Pénteken 9:37-kor a Hold belép a Nap elé, és egy bő órát ott is marad. Hasonló, részleges napfogyatkozásban legközelebb majd csak 2021-ben lesz itthon részünk, ezért érdemes megragadni a védőszemüveget, és a számítógép helyett az eget bámulni pénteken. Segítünk, melyik csillagvizsgálókba érdemes ellátogatni a Balaton körül egy komplex, távcsöves Nap–Hold-keringőért. Adunk néhány tippet is, nehogy úgy járjatok, mint Petőfi az 1842-es teljes napfogyatkozáskor.

Bár a napfogyatkozásokat gyakran kíséri némi világvége-pánikhangulat, ijedségre semmi ok: valószínűleg ezen a pénteken sem kell szeretteink kezét szorongatva várni valami kósza bolygó becsapódását a Földbe, mint a Melankólia végén. Mindössze annyi történik, hogy rövid időre a Hold a Föld és a Nap közé kerül, a Hold árnyéka pedig ilyenkor a Földre vetül. Az így létrejövő látványos jelenség azonban a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg, ezért kell gyakran egy évtizedet is várni egy-egy napfogyatkozásra.

Mi történik pénteken?

Ha az égiek is úgy akarják, és derült égbolt lesz felettünk, akkor pénteken 9:37 perckor egy kis csorbulást láthatunk a napkorong jobb szélén.  A Nap minden perccel tovább zsugorodik majd egy kicsit, és 10:46-ra eléri a maximális fázist: ekkorra a Hold nagyjából a Nap 58%-át fogja kitakarni. Mindezt egyébként egy tőlünk nagyon messze, az Atlanti-óceán északi területén haladó teljes napfogyatkozásnak köszönhetjük.

Honnan érdemes ezt nézni a Balaton környékén?

Tekintve, hogy szerencsés esetben is négy-öt évente egyszer van csak részleges napfogyatkozás, érdemes profi távcsövekkel végigkövetni a rövid jelenséget. A Balaton környékén valószínűleg a bakonybéli Pannon Csillagda készül a legjobban az eseményre.A kupolából egyszerre húsz-huszonöt ember figyelheti naptávcsöveken keresztül a Hold minden mozdulatát, míg három-négy csillagász mesél, hogy mi történik éppen.

A Pannon Csillagdában ráadásul az interaktív csillagászati és űrkutatási bemutatótérben akkor is lesz elég látnivaló, ha esetleg pénteken a világ összes felhője Magyarország fölé gyűlik.  A négyszintes kiállítótérben a csillagászattörténettől kezdve a Mars-kutatásig minden fellelhető, ami az éghez kötődik, bónuszként egy Mars-járó-makettet és egy 21 kg-os vasmeteoritot is őriznek. A felnőtt belépőjegy ára 2000 Ft, családoknak pedig 5300 Ft a jegy. Cserébe tárlatvezetés és védőszemüveg is jár.

A másik opció a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló és Leader Kultúrközpont, ahol szintén távcsövekkel és speciális napszűrőkkel lehet végigkövetni a Nap és a Hold bő egyórás „játékát”. Ide 950 Ft egy felnőtt, teljes árú belépőjegy, viszont előzetes bejelentkezés szükséges (06 30 5248 709 vagy info@balatoncsillagvizsgalo.hu).

Mire vigyázzunk a napfogyatkozás ideje alatt?