Azok után, hogy tavasszal a Nyitott Balaton megmutatta Füred szexi titkait, vagy elvitt bicajtúrázni, most az Ősszel is Balaton rávezet arra, hogy a menthetetlenül egyre hűvösebb nyaralóban sem kell tétlenül ülni. Jön a süllőfesztivál, megismerhetünk kevésbé ismert bortermelő vidéket, lesz Balatonos fotópályázat, nálunk pedig a legjobb vendéglátóhelyekre szavazhattok.

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy az augusztus 20. utáni kihalt Balaton csak egy népszerű tévhit, mint a balatoni hekk. Szerencsére egyre több mindenkinek jut eszébe más is az őszi Balatonról. Például, hogy folyamatosan nő az egész évben nyitva tartó éttermek, szálloda-szauna-wellnessek vagy éppen borászatok száma, ahová a legkellemetlenebb nyirkos-ködös novemberben is be lehet ülni egy-két pohár borra.

És ha a nyár lényege a gyorsaság, három hónap alatt behúzni minél több élményt, nappal strandolni, bringázni, este táncolni, akkor az ősz a lassúságé. Felvenni a pecások tempóját, elbámészkodni a vízparton, végigfutni a parti sétányon, belebambulni a borospohárba, és úgy megenni egy ebédet a kedvenc nyári helyeden, hogy ezúttal a pincér nem futtában szedi le az asztalt.

Ehhez kettő dolog kell: az egyik, hogy nyitva legyen a kedvenc nyári helyed. A másik, hogy gyere ősszel is Balatonozni. Az elsőt garantáljuk neked: október 22-től november 2-ig legalábbis biztosan. Jön az Ősszel is Balaton, a tavasszal sikerrel összehozott Nyitott Balaton őszi folytatása.

Májusban sokan jöttetek mandulás süteményt enni, bicajtúrázni, megismerni Balatonfüred szexi titkait, piknikezni, vagy csak a mindenhol kihelyezett nyugágyakról élvezni a tavaszi napsütést. Gyertek el ősszel is bortúrázni, megkóstolni az éttermek különleges ajánlatait, töklámpást farigcsálni, klasszikus balatoni filmeket nézni. A szervezők nem csak szabadtéri programokkal készülnek, így az időjárástól sem kell megijedni.

Ajánljuk a szigligeti Süllő Fesztivált, vagy a balatonszárszói Csokoládéfesztivált. A balatongyöröki Becehegy a kevésbé ismert balatoni bortermő területek közé tartozik. Most vezetett túrán lehet megismerni, akárcsak a Balaton-vidék egyik legérdekesebb geológiai képződményét, a Zánka melletti Hegyestűt. Siófok nagy szülötte az operettkirály Kálmán Imre: a város rá emlékezik, többek között kedvenc ételeivel, amiket helyi éttermekben, cukrászdákban kóstolhatsz. Keszthelyről pedig kifut a Borhajó, fedélzetén környékbeli borokat lehet végigkóstolni. Különösen ajánljuk a filmvetítéseket: a Liliomfit, a Zimmer Ferit, a Balaton retrót és más, Balatonhoz kötődő filmeket a tó körül több helyen vetítik. Részletes programokért kattints a Nyitott Balaton, vagy a We Love Balaton oldalalára.

Az őszi élményeket oszd meg mindenkivel a Facebookon, vagy az Instagramon! Használd hozzá az #osszelisbalaton hashtaget. A legjobban sikerült fotódat viszont nem csak a neten, hanem akár óriás méretben, a Balaton körül kiállítva is viszontláthatod: ehhez szeptember 28-ig kell elküldened a kedvenc képed erre az e-mail címre. A beküldött fotókból közönségszavazást rendeznek, a legnépszerűbb hármat több helyen kiállítják a Balatonnál. A részletes szabályokat itt találod.