Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Gasztró

Ki kicsoda a Káli-medencében - Kis Káli Határozó

Az érintetlen természet, a közeli Balaton, az értelmetlenül szűk utak: a Káli-medencében mindenki máshol látja a romantikát. Az elmúlt néhány évben előkerülő éttermek, borászatok és szállások viszont a vendéglátással is kiegészítették a csinos panorámát, nélkülük ez a régió is olyan lenne csak, mint a nagyi jól megszokott faluja, amit szeretünk, de azért a kisboltjától nem várunk túl sokat. A Káli-medence mostanra fogalom lett, amolyan közös nevező: mindig rámutatunk, hogy nekünk ilyen is van, és nehogy valaki Toscanához merje hasonlítgatni.

 • Kővirág Étterem és Panzió – Ne lepődjünk meg, ha ehető virág kerül az ételünkbe, a Kővirág séfje ugyanis minden fogásba belecsempész egy extra csavart. Nevével ellentétben a hely korántsem fagyos, nyáron már-már túl otthonos is az étterem vadregényes terasza és a panzió udvara. Köveskál, Fő út 9/a   
 • Káli Art Inn – A köveskáli gasztroforradalom másik emblematikus szereplője. Éttermük az újhullámos ételekben, panziójuk pedig a designban erős: tulajdonképpen a dédi házát emelték négycsillagos luxusra.   Köveskál, Fő utca 6-8.
 • Káli-kapocs – Előttük senki sem hitte volna, hogy falun is működhet romkocsma. Mostanra viszont fiatalok és idősek Mindszentkálla központjában fröccsöznek vagy koncerteznek esténként. Mindszentkálla, Petőfi utca 11.
 • Ivóka – Kővágóörsön, a 71-es út mellett olyan házias ízvilágú éttermet csinált a fővárosból leköltözött Olga, hogy ételeinek azóta is csodájára járnak az álruhában tesztelő gasztroújságírók. Kővágóörs, Pálköve, 71-es főút
 • Pálffy Borterasz: Egy parasztház verandáján fonott karosszékben ücsörögni már önmagában sem rossz dolog, de még jobb, ha rozéfröccs és Pálffyék hidegtál-válogatásai kerülnek közben a szánkba. Köveskál, Fő út 40.

 • Káli Kövek borászat –  a köveskáli éttermek nagy ellátói, ars poeticájuk a helyi szőlő- és borkultúra régi dicsfényét visszaállítani. Boraikat bátran kereshetjük a környék éttermeinek borlapjain.  Köveskál, Fő utca 11.
 • Liliomkert Piac –  Tágítjuk a földrajzi határokat, hiszen az engedélyeztetés terén kissé hányattatott sorsú Liliomkert Piac, ami a termelői piacok zászlóvivője volt, nem maradhat ki ebből a listából. Káptalantóti hétvégente most is friss pogácsától, színes sálaktól és antik bútoroktól szaglik-színlik. Káptalantóti, Liliomkert
 • Levendula Porta – ahol egyáltalán nem csak levendulaültetvényeket, hanem egy lelkes fiatal pár által készített házi szörpöket, lekvárokat, zseléket és sajtokat is kaphatunk. Kékkút, Fő utca 18.
 • Kapolcsikum – Szintén egy kedves fiatal pár és szintén lekvárban meg szörpökben utaznak. A málnától a csokis szilvás lekvárjaikig széles a kínálatuk, érdemes őket felkeresni Kapolcson. Kapolcs, Petőfi utca 45.
 • Pegazus (Bezárt) – Az egykor német turistákat üdültető szentbékállai Pegazus tavaly feléledt hamvaiból. Most például koncert és kiállítás helyszínként működik, remek fröccsöző terasszal és grillpulttal. Szentbékálla, Kossuth utca

 • Istvándy Pincészet – A Tóti-hegy oldala már annyira a Káli-medence határa, hogy túl is megy rajta, de egy ilyen borteraszt kár lenne kiutasítani. Több Istvándy is megfér ezen a listán, ha ilyen jó borral dolgoznak. Káptalantóti, Hegymőg dűlő 
 • Sárga Ház – Egy indiai-magyar házaspár kinézte magának Káptalantótit és igazi vidéki francia stílusú kúriát varázsolt az egykori Sárga Házból. És még a házi sütésű indiai kukoricás kenyerükért is érdemes őket útba ejteni, még ha hozzájuk egy kicsit már el is kell távolodni a szigorúan vett Káli-medencétől. Káptalantóti, Rózsadomb utca
 • Istvándy Jenő Pincészete – A Szentbékállán működő családi borászatba főleg fehér borházasításaik miatt érdemes benézni egy kóstolóra. Szentbékkálla, Kossuth utca 9.
 • Liszkay Borkúria – Toszkán tökély a Káli-medencére igazítva. Pincészet, borhotel első osztályú konyhával, borgaléria és rendezvényhelyszín is egyben. Monoszló, Hrsz. 48/2.
 • Káli-vendéglő –  Az Ivókához hasonlóan ezt az éttermet is nagyon éhesen érdemes meglátogatni és elsősorban a magyaros ételek kedvelői fogják itt megtalálni a számításukat. A leanderekkel és csobogó mini tóval felszerelt teraszon könnyen ott tudja felejteni magát az ember. Kővágóörs, Jókai utca 48.

 • Hazai Provence – és nem is túloznak, Kapolcs új panziója a hálószobába állított kádtól, a terméskő falon át a lépcsőzetes elrendezésű fűszerkertig mindent megtesz, hogy a vendégek egy rövid időre valóban Provence-ban érezhessék magukat. Kapolcs, Kossuth utca 84.
 • Kata Borház – Romantikus szálláshely és vinotéka Kapolcs szívében, ahol ébredéskor reggelis kosár vár az ajtód előtt. Kapolcs, Petőfi utca 57. 
 • Miakő – Káli-medencei borok háza – Trombitás Tamás azért nyitotta az éttermet, hogy végre ihasson a környéken egy jó kávét, de most már ott tart, hogy jó töltött káposztát is ehet. Aki itt nem szereti meg a magyar konyhát, máshol se kérjen borjúpörköltet. A Trombitás Borház helyett itt tudod megkóstolni a házigazda borait, és ugyanitt kérdezheted meg Tamást, milyen volt a Velencei Biennálén kiállítani. Köveskál, Fő utca 25.
 • Salföldi Természetvédelmi Major: Állatsimogató, lovagoltató és gyógynövény kiállítás egyben. Aki az összes magyar őshonos állatfajtát egyben akarja látni, az Salföldön pont jó helyen jár.  (Salföld, Balaton-felvidéki Nemzeti park)
 • Kerékbár – A körözöttes szendvics, ami mindent leköröz. Nem csak biciklistáknak. Köveskál, Kővágóörsi út 10.

 • Pajta Galéria – Ha a salföldi művész arcok közül keresel valakit, itt nézd meg először. Vigyázz, milyen fénynél és melyik szögből fotózod a régi parasztházat, mert a tulaj a holland World Press Photo-n is díjazott volt. Salföld, Petőfi utca 9.
 • Három huszár – Anke és Wolfgang elcserélték a német precizitást a köveskáli nyugiért és egy döngölt falú klasszik parasztházért. A bútorok a Liliomkert Piacról, a vendégek mindenhonnan jönnek. Köveskál, Fő út 24.
 • Kaal Villa – A terasz, amit akkor is kiszúrsz a Káptalantóti és Köveskál közötti úton, ha azt lesed, hol kell lekanyarodni Mindszentkállára. Fiatalok, jó boraik vannak, a teraszukat pedig tényleg látni kell. Mindszentkálla, Szűcs-hegy, hrsz 768/1
 • Királykő kocsma – Ha jártál már a Művészetek Völgyében, de még nem voltál itt, akkor még sosem jártál a Művészetek Völgyében. Kapolcs, Kossuth utca 52.
 • Káli poló Lovasklub – A híres szentbékkállai lovaspólós hely, ahol a káli lordok évszázadok óta mérkőznek hétről hétre. De nem kell rögtön labda és ütő, szívesen megtanítják lovagolni, akiben forr a szittya magyar vér. Szentbékkálla, Kossuth utca

Hasonló tartalmak

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Egy csésze teát kapnak azok a gyerekek, akik elajándékoznak mesekönyveikből

?>

December 1–9. között néhány balatoni helyen leadhatunk általunk már nem használt mesekönyveket, az adományért cserébe egy csésze teával kedveskednek.

Új, tíznapos gasztrofesztivál startol a Balatonnál

?>

A Taste Balaton közel 100 programmal indul 2024 márciusában: lesz étteremszínház, séfpárbaj, több kiállítás és exkluzív menüket is kóstolhatunk.

Balatoni reggelizőhelyek, amelyek télen is nyitva tartanak

?>

Olyan helyeket ajánlunk, ahová télen is beülhetünk egy finom brunchra, hogy fenséges reggelivel indítsunk el egy szuper téli balatoni napot.

Neked ajánlott

A