a ritka. Ennek fényében egészen abszurdnak hat, hogy rengetegen támadják a vörösbor készítésének puszta létjogosultságát is ezen a területen. Azért is meglepő ez, mivel a Balaton-felvidéken a filoxéra után jött csak divatba a fehér tőkék telepítése. Mindenesetre a Liszkay birtok világos célja a minőségi vörösbor termelése, az évi 45 000 palackban megjelenő vörösbor aránya és a szakmai elismerés pedig magukért beszélnek.

Komplex relax

Két éve várja a vendégeket a borhotel kilenc darab kétágyas szobája, amelyek mindegyike bővíthető pótágyakkal is. A legolcsóbb szoba 20 ezer Ft körül kezdődik, de a legmenőbb lakosztályért főszezonban már 100 ezer Ft körüli összegért is a zsebünkbe kell nyúlni. Igaz, ott már végképp olyan luxussal számolhatunk, mintha Don Armandóékhoz érkeznénk látogatóba. A szállóvendégek között a borturisták mellett akadnak kifejezetten olyanok is, akiknek a kiemelkedő körülmények fontosak a pihenésre szánt napokon. A konyhában inkább a nemzetközi ízek dominálnak, de igyekeznek helyi alapanyagokra támaszkodni. Vannak olyan látogatók is, akik kifejezetten a borgaléria miatt jönnek, ami minden nap tíz órától, délután ötig kínál kóstolókat magyar, angol, német, francia és holland nyelveken.

 

A wellness részleghez tartozik még medence, szauna és gőzszoba is kandallóval, a kültéri lehetőségekkel kapcsolatban pedig a feszített víztükrű medencét, a teraszt és a szőlődűnéket kell kiemelni. A monoszlói Borkúria csendjét maximum egy-egy csobbanás hangja, a madarak csicsergése, esetleg Liszkay Mihály zongora-, illetve énekhangja töri meg. Idill ez, luxuskivitelben.