Az öbölmélyítési munkálatok már elkezdődtek, június végére pedig a tervek szerint szabad lesz az út nagyobb hajók előtt is az új Marina Vonyarc kikötőben. Bringás pihenőhely és szerviz, étterem, téliesített faházak, homokos strand és horgászbarát sétány. Ezek mind részei a Vonyarcvashegyen megvalósuló projektnek.

A balatongyörökieknek nem kellett, Vonyarcvashegy viszont kapva kapott a lehetőség után, hogy saját kikötője legyen. A 231 millió forint pályázati forrásból és ugyanekkora önrészből megvalósuló létesítmény rekordgyorsasággal készül. Március eleje óta dolgoznak a markológépek a Lido strand melletti – eddig szabad strandként és horgász területként használt – partrész medrének kotrásán. A kikötőhelyek és a leendő faházak értékesítése már folyik, a tervek szerint június végére első ütemben elkészül a klubház és a 97, akár 40 lábasnál is nagyobb hajót befogadni képes kikötő. Ezután kezdődik majd a téliesített faházak építése a parton, a homokos strandrész kialakítása, illetve egy széles borkínálattal és igény szerint elvihető ételekkel rendelkező éttermet is ígér a beruházó, amelynek a terasza előtt egyszerre tíz nagyobb hajó képes kikötni. Mindezt először a szombathelyi frisss.hu írta meg, ezért rákérdeztünk Vonyarcvashegy polgármesterénél a történetre, aki mindezt megerősítette.

Péter Károlyt telefonon értük el, aki azt mondta, hogy az épülő létesítmény nem veszélyezteti az érintett partszakasz nádas világát: „Az első tervek érintették volna a terület sás- és nádvilágát, ezért alapos szakértői vizsgálat után egy olyan koncepciót alakítottunk ki a beruházóval közösen, amelyben nem fog sérülni a partszakasz élővilága. A tervrajzokon látszik a kikötő észak-nyugati csücskében egy nagyobb bevágás, ez pont azért van, hogy épen hagyhassuk a már meglévő nádast.”

A polgármester azt is elárulta, hogy személyesen lobbizott a balatongyöröki lakossági fórum által megvétózott kikötő Vonyarcvashegyre telepítése mellett. Bár a vonyarcvashegyi lesz a 75. balatoni kikötőhely és alig pár kilométerre ott van a tavaly nyáron megújult keszthelyi Főnix vitorlás kikötő, a polgármester szerint nagy az igény egy új létesítményre: „Nagyon kevés olyan hely van a Balaton körül, ahol elég mély az öböl ahhoz, hogy nagy testű hajók is kikössenek. A vonyarci ilyen lesz. A balatoni szabályozási terv 2002 óta lehetővé teszi nekünk, hogy vitorláskikötőt építsünk a strand melletti, Gyenesdiás irányába 800 méter hosszan elnyúló partszakaszon. A szándék régóta megvan, hogy kezdjünk valamit Vonyarc eddig kicsit elhanyagolt partszakaszával, de csak most nyílt lehetőség magántőkével a megvalósításra.”

Ezzel párhuzamosan Vonyarcvashegy Önkormányzata is tervez: „Szeretnénk bringás pihenőhelyet  telepíteni a kikötő bejáratához, erre áprilisban adunk be pályázatot. A balatoni kerékpárúthoz közvetlenül kapcsolódó bringa ponton kerékpárszerviz, bár és tusoló is lesz majd a megfáradt balatoni biciklisták kiszolgálására. Szintén az önkormányzat jövőbeli tervei között szerepel, hogy egy közvetlen, kivilágított sétány vezessen a központból a kikötőhöz. És a horgászoknak sem kell aggódni, a beruházóval közösen rájuk is gondolunk a parti sétányon kialakított horgász helyekkel és tároló helyiségekkel.”- mondta Péter Károly polgármester.