Balatoni panorámás luxus naplemente, a háttérben meghúzódó napkollektorokkal a hegyoldalban? Helyi ízek csúcsgasztronómiai csavarokkal? Bor, de nem csak a pohárban, hanem a kádban is? Heavy metal, repülő jégdarabok és orgazmus a szaunában? Ezeket mind a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balatonban találtuk.

A Balaton északnyugati csücskében található Vonyarcvashegy egy a sok csendes, természetközeli, Balaton-parti üdülőhely közül. Az utóbbi években azonban nem csak a családias légkör, vagy Keszthely és Hévíz közelsége miatt lett népszerű a Keszthelyi-hegység déli vonulatai és a Balaton-part díjazott strandjai, illetve a Nyugati-medence egyetlen vízisí- és wakeboard pályája között meghúzódó község. Van itt holt-tengeri sóbarlang, szauna-orgazmussal, tavaly tél óta pedig egy nemzetközi színvonalú bisztró is. Mindez pedig egy helyen.

SZAUNA & WELLNESS

Az úgynevezett szauna-orgazmust csak egy szauna mester tudja kiváltani, miközben egy törölközővel vagy zászlóval egy koreografált, gyors mozdulatsort végez. „Ez a szauna forró levegőjében jól eső borzongást, libabőrös állapotot válthat ki – aki pedig egyszer ezt megtapasztalja, azonnal függővé válhat" - mondta nekünk Szabó Zoli, aki szintén így esett szerelembe, azóta pedig nemzetközileg is elismert szaunamester lett.

Zolival a Zenit Hotel Balatonban futottunk össze, és ott is mindig különböző programokkal készül. A romantikus-meditálós például a műfajjal csak most ismerkedőknek lehet tökéletes indítás, a szaunában rutinos arcok viszont a vad, metálzenés, jéggel dobálózós műsorszámot is bevállalják, amit a szaunák mestere fekete, halálfejes öltözettel és a saját maga által összevágott zenei válogatással tesz még autentikusabbá.

Megkérdeztük, hogy mit érdemes tudni a nagyon kezdőknek szaunázáshoz, és Zoli kb. ezeket tanácsolta:

  • A szaunázás előtti 2-3 órában inkább kerüld a Bock Bisztrót, különben a libabőr helyett a rosszullét kerülget majd
  • Igyál sok ásványvizet, de ne egyszerre, hanem apránként – ez pedig a szaunázás után is fontos alapelv
  • A wellness részlegen kapott törülközővel tekerd körbe magad, a szaunázás közben bőrirritációt okozó fürdőruhádat pedig hagyd a szekrényben
  • Ha több másodpercig szédülsz, vagy a rosszullét kerülget, nyugodtan hagyd el a terepet – miután szóltál a szaunamesternek
  • A 10-15 perces izzadás után először egy langyos, majd hideg zuhanyt zúdíts magadra, végül merülj bele a hideg vízzel töltött merülőfürdőbe
  • Zárásként, vagy a következő szaunázás előtt tölts ugyanannyi időt pihenéssel, mint amennyit a szaunában tartózkodtál
  • A szaunázás után körülbelül egy órával ajánlatos újra étkezni, de egy adag sós mag is megteszi

A hegyoldalba épített szálloda második szintjén található wellness részleg nem csak Zoli frenetikus, szauna-orgazmust okozó programjai miatt népszerű. A hatalmas üvegfalakon át, vagy a kinti jacuzziból egyenesen rálátni a Balatonra, aminél durvább ütőkártyát még snapszerozás közben is nehéz lenne felmutatni.

Gőzfürdő, Kneipp-taposó, jég- és infraszauna kabin is van még itt, a méretes úszómedence mellett pedig csúszdás gyermekmedence is helyet kapott. A borok élvezetébe itt is bele lehet merülni, az úgynevezett boros kádfürdőben az ókori rómaiakat megszégyenítő hedonizmusban lehet részed, amit meghitt pezsgőzéssel fejelhetsz meg.

GASZTRO & BOCK BISZTRÓ BALATON

Majdnem egy évvel ezelőtt a Festetics Helikon Taverna neoklasszicista épületében nyílt meg a Bock Bisztró Balaton, így a fővárosi kirendeltségek után Vonyarcvashegyen is egész évben sütik a magyaros ízvilágú, de nemzetközi színvonalú ételeket. Az étlapon leginkább húsos fogásokat találunk, olyan klasszikusokkal, mint az Ökörpofa retro (3500 Ft) vagy a Hagymás rostélyos "Tasziló" (7100 Ft).

Azért szerencsére a vegetáriánusokat sem űzik a környező mezőkre, helyette kókusztejjel és sárga üvegdinnyével készült, mandulaforgácsokkal szórt rizottót tesznek eléjük. A laktóz- vagy gluténérzékenyek a speciálisan a számukra összeállított menüsorból válogathatnak, márpedig ilyesmit legalább olyan nehéz bárhol találni, mint nem mirelitből készült sült krumplit a balatoni büfékben.

Ezekhez – természetesen – villányi Bock borok, vagy a Balaton legjobb pincészeteinek palackjai közül lehet válogatni. Ha pedig a WSET diplomád éppen otthon maradt, egy sommelier segít választani a szinte végtelen lehetőség közül, közben pedig az sem rossz, hogy a Balaton egyik legromantikusabb teraszáról tárul eléd a Keszthelyi-öböl panorámája.

A Bock Bisztrót csak pár méter választja el a Zenit Hotel Balaton Panoráma éttermétől, ahol a svédasztalos reggelit és vacsorát tálalják azoknak, akik a szállodában laknak. A választék bőséges, a kenyér friss és ropogós, a rántottát pedig frissen, a vendég által választott feltétekkel készítik a látványkonyhában.

Ottjártunkkor éppen Bock Gourmet-hétvége volt, így a vacsorát egyenesen a Bock Bisztró étlapjáról és konyhájából kaptuk. Ha nem akarsz egy külön ebédet rászánni a Bock konyhájának tesztelésére, akkor időzítsd a látogatásod valamelyik Gourmet-hétvégére, mert a szállodai szoba árában nincs benne a Bock Bisztróban való étkezés.

BOR & HELIKON TAVERNA

A Helikon Taverna hegyoldalba vájt tágas pincéje egykor a Festetics családé volt, ma pedig 3D-s őrületekkel felturbózott borászati és gasztronómiai kiállítótér lett. A felnőtteket a több mint 100 féle bor, a gyerekeket pedig Lego makettek kötik le a grandiózus, fa tüzelésű cserépkályhákkal ellátott föld alatti bormúzeumban.

A borokon kívül a Festeticsek életéből is jár némi ízelítő: a rusztikus fa asztalok körül hétvégente tematikus borkóstolókat is tartanak, a sommelier pedig nemcsak a borok között, hanem a környék szőlész és borász múltját bemutató interaktív kiállításon is eligazít.

SZOBA & KILÁTÁS

A Taverna épülete fölött a hegyoldalban szolidan meghúzódó Zenit Hotel Balaton wellness szálloda szolgál még további ínyencségekkel is az Instagramra való naplementénél többre vágyó Balatonozóknak. A meghitt hangulatot nem csak a szálloda wellness részlegén, hanem a napfényes, többségében balatoni panorámás szobákban is megtalálni. Mindezért egy standard szoba esetében 23 900 és 44 900 forint körüli összeget kell fizetnünk egy éjszakára, időszaktól függően.

A berendezés egyszerű, természetes anyagokat és színeket használ, közben letisztult és modern is. A fürdőszoba ajtaja például matt üvegből készült, így az átszűrődő részletek legalább olyan sejtelmesek, mint a szauna misztikus félhomályába vesző zegzugai. Szinte az összes szoba rendelkezik balkonnal, de van kertkapcsolatos, összenyitható családi szoba is.

Azok, akik az otthoni párnájuk nélkül legszívesebben ki sem mozdulnának a szálloda külön párnamenüvel készült, a porra érzékenyeket antiallergén, a mozgáskorlátozottakat pedig akadálymentesített szobában helyezik el.

A Zenitben egyébként minden hétvégén történik valami, ha éppen nem gourmet hétvége van, akkor rendeznek egy sörvacsorát, a Valentin-napi csomag páros masszázst, a nőnapi hétvégére időzített ajánlat pedig zenés-jógás pszichofitness programot kínál. A harmonikus felfrissülés itt legalább annyira garantált, mint az a bizonyos bormámoros balatoni naplemente.