Két konténerből is lehet designos vízparti grillteraszt csinálni, pláne ha olyan ételeket hoznak elénk gránitlapon, mint a portóiban és zöldséges szószban érlelt marhaborda. Szeptember végéig kipróbálhatjuk, hogy mit tud az amerikai grillberendezésük, de egy tavaszi látogatást mindenképpen érdemes időzíteni. Nem csak vitorlázóknak.

A gasztroforradalom eddig csak elvétve terjedt át a Balatonra, és idén nyáron sem történt még komoly áttörés, de valami elkezdődött. Dübörög a Paletta Bogláron, beindult a Matróz Füreden és a helyi strandhoz közeli CODE ZERO-val most már Csopak is felkerült a balatoni street-, vagy inkább - ha nagyon ránk jön a nyelvújítási kedv - lake foodot kínáló helyek térképére.

A budapesti bárokéval versengő fiatalos arculatot két konténerből tervezte meg Ernst András, az Insiderdesign belsőépítésze. A piros-fekete színek, a bárpult és a part melletti színes babzsákok valóban vendégcsalogatóak: amikor ott jártunk, éppen egy vitorlás hajó legénysége horgonyzott le a CODE ZERO kikötőjében.

A hely igazi varázsa mégis az összekombinálható grill ételekben rejlik. Hús, köret és saláta standard 2500 Ft-ért válogatható össze. Vegetáriánus ételből most még csak kecskesajt volt, de jövő nyáron vega finomságokból is többet ígért az üzletvezető. A húskínálat sokrétű: marha, garnéla rák, fogasfilé és csirke is megtalálható az étlapon, különböző pácokban érlelve.

Mi Hickory marhabordát kóstoltunk, grillezett polentával és bazsalikomos nyári zöldekkel. A húst portói borban és zöldséges szószban érlelték, a polentába pedig bacon darabok kerültek, amitől pont kellemesen pikáns vonalra terelődött át a történet. A kemencében sült héjas krumplit mindig tejföllel bolondítják, a krumpli belseje pedig egy elősütési és fagyasztási fázis miatt kap ropogós kérget és kellemesen krémes állagot.

A CODE ZERO Komonyi János séf vezetésével két mutatós, multifunkcionális grill sütőt használ: a Big Green Egg névre hallgató amerikai kamado grill faszénnel működik és a sütőberendezés különböző szintjein egyidejűleg lehet füstölni, grillezni és sütni is a húsokat. Az elkészült ételeket fémtálcán szervírozzák, a húsok alá pedig gránitlap kerül. A dolog miértje kifejezetten egyszerű: a gránitlap melegen tartja az ételeket. A hús kívül ropogós, belül omlós, a köret és a saláta is ízletes.

Bár a nyitással a tervezetthez képest kicsit megkéstek, és a CODE ZERO most még csak tesztüzemben működik, hétvégéken már most nehéz szabad asztalhoz jutni. Aki viszont asztalt kap, az garantáltan marad pár órát, mert a grill finomságok mellett a balatoni borok és a fullos balatoni kilátás is marasztal. Így jártunk mi is, pedig az ételekre nekünk nem kellett sokat várni: negyedóra alatt szervíroztak mindent.