Nem fogunk hazudni: a Balaton még februárban is olyan mély téli álomban nyugszik, amiből legfeljebb egy Picasso-kiállítás ébresztheti majd fel március elején. Program nélkül azért addig sem maradunk: a borvacsorák, téli koncertek még mindig mennek, ráadásul jön egy Torkos Csütörtök névre keresztelt kezdeményezés, amikor a pénztárcánk beleegyezésével ehetünk rengeteget.

Valentin-napi hétvége (február 14. - 15.)

Még most sem késő valamilyen balatoni programmal ünnepelni Bálint-napot, ebben a cikkben már korábban felvázoltunk erről néhány lehetőséget, itt pedig találtok még néhány ötletet. Magashegyi Underground koncert, farsangi bál, kocsonya szépségverseny? Képtelenség választani.

Húshagyókeddi fánkparti Gyenesdiáson (02. 17.)

A húshagyókeddi fánkzabálás nem új dolog, de ez kétségtelenül egy olyan hagyomány, amit érdemes tartani. Gyenesdiáson ezúttal a József Attila Klubkönyvtárban tartják, és ha sem a fánkkirálynő, sem a borkirály cím nem hangzik érdekesnek, akkor érdemes legalább Homer Simpson nyomvonalán rászabadulni a fánkokra.

Torkos csütörtök (02. 19.)

Eddig 32 étterem jelezte részvételét a nagy össznépi kajáláson, köztük olyan általunk is ajánlott helyek, mint a Kistücsök, a Mala Garden, vagy a Tóth Vendéglő. A dolog lényege, hogy ki kell enni a vagyonukból a legjobb helyeket, mert a programban résztvevő éttermek 50 százalék kedvezményt adnak a számla végösszegéből.

3. Budapesti Halfesztivál - Budapest, Vajdahunyad vára (02. 19. - 22.)

Most kivételesen a fővárosba is irányítunk mindenkit, mert a 3. Budapesti Halfesztivál kiemelt régiója a Balaton, a fesztivál hala pedig a süllő lesz. Torkos csütörtöktől kezdve egészen vasárnapig kóstolhatunk különböző megoldásokat: lehet folytatni az örök vitát, hogy a szegedi vagy a bajai halászlé-e a nyerő, de lesz barbecue fűszerezésű lazac is, ráadásul úgy hallottuk, a tiszalöki halászok tavalyhoz hasonlóan idén is óriásharcsa sütéssel készülnek. Belépés ingyenes, szombaton pedig főzőversenyre is ér nevezni.

Bin-Jip lemezbemutató - Veszprém (02. 21.) és Anna & The Barbies - Kaposvár (02. 21.)

Balaton Methodosok a film előzetesében azt hirdetik Papp Szabi segítségével, hogy valahol messze buli van, ez télen a Balatonnál pláne igaz. Ilyenkor kicsit távolabbra kell autózni a parttól, hogy jó koncertet találjunk: februárban éppen Veszprémet érdemes célba venni egy Bin-Jip lemezbemutató koncert erejéig, de Kaposváron is érdekes lehet egy Anna & The Barbies buli. Nagy kár, hogy egy napon lesznek.

Téltemető geobotanikai túra - Balatonfüred (02. 21.) és Dolomittaposó – Túra a Berzsenyi-kilátóhoz - Gyenesdiás (02. 21.)

Nyugodtan sétálni mindig jó, akkor pedig pláne, ha közben még Földanyával is találkozunk személyesen. Ez a Balatonnál gyakorlatilag elkerülhetetlen, februárban éppen Füredre szerveznek egy némileg korainak tűnő téltemető túrát (6-8 km), ugyanezen a napon kicsit nyugatabbra Gyenesdiáson pedig dolomitot lehet taposni, miközben eljutunk a Berzsenyi-kilátóig.

Borvacsora a Laposa Birtokon - Badacsonytomaj (02. 21.)

Laposáék borát nem kell bemutatni senkinek, most viszont a borsor mellé olyan dolgokat is hozzátesznek, mint a kemencében sült kacsacomb, vagy az olaszrizling torta. Ezekből és még kilenc tételes borsorból áll össze a Laposa Birtok borvacsorája, aminek a végére valószínűleg érdemes intézni szállást, vagy egy jó sofőrt.

Több mint borkóstoló - Észak vs Dél - Keszthely (02. 21.)

Laposáéktól eltérően itt nem várható komoly főzés, viszont Légli Gézától kezdve a Szent Donáton át a pezsgőgyáros Kreinbacherékig egy csomó fontos és jó borász felvonul, aki számít. A helyszín pedig ezúttal nem egy pince, hanem a kiállításait interaktív kütyükkel feldobó Balatoni Múzeum lesz.

Budapesti Fesztiválzenekar Kamaraegyüttese - Veszprém (02. 23.)

Legjobb példa arra, hogy nem csak könnyűzenei koncerteket találunk, ha fellapozzuk a Balaton (még nem létező) Pesti Estjében a Budapesti Fesztiválzenekar Kamaraegyüttesének vendégjátékát.  Ezúttal nem Fischer Iván vezényel, de ha már id. Kurtág Györgytől játszanak zenéket, az nem rossz pont, ha az ifj. Kurtág György is közreműködik a koncerten.

Férfi Kézilabda EHF Kupa - Veszprém (02. 13. - 03. 20.)

Elég jó hír, hogy a Balatonfüred bejutott a férfi kézilabda EHF Kupa legjobb 16 csapata közé, viszont ezeket a meccseket már a sajátjánál komolyabb csarnokban kell játszania, ezért a hazai mérkőzéseiket Veszprémben kell megrendezniük. A nagyobb Veszprém Aréna több szurkolót is jelent, és most kedvezményesen lehet jegyeket vásárolni.

Egy nap Picassóval - Balatonfüred (03. 07. - 08. 09.)

A naptár szerint már szigorúan tavasz lesz, amikor Picasso megérkezik Balatonfüredre. A Vaszary Galériában március 7-én délelőtt 11-kor nyíló tárlaton Balatonfüred honlapja szerint inkább Jean Cocteau első világháború alatt a mesterről készített képein lesz hangsúly, mellette pedig a most éppen bezárt Szépművészeti Múzeumból érkezik még hatvan rajz személyesen Picassótól. Mindegyiket a mester rajzolta azon időszak alatt, amíg Cocteau képei készültek róla. De az ígéretek arról is szólnak, hogy Magyarországon eddig még nem látott videomunkákat is Füredre hoznak, így mi már türelmetlenebbek vagyunk, mint a barcelonai Picasso Múzeum előtti sort kiváró egyszeri turista.