Kutyabarátokból sok, kutyabarát strandból már annál kevesebb van a Balaton környékén. Nem egy gazdinak okoz gondot, hogy olyan helyet és olyan közösséget találjon, ahol kutyájával együtt tudnak strandolni - az sem árt, ha legálisan és békében. A FALKAstrand szervezői a tavalyi „próbaüzem” után idén már egész napos programsorozattal várta a kutyákat és gazdáikat a balatonfűzfői Föveny Strandra, ahol egy napon át a négylábúak ugyanolyan szabadon játszhattak a társaikkal akár a szárazföldön, akár a vízben, mint ahogy azt egész nyáron szerették volna.

Egész napos strandolással és programokkal várták a hivatalosan első ízben megtartott FALKAstrandra  a kutyákat és gazdikat a balatonfűzfői Föveny strandon. A Balaton ugyan szombaton még bőven 20 fokos volt, a klasszikus strandidő azonban szeptember közepén már nem túl valószínű. A szervezők ezért különféle programokkal készültek, hogy a strandolás ne csak - az amúgy nagyon élvezetes - fűben ücsörgésről szóljon.

A megnyitót követő kutya szépségverseny után egy kevésbé szubjektív versenyszám szórakoztatta a kutya-gazdi párosokat és kísérőiket, akár nevezőként, akár csak nézőként vettek részt a kis pódiumon levezényelt IQ-teszten. Az "itt a piros, hol a piros" kutyás változatát például egy jutalomfalat elrejtésével konvertálták át kutya-baráttá.

Itt a kutyusok leültetése után a gazdik a négylábúak szeme láttára elhelyeztek egy jutalomfalatot a 3 kis műanyag pohár valamelyike alá, amit a stopperóra elindításával egyidejűleg el is kezdhettek felkutatni. Voltak, akiknek kevesebb, mint 10 másodperc alatt sikerült megkaparintani a csemegét, de akadtak olyan ebek is, akiknek a nagy izgalomban fél perc sem volt elegendő - nekik persze a jutalom ugyanúgy járt a 30 másodperc után, mint azoknak, akik megtalálták, majd a poharat felborítva be is lakmározták az apró falatkát.

További négy versenyszámban tesztelték még a kutyusokat, amikből kiderült, hogy a kutya  (vagy keverékek esetén a felmenőinek) a fajtája, és az, hogy milyen célból tenyésztették ki, nem feltétlenül függ össze azzal, hogy a való életben hogyan kezelik a különféle szituációkat. Sokkal inkább számottevő az, hogy a gazdik mennyi időt töltenek a négylábú társukkal, illetve, hogy milyen minőségben teszik azt.

Mi Tesóval, a We Love Balaton beépített kutya-újságírójával érkeztünk, aki egyébként a nyara jó részét a Balatonnál, vagy a tó közelében töltötte. Tesó leginkább a színes társaságot, a velük való nagy szaladgálásokat és persze a szabad fürdőzési lehetőséget emelte ki, mint a nap legemlékezetesebb momentumait.

A barátkozáson, szaladgáláson és nagy csobbanásokon kívül a szervezett kutya-gazdi úszóverseny, kutyaiskolai bemutató, kirakodóvásár és fizioterápiás tanácsadás is az esemény része volt. Több olyan kutyussal is találkoztunk, akik egyik lábukat valahogy elvesztették, mégis jóval aktívabbak és vidámabbak voltak, mint néhány négylábú társuk. A nap folyamán kiemelt témaként szerepelt, hogy kellő odafigyeléssel és terápiával balesetek után is rehabilitálhatóak a kutyák.

A FALKAstrand szervezői a balatonfűzfői önkormányzattal együttműködve már tervezik a jövő évi eseményt, amire azonban sajnos csak május 1-e előtt, illetve augusztus 31-e után van lehetőség. A FALKAstrandnak is otthont adó füves terület ugyanis a nyári szezonban strandként üzemel, így az aktuális szabályozásoknak megfelelően tilos bármilyen állatot bevinni a megadott periódusban.

A Balatonnál egyébként egyelőre nem sok helyen lehet legálisan kutyákkal strandolni. A Tihanyi Belső-tónál például a gazdik vannak kitiltva a vízből, ami sokakat joggal elgondolkoztat, hogy ezek után vajon beengedjék-e a kutyájukat fürdeni az erre kijelölt területen. Ezen kívül Fonyódon, Csopakon és Balatonaligán, illetve Veszprémben, a Séd pataknál lehet együtt csobbanni az ebekkel, de a kutyákat fogadó hotelek és kempingek is jó alternatívát nyújthatnak, ha nem akarunk órákat kóborolni egy eldugott és éppen nem horgászok által elfoglalt nádast keresni. Jövő nyárig viszont még van pár fagyos hónap, amit a FALKAstrandosok szeretnének majd egy ad hoc korizással feldobni. A korizás pontos időpontja és helyszíne a falkások Facebook oldalán hirdetik meg, amint elég vastag lesz a Balaton jégtakarója.