Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy képtelenek vagyunk kimozdulni a Kistücsök-Baricska Csárda-Karolina Fűszerkertje tengelyből: legutóbb, amikor Vonyarcvashegyen jártunk, kíváncsiak voltunk arra, hogy látta a mostani szezont az egyik nagy helyi strandbüfé tulajdonosa. A Casanovát az ott nyaralók közül mindenki ismeri a vízi színpad, a jet ski és a különösen népszerű pizza miatt. Kiderült, hogy az elmúlt 110 év második legcsapadékosabb nyara miatt a külföldiek inkább fizettek azért, hogy lemondják a foglalásukat, az ősz pedig mindig a nyugdíjasoké lesz.

Palacsinta, pizza, lángos, hamburger, sült krumpli. Minden évben ugyanaz, mégis mindenkinek van legalább egy kedvenc balatoni büféje, ahová vizes fürdőruhában is behuppanhat, ahol egy pohár fröccs mellett késő éjszakáig dumálhat a barátokkal. A vonyarcvashegyi Casanovát mindenki ismeri, aki a környéken nyaral. Apa és fia, valamint az apa testvére huszonhat éve csinálják a büfét, kis túlzással egy teljes osztrák és magyar generáció nőtt fel az ételeiken. A kezdeti szerény helyiséget  jelentősen kinőtték, mostanra három büfé, egy pizza- és gyros pult, egy tetőterasz és egy vízi színpad tartozik hozzájuk.

WLB: Milyen volt az idei szezon?  

Molnár Zoltán:
Az elmúlt 26 évben nem volt példa ilyen rossz időre és ilyen kevés vendégre. Az esős idő miatt a külföldi és a belföldi vendégek is elmaradtak. Több helyről is hallottuk, hogy a külföldi vendégek az időre hivatkozva elutalták a  foglalás lemondásáért járó összeget és el sem jöttek. Röviden példátlanul rossz szezont zártunk. De kicsit vigasztal a tudat, hogy a hírek szerint ez volt az elmúlt száztíz év második legcsapadékosabb nyara.  

WLB: Említetted, hogy harmadik éve próbálkoztok a szeptemberi nyitva tartással. Mennyire sikerül kitolni a szezont; vevők az emberek a nyugisabb, őszi Balatonra?    

M.Z.: A szeptemberi nyitva tartás mindig is a magyar és osztrák nyugdíjasokról szólt. Ők nem bírják a nyüzsgést. Szeretik, hogy mindig van hely a strandon, és nem kell sorban állniuk. Az elmúlt néhány évben nem volt probléma a szeptember eleji nyitva tartással. A hónap második fele azonban,  bármilyen idő is van, már gyakorlatilag egyenlő a nullával. Néhány éve az önkormányzat próbálkozik a pontyfesztivállal, de ez még nem forrta ki magát. Sajnos még az őszi fesztiválok is kevés embert mozgatnak meg.

WLB: Mi volt az étlapon, amikor huszonhat éve megvettétek a büfét, és azóta mennyire alakult át a kínálat?  

M.Z.:
 Huszonhat évvel ezelőtt még csak az alapételek voltak porondon. A' la carte ételeket abban az időben nem árultunk, persze igény sem volt rá egy strandon. A hurka, a kolbász és a lángos volt a sláger. Aztán nőttek az igények is. Főleg, amikor berobbant a hasábburgonya. Évekig nem is nagyon kértek mást a vendégek. Aztán a konyha fejlesztésével idővel a lehetőségeink is bővültek. Most már kétszáznál több ételből választhat egy vendég. Persze a külföldi turisták még mindig automatikusan a lángost, a gulyást és a töltött paprikát keresik.

WLB: Úgy vettem észre, hogy mostanában a legtöbben a pizzátokért mennek hozzátok. Van titkos receptetek?  

M.Z.: A pizzatészta és a szósz receptje Olaszországból származik. Édesapámék kint, Olaszországban lesték el a titkot, elég sok pénzt is fizettek érte. Persze az évek alatt a szósz és a tészta receptjét is fejlesztgettük, mivel az eredeti íze kicsit szokatlan volt a magyar vendégeknek. Sokkal fűszeresebb szósz kellett és ízletesebb, vastagabb tészta.