Kevés étterem mondhatja el magáról, hogy szinte csak törzsvendégei vannak, még kevesebb, hogy köztük tudhatja a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét és a köztársasági elnököt is. Bakos Attila családi vendéglőjében jártunk Szigligeten.

„Ha nem vendéglős lennék, akkor egy antikváriumban tudnám magamat elképzelni képekkel és könyvekkel.”- mondja Bakos Attila a kis családi vendéglő mindenese és motorja. Beszélgetésünk közben időről időre elnézést kér és felpattan, ha új vendég érkezik. Mint mondja, fontos a személyesség és hogy minden vendég érezze, itt törődnek vele. Ehhez az is hozzátartozik, hogy Attila minden visszatérő vendégről tudja, hol szeret ülni, melyik a kedvenc étele és milyen virágot lát szívesen az asztalán. Ezek után nem is csoda, hogy a vendégkör 80%-a rendszeresen visszatérő törzsvendég.

A huszonkét éve működő étteremben számos színész és közjogi méltóság fordult már meg. Járt itt Orbán Viktor a családjával, Mádl Ferenc köztársasági elnök, Papp Vera, Lukács Sándor, Kányádi Sándor és Básti Juli is. Az utóbbi években a média is egyre jobban érdeklődik a családias hangulatú étterem után.

Bakos Attiláék főztek már a Gasztroangyallal és a Balatoni nyárral is. Visszatérő törzsvendége az étteremnek Koltai Gábor, Vízi E. Szilveszter és Szirtes Ági. Bakos Attila pedig az évek alatt szorgalmasan dokumentálta a látogatásokat, így a falak zsúfolásig tele vannak fotókkal és környékbeli művészek festményeivel.

Két beszerzési körút és a vendégekkel való beszélgetések között Bakos Attila az általa csak szentélyként emlegetett kis belső helyiségben üldögél. Két oldalról könyvespolcok veszik körül, rajtuk a magyar irodalom és a világirodalom klasszikusai.

Persze 22 éve az indulás korántsem volt ilyen egyszerű. A kezdetek kezdetén Attilának az utcáról kellett összefogdosnia a vendégeket. „Olyan is volt, hogy elkeseredésemben cselhez folyamodtam. Az egyik német család összetörte a kocsija elejét a faluban. Mondtam nekik, hogy hagyják itt a parkolóban az autót. Mellé állítottam az enyémet is, így úgy tűnt, mintha éppen lennének az étteremben vendégek, s ettől nagyobb kedvük lett az embereknek bejönni”- meséli nevetve.

Az eleinte furfangosan becserkészett vendégekből lettek az első törzsvendégek. Később pedig már szájról szájra terjedt Bakos Attila vendégszeretetének híre és a kezdetben egyszerű ételeket is változatos ízek váltották fel. Az étlap egyébként évente kétszer változik, az évszakhoz illeszkedő szezonális ajánlat pedig hetente.