Hét éve, 2007-ben nyitották meg a Mala Gardent Siófokon. A modern minimalizmus és a balinéz hatások összevonásából kialakított design az otthonosság érzésével keveredik, de ugyanezt a jól működő egyveleget figyeltük meg az ételeknél is. Itt egyértelműen a keleti stílus uralkodik, de bőven éreztünk közben magyaros hatásokat is, sőt még mexikói sajtlevesbe is botlottunk.

A gyakorlatban ez a keleties-magyaros nemzetközi egyveleg akár riasztónak is hathat elsőre, a Mala Gardenben azonban sikerült egy olyan étlapot és hozzá társuló hangulatot kialakítani, ahol mind a hazai, mind pedig a külföldről érkező vendégek igényei és ízlelőbimbói harmonikus kielégülésre találnak.

Buddha szobrok, bambusz és rattan kiegészítők, meleg mélyvörös és élénk türkiz színek kombinációja hozzák a balinéz jelleget az amúgy ízléses minimalista építészeti és kertészeti megoldásokkal párosítva. Kényelmes designer fotelek és kanapék, színes párnákkal megpakolva várják az ide betérőket, de az étkezéshez használt faasztalok és kárpitozott székek is hívogatóak, így elsőre azt is nehéz lesz eldöntened, hogy melyikbe huppanj bele. Az pedig nyerő ráadás, hogy az üvegfalakon át egyszerre bámulhatod a Balaton vizét és a tökéletesen megtervezett, de egyben keleties nyugalmat árasztó kertet is.

Az egész évben nyitva tartó Mala Garden étlapja mindig igazodik az aktuális szezonhoz, ezzel párhuzamosan a kevés és ritka kivételtől eltekintve magyar borokból álló választékot is mindig megújítják. A borok jó része a Balaton környékéről származik, például az IKON, a Konyári, a Jásdi vagy Légli pincészetektől, de a külföldi vendégek igényeinek megfelelően a híresebb magyar borvidékek nedűi is megtalálhatóak a Malában.

Az étlap nagyjából ötven különböző fogást tartalmaz, ennek nagyjából egyharmada része az állandó kínálatnak: ezt a “mala classic” logó teszi egyértelművé. Olyan fogásokról van szó, amelyek az elmúlt évek alatt a vendégek kedvenceivé váltak és az üzletvezető szavaival élve "lehetetlen őket levenni az étlapról".

A házi lepény, paradicsom és olívabogyó társaságában tálalt grillezett padlizsánkrém például már hét éve része az állandó kínálatnak. Ezenkívül három másik krém sem úszta meg a kóstolást: a paradicsomos olíva tapenade, a rukkolás rikottakrém, és a körtés karfiolkrém, amely mellé vékonyra szeletelt füstölt kacsamell jár. Ezeket, illetve a padlizsánkrémet bármikor kennénk újra a Mala által kínált fehér és teljes kiőrlésű lepényekre, mert mindannyiszor kellemesen intenzív ízekbe botlottunk.

Folytatásként a szintén klasszikusnak számító mexikói sajtlevest csirkével, paradicsomos salsával és tortillával kóstoltuk, ami már így önmagában is megfelel egy könnyű vacsorának. Persze választhatsz kókusztejes thai zöldséglevest is, de a magyaros vonal kedvelőinek vagy az idegen ízekre általában kevésbé nyitott gyerkőcöknek a húsleves szintén jó opció lehet.

Elhagyva a kis kitérőt, ezután a keleti ízvilág felé orientálódtunk, és nem adtuk alább a thai szilvás BBQ kacsamellnél, amit mogyorós-narancsos sült tésztával tálalnak. A kacsamellnél mindig van némi szerencsefaktor, de a Malában tökéletesen átsütött megoldást kaptunk, ami kellemesen omlott szét a szánkban a naranccsal és mogyoródarabokkal megbolondított széles metélttel együtt.

Akadnak vegetáriánus és vegán opciók is az ételek között, noha ezeket külön nem jelölik. Külön kérésre szívesen variálnak kicsit az ételek hozzávalóin, hiszen például a szója- vagy kókusztej, vagy akár a rizstészta amúgy is alapvető alapanyagnak számít az étteremben. Különlegesebb igények esetén azonban nem árt előre egyeztetni, akár telefonon.

A nemrég kibővült Mala Hotellel párhuzamosan új gasztró blokk is nyílik várhatóan még szeptemberben: itt az édességeknek is jelentősebb szerep jut, így a klasszikus krémes mellett például diabéteszes tortaszeletet is találtunk, de a naponta változó kínálatban gondolnak a glutén- vagy laktózérzékenyekre is, sőt, az ígéretek szerint még egy-egy paleo sütibe is bele lehet majd futni. Ezen felül saját lekvárt is készítenek, amit egyelőre kizárólag az általuk készített süteményekben lehet kapni.

A hozzávalók jó részét Budapestről kénytelenek beszerezni, ugyanis a helyi termelők sokszor nem tudják a kellő mennyiséget ugyanazon a színvonalon rendszeresen szállítani, ahogyan egyelőre a balatoni halak beszerzése is komoly problémákba ütközik. A tíz napos aktuális ajánlatok között mindig találunk a szezonnak megfelelő fogásokat, amihez a környékről szerzik be az alapanyagokat, például a vargányát vagy a tavasz egyik újra felfedezett kedvencét, a medvehagymát.

Az egész évben nyitva tartó étteremben 90-100 főt szolgálnak ki egyszerre, erre pedig a nyári időszakban és a hétvégéken szükség is van. Sokan Budapestről autóznak le egy jó ebédért vagy vacsorára, hiszen az autópályán alig egy óra alatt Siófokra lehet érni, az ételek mellett pedig a balatoni látkép bőven elég indok egy ilyen jellegű kirándulásra.

A Mala Garden nem akar gourmet vagy fine dining étterem lenni, inkább a populáris vonalat célozták be. A magas színvonalat egész évben próbálják tartani, közben pedig a szezonalitással járó hátulütőket úgy akarják elkerülni, hogy egész évben ugyanabban a létszámban, ugyanazzal a személyzettel dolgoznak.