A strandbüfék és a lángosos standok egy része ugyan már most eltette magát télre, de azért szeptemberben még bőven számíthatunk jó időre, ami egyet jelent: mozgásra fel! Amilyen gyorsan a Balaton vize le tud hűlni, ugyanolyan hamar újra fel is tud melegedni, így könnyen lehet, hogy a sportolás utáni frissítő csobbanásról sem kell majd lemondanod. Szeptemberi sportajánlónk "A szezonnak még nincs vége"! jeligével.

Junior Nyíltvízi Világbajnokság

Csobbanjunk is egyenesen a közepébe! A Nemzetközi Úszószövetség döntésének értelmében Balatonfüreden, a vitorláskikötőben rendezik meg szeptember 5. és 7. között a Junior Nyíltvízi Világbajnokságot. A megmérettetésen két korosztály, az ifik (14-16 év) és a juniorok (17-18 év) legjobb úszói vesznek majd részt. A versenyre közel 300 résztvevő érkezik majd, de könnyen lehet, hogy az ingyenesen megtekinthető viadalon többen is kedvet kapnak majd a fürdéshez. Főleg, hogy a jelenleg 19 fokos vízhőmérséklet a hétvégére ígért jó idő mellett egészen biztosan tovább fog emelkedni!

Dolfin Magyar Bajnokság

Ugyanezen a hétvégén rendezik meg a hónap első vitorlásversenyét, a Dolfin Magyar Bajnokságot. Pálya- és túraversenyre is sor kerül majd a Balaton keleti medencéjében kijelölt területen, amelyet a szervezők az időjárás függvényében határoznak majd meg. Nevezés és rajt a balatonfüredi Koloska kikötőben.

Magyar SUP-rekordbeállítás

Ha nem vonz a vitorlázás, de a víz igen, akkor szintén szeptember első hétvégéjén vegyél részt a Magyar SUP-rekordbeállításon Siófokon! A Balatonon legtöbben együtt evezésen kívül SUP-jógatúrák és jógaórák, naplementét zenében bámulós SUP relax és (Magyarországon először) SUP-hokiprogramok is lesznek. Az egészen biztosan jó hangulatú eseményre lehet érkezni saját deszkával és/vagy evezővel is, de előzetes egyeztetés alapján a rekordkísérletre a szervezők ingyenesen biztosítják a felszerelést.

Széchenyi István Emlékverseny

Szeptember 13-án, szombaton ugyancsak Balatonfüredről startol a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny, melynek keretében egyszerre rendezik meg a Széchenyi István Emlékversenyt, a Nagyhajós Túraversenyt és a Balaton Kupát is. A megmérettetés során a majdnem 30-féle hajóosztálynak köszönhetően várhatóan több száz vitorlás lesz majd a Balatonfüred–Tihany–Sajkod körüli vízterületen, így már a gyönyörű látkép miatt is érdemes lesz kilátogatni a partra.

Balatoni Gardafogó Bajnokság

Szeptember 27-én Balatonakaliban kezdődik, majd négy további balatoni helyszínen folytatódik a Balatoni Gardafogó Bajnokság az első selejtezővel. A selejtezők legjobbjai éves balatoni területi horgászjegyet, kupákat és a szponzorok által felajánlott díjakat vihetnek majd haza, a döntőben pedig a horgászat jegyében eltöltött hosszú hétvégét, horgászcikk-vásárlási utalványt nyerhetnek, valamint szponzori ajándékok is lesznek. A november közepéig tartó bajnokság győztes párosa "a 2014. év balatoni gardafogó bajnoka" címmel büszkélkedhet majd, ehhez azonban az első lépés a regisztráció, amit szeptember 8-ig lehet megtenni.

Balatonman Triatlon Fesztivál

Az ironladyk és ironmanek a Nagyon Balaton Balatonman Triatlon Fesztiválon mérhetik össze erejüket és kitartásukat a szeptember 12-i hétvégén, Balatonkenesén. Három távon: iron, közép-, illetve 40,5 kilométeres távon lehet nevezni az idén negyedik alkalommal meghirdetett eseményen, ahová az előnevezésedet még szeptember 11-ig leadhatod. Pénteken tésztapartival, szombaton bográcsozással, vasárnap pedig búcsúebéddel készülnek a szervezők a versenyzőknek és kísérőiknek. A résztvevők létszámát 300 főben maximalizálták, így érdemes még időben jelentkezni!

Nagy Sportágválasztó

Szintén ezen a hétvégén Siófokon Nagy Sportágválasztót tartanak, ahol a bemutatókon és nyílt edzéseken kívül te magad is kipróbálhatod a különféle sportokat, ráadásul mindezt edzői jelenléttel és a magyar olimpikonok, élsportolók részvételével. A pénteki napon az előre bejelentkezett, pedagóguskísérettel érkező óvodai és iskolai gyerekcsoportokat várják, szombaton azonban bárki részt vehet majd a Beszédes József Általános Iskolában tartott sportágválasztó napon.

Vehír Futógála

A Királynők városában, Veszprémben rendezik meg a Vehír Futógálát összesen négy kategóriában. A szeptember 21-i futáson 6x400 méteres általános iskolai váltóra és a 2 kilométeres kocogó versenyszámra a nevezés ingyenes, de lesz még 7 és 21 kilométeres versenyszám is, amelyekre az előnevezés keretében kedvezményes áron jelentkezhetsz. A verseny egyébként a Veszprémi Állatkert elől indul, amit a verseny előtt vagy után semmiképp se hagyj ki!

Balaton-kerülő Bringatúra

Kétnapos nyárbúcsúztató biciklis Balaton-kerülés indul Balatonkeneséről Keszthelyre szeptember 20-án, szombaton. Vasárnap ugyaninnen folytatódik a tekerés immár az északi parton, egészen az indulási pontig, Balatonkeneséig. A szombati táv fél nap alatt teljesíthető, de lehetőség van vasárnap is részt venni a programon. Akinek a Balaton megkerülése túl nagy falat lenne, az a 75 kilométeres, a Balaton keleti medencéjét körülölelő távon is indulhat, ahol még a Szántód és Tihany közti hangulatos kompút is a táv része.

Teljesítménytúrák