Miután egy csúcsétterem, egy parti büfé és egy menő borbár vezetője is elmesélte, hogy látta a szezont, ezúttal egy újonnan nyílt trendi hely egyik tulajdonosával, Strasser Orsolyával ültünk le beszélgetni. Kiderült, hogy van-e helye a Balatonon a nagyvárosi street kitchennek, mikor állítottak be a strandolók az étterembe és miért kell alaposan szigetelni egy teraszt.

WLB: Pesten már bejáratott vendégköre van, de balatoni viszonylatban még csak elvétve akadnak helytartói street kitchenek. Az idén júniusban nyitott Matróz is újdonságnak számított Füreden. Mennyire voltak vevők rátok a vendégek?

Strasser Orsolya:
Mi májustól októberig évek óta lent vagyunk hétvégente Füreden, és nyitás előtt nagyon tudatosan figyeltük a várost abból a szempontból, hogy mire lenne igény az emberek részéről. Úgy láttuk, hogy Füred már nyitott lenne egy ilyen típusú konyhára. Szándékosan laza hangulatú helyet akartunk csinálni, és az első nyár tapasztalatai alapján ez az üzenet át is ment a vendégeknek. Hétvégente minden este tele voltunk, sok szülinapi, baráti rendezvényt hoztak hozzánk, és Pestről is nagyon sokan úgy jöttek le Füredre, hogy már tudtak a Matrózról.

WLB: A nyitáshoz képest mennyit változott a Matrózzal kapcsolatos koncepciótok, hogyan vették birtokba végül a vendégek a helyet?  

S.O.: Mi egy sokkal inkább street food jellegű helyet akartunk csinálni, de a nyitás után hamar kiderült, hogy az emberek szívesebben vacsoráznak a Matrózban, így az ételkínálatban a street food mellett a fine dining vonalra is nagyobb hangsúlyt fektettünk. A legtöbben egész napos strandolás után, az esti órákban jöttek hozzánk enni és borozni. Szóval végül nem annyira strandról beugrós hely lett, mint amilyennek mi eredetileg elképzeltük. Kevés ember esett be csak úgy random, sokkal inkább célzottan, az esti vacsorára rákészülve jöttek a vendégek. Hamar kiderült, hogy Füredről nagyon hiányzott egy ilyen típusú hely. Ezt főleg a hétvégi asztalfoglalások számából éreztük.  

WLB: Nyitáskor tengeri halak, rák és steakek is szerepeltek az étlapotokon. Menet közben változtattatok valamit a kínálaton?  

S.O.: Alapvetően ugyanaz maradt, csak a heti ajánlatunkba bekerültek olyan egyszerűbb ételek is, mint a fish and chips vagy a hamburger. Nagy kedvenc volt a rák, emellett a lazac és a tapasok is nagyon mentek. Nyár végére több törzsvendégünk is lett, akik előre odaszóltak nekünk telefonon, hogy jönnek, és készítsük elő a kedvencüket.

WLB: A nyitáskor terveitek között szerepelt az esti élő zene is. Ez mennyire vitte el balatonidiszkó-vonalba a Matrózt?  

S.O.: Mi DJ-zenét hoztunk, ugyanakkor az is kiderült, hogy más típusú zenére is igény van. Sok vendég kimondottan kérte, hogy ha már ilyen új vonalat hoztunk Füredre, akkor engedjük Füzi bácsit is zenélni nálunk. Én ezt nem láttam olyan rettentő nagy kompromisszumnak az eredeti elképzeléseinkkel szemben. Látszott, hogy sok vendégünk szereti őt, mindig jó hangulatot csinált, így voltak esték, amikor ő játszott, és volt, amikor abszolút modern DJ-zene szólt. Utóbbinál először angol popos-rockos vonallal próbálkoztunk, aztán ezen is finomítottunk.

WLB: A fürediek is megtaláltak benneteket, vagy inkább nyaralók jöttek hozzátok?  

S.O.: Jöttek fürediek is, de a vendégkör nagy része inkább pesti fiatalokból állt össze, akiknek Füreden van nyaralójuk, vagy csak leugrottak egy hétvégére.

WLB: Az idei extrém, esős nyár mennyire érintette érzékenyen egy újonnan nyílt hely forgalmát?  

S.O.: Érdekes módon nálunk azokon a napokon volt tömve a hely, amikor nem volt se túl meleg, se túl hideg. Nagyon forró napokon az emberek késő estig a strandon maradtak, hideg napokon pedig inkább nem mozdultak ki. De utólag áldom az üzlettársaimat, hogy alaposan szigeteltük a teraszt, mert így hidegebb napokon is kellemesen el lehetett ücsörögni a három oldalról zárt, fedett kerthelyiségben. Persze a sok esős hétvége miatt eleve sokkal kevesebben voltak lent a Balatonon, ezt mi is érzékeltük.

WLB: Rengeteg kezdeményezés van az őszi és tavaszi balatoni szezon kitolására, elég csak a Nyitott Balaton programsorozatra gondolni. Te hogy látod, mennyire lehet kitolni a szezont?  

S.O.: Abszolút látom rá az igényt, és nyár elején még mi is azt terveztük, hogy szeptemberben hétvégente nyitva leszünk. Ezeket a terveinket aztán áthúzta a rossz idő. Augusztus 20 óta gyakorlatilag egyetlen napos hétvégénk volt csak, így nem volt értelme nyitva tartani. Jövő szezonban viszont május elejére tervezzük a nyitást. Én is egyetértek a nyári szezon kitolásával, de azt is látni kell, hogy a Balatonon az időjárás még mindig szűk keresztmetszet.