Ezen a hétvégén is olyan kíméletlenül őszinték leszünk, mint a téli gázszámla: minden egyes szabadtéri program mellé oda kell képzelnünk egy nagybetűvel írt "ha" szócskával kezdődő feltételes módot, mert az időjárás névre hallgató szörny ezen a hétvégén nincs velünk. A hidegfront és a Dunántúlt elborító ormótlan felhő könnyen lehet, hogy szombaton is ontja magából az esőt, ami pont arra jó, hogy tömeges, folkos vizespóló versenyt hozzon ki a létező összes szüreti fesztiválból. Megijedni nem kell, néztünk fedett pályás programokat is.

PÉNTEK

Utóélet - Hévíz (09. 11. - 09. 26.)

Zomborácz Virág
tavaly Pécsen forgatta első nagyjátékfilmjét, ami egy édesapja halálát feldolgozni próbáló fiúról szól. A szereposztás kifejezetten jó, mert pl. az apa kísértetét alakító Gálffi Lászlót az elmúlt években méltatlanul keveset láttuk filmvásznon. A trailer alapján az abszurd és a fekete humorral telített film egy egyébként kifejezetten szomorú témát dolgoz fel kellő iróniával és a klisék mellőzésével. A Balaton környékén a bemutatóval egy időben Hévízen láthatjátok a filmet, de jövő héttől már Balatonfüreden is el lehet csípni.

Magyar Dal Napja - Hévíz (09. 12. - 14.)

Idén Hévíz nyerte el a Magyar Dal Napja fővárosa címet, ami Back II Black-, Beatrice koncertet, helyi dalfesztivál-döntőt és Trabi találkozót hoz magával. A Trabi találkozó egyáltalán nem vicc, mert szombat délután 3-tól kezdődik az Amikor fellibbent a Vasfüggöny... névre hallgató program. A fürdővárosban most tényleg minden a zenéről fog szólni: ha még nem lett volna elég a moziból, itt mutatják be a Swing című új magyar filmet, előkerül a Made in Hungária, lesz Magyar Dal Hajója 60-as éveket idéző táncdalokkal, valamint még hangszerkészítő mesterekkel is lehet találkozni.

Nagy Sportágválasztó - Siófok (09. 12 - 13.)

A családosok a szombati nappal számoljanak, mert pénteken inkább óvodai csoportok vesznek részt az egyébként országosan meghirdetett Nagy Sportágválasztón. Azoknak sem kell aggódni, akik nem esernyőben akarják a gyerkőcnek megtanítani, hogyan kell belsővel passzolni a focilabdát, mert a Beszédes József Általános Iskola tornatermében minimális lesz a bőrig ázás-faktor veszélye.

Balatonman Triatlon Fesztivál - Balatonkenese (09. 12. - 14.)

Nyár elején Füreden már neveztek ki Balatonmaneket, most Balatonkenesén állnak rajthoz azok az arcok, akik szeretnek úgy nekiállni a maratoni futásnak, hogy előtte úsztak majdnem 4 km-t és bicikliztek 180 km-t. Itt persze lesznek könnyített távok is, úgyhogy akinek megfordult a fejében az indulás, a kezdők távja így néz ki: majdnem 1 km úszás, 32,5 km kerékpár és 7 km futás. Azt hinnénk, hogy az ilyen versenyen indulók valami egészen különlegesen őrült ételeket esznek mindig, ehhez képest Facebookon megosztották a hétvége menüit: pénteken tésztaparti lesz, pl. füstölt lazacos tésztával; szombaton bográcsoznak babgulyással vagy magyaros lecsóval; vasárnap pedig a Balatonman Torta és a somlói galuska is előkerül.

Irie Maffia koncert - Veszprém (09. 12.)

Ha Irie Maffia az egyik esőprogram, akkor nagy baj nincs. Az ország egyik legjobb koncertzenekarának péntek esti koncertjére a Hangvilla Expresszo Klubban akkor is érdemes lenne elnézni, ha éppen hét ágra sütne a Nap. Plusz infó: egy bizonyos Nagyszínpad Tehetségmutató-győztes Mary Popkids is elkíséri őket, ami még nagyobbat dobhat az estén.

SZOMBAT

Szüreti fesztiválok - Badacsony, Gyenesdiás, Szentbékkálla és Mindszentkálla, Zalakaros (09. 13. - 14.)

Az egyik általunk nagyon kedvelt hely, a Pegazus is beszáll a szentbékkállai-mindszentkállai szüreti menetbe, így kíváncsiak leszünk hogy passzol majd össze az eső, az Őszülő Halánték Dalárdával és a Pegazusos helyi borokkal, bográcskajával és az Auguszt pogácsákkal. A Badacsonyi Kör négy nagyszerű pincészet együttműködésével (Váli Pince, Istvándy Borműhely, Szeremley Borház és a házigazda Laposáék) tart mustfakasztót Csík zenekarral az 50 éves szüreti felvonulás örömére. Gyenesdiáson néptánccal és vásárral terveznek vigadni, a Balatontól kicsivel arrébb Zalakaroson szintén hasonló a programterv, csak a vigadás helyett szőlőkapkodós márkanév alatt.

SEHA Liga - MKB-MVM Veszprém - RK Vardar Szkopje (09. 13.)

Azért szombatra is lehet találni jó fedett programot. Persze csak akkor, ha jut még jegy. Az idei szezonban nem magyar NB I-es csapatok ellen láthatjuk egész szezonban az MKB Veszprémet, hanem a közép-európai és balkáni kézilabdacsapatokat összehozó (és nem mellékesen a Gazprom által szponzorált) SEHA Ligában. Az MKB játékerejét mutatja, hogy három forduló után hibátlan mérleggel vezeti a tabellát, most szombaton viszont jöhet az igazi erőpróba, mert a mostani ellenfél, a Vardar Szkopje sem botlott még idén.

FalkaStrand - Balatonfűzfő (09. 13.)

FalkaStrand egy nagyon jó kezdeményezés: szombaton kutyanap lesz Fűzfőn, mert kivételesen minden kutya fürödhet a Balatonban. A strand egész nap átrendeződik majd amolyan kutyawellness helyszínné: lesz úszóverseny, fizioterápiás tanácsadás (akármit is jelentsen ez), szépségverseny is, de ezek után már a kutyáknak szóló IQ teszt sem maradhat el. Azért még ne csaholjunk örömünkben, mert a programlista alján ott van egy árulkodó mondat: "A rendezők, - az időjárástól függően, - a programváltozás jogát fenntartják!".

Biokertészeti hétvégék Krisna-völgyben! - Somogyvámos (09. 13. - 14.)

A Krisna-völgyről már elmeséltük, hogy miért igazi béke szigete, és a helyiek különösen híresek a vendégszeretetükről. Ezért hirdetnek olyan hétvégét, amikor megtanítanak minden érdeklődőt, hogyan is kell biokertet létrehozni és gondozni. Péntek délután lehet érkezni, szombat és vasárnap délelőtt elméleti előadások lesznek, míg délután tart a gyakorlati oktatás. A 14 500 Ft-os árban benne van a szállás, az étkezés és az oktatás díja. Érdemes érdeklődni náluk, hogy megtartják-e a hétvégi programot, de aki lemarad, még szeptember 20-21-én és 27-28-án is lehet próbálkozni.