Nem hazudott Papp Szabi a Balaton Method trailerében: mi is osztjuk, hogy valahol mindig buli van. A balatoni nyári fesztiváldömpingre ez különösen igaz, mert már most nem találtunk üres hétvégét nyárra. Egyelőre a fontos zenei feszteket szedtük össze, de hamarosan jövünk a sport- és a kulturális eseményekkel is. Lehet betáblázni a naptárak következő hónapjait, a Balatonon nem múlik a dolog.

Nyitott Balaton (május 1-11.)

Szerelmesek kerékpártúrájával, keszthelyi sétahajózással, megújult éttermekkel és borászatokkal és a Balaton fagyija-választással nyit a Balaton május 1-jén. Úgy tűnik, hogy a munka ünnepével a balatoni szezon is elkezdődik. Mielőtt a Balatonra vennénk az irányt, érdemes böngészni a honlapjukat a több száz program lehetőségért, de hamarosan a We Love Balatonon is olvashattok erről bővebben.

Nagyon Balaton (május-szeptember)

A Nagyon Balaton fesztiválsorozatot a Balaton Sound, a VOLT Fesztivál és a Sziget szervezői indították el két évvel ezelőtt, és tavalyhoz hasonlóan a legnépszerűbb fesztiválokon kívül (Sound, Strand Fesztivál, B.my.Lake) idén is beveszik a kisebb eseményeket egy részét (pl. ARTplacc, Kálibuli) a programba. Egy nagyon fontos változás már tavaly decemberben kiderült: a korábban a European Festival Awardson is díjazott B.my.Lake fesztivált átviszik Zamárdiba, de a szervezők azt ígérik, hamarosan újabb meglepetéseket jelentenek be.

Bor-Könyv-Jazz Fesztivál (június 12-15.)

A Budapesti Ünnepi Könyvhéttel párhuzamosan Füred is megrendezi a saját ünnepi könyvhetét, még hozzá jó borokkal és progresszív jazzal körítve. A fesztivál díszvendége idén Ferdinandy György, József Attila-díjas író-költő lesz. Az ünnepi hétvégén vendég lesz még többek között Szécsi Noémi író, Balázs Attila író és Szögi Csaba költő is. Aki pedig inkább a jazzre és borra lesz szomjas, keresse a Blaha Lujza utcát.

Tihanyi Levendula Fesztivál (jún. 16-22.)

Biztos jele az érkező nyárnak, ha Tihany lilába borul. A virágzó levendulák látványa mellett a kirakodóvásáron valószínűleg idén is minden lesz, ami a levendulával kapcsolatos. Tényleg minden: a levendulával ízesített szörp, szappan és csoki szigorúan csak az alaptartozék kategóriába esnek. Sőt, állítólag még a levendula aratást is ki lehet majd próbálni.

ARTplacc (jún. 23-26.)

2011 nyarától minden évben megrendezik Tihanyban az ARTplacc fesztivált, ami a kortárs művészeti jelenségeket és alkotókat költözteti ideiglenesen Tihanyba. A világbajnok környezet ismét adott lesz, mellette a szervezők tervei szerint erősebb zenei felhozatallal, szabadtéri installációkkal, a projekt sátor mellé design bemutatóval dobják fel az idei ARTplaccot. További újítás, hogy a szokásos kép melletti papírcetlire felírt név helyett a művészek hús vér valójukban is megjelennek: a 30 év alatti művészek saját maguk mutatják be a közönségnek a kiállított munkáikat.

Beach Fesztivál (jún. 25-28.)

A Beach Fesztivál Balatonfűzfőn pont arra jó, hogy a vizsgaidőszak végén felvezesse a következő két hónap fesztivállapotát. Eljönnek azok az együttesek, akik a nyár állandóan visszatérő kellékei lesznek (Punnany, Wellhello), fellép néhány olyan DJ, akik már a Soundra hangolja a mélynyomókat, a nagyon várt jó idő pedig elhozza a szokásos nyári Balaton-érzést. A Beach Feszt annyiban tud többet  megszokott balatoni felhozatalnál, hogy szörfösökkel, SUP-osokkal és mindenféle vízisporttal tölti meg az általában csak parton fekvős délutánokat, éjszakánként pedig egy kivilágított területen a fürdés sem lesz tilos.

Everness Fesztivál (jún. 24-28.)

Mi tavaly alaposan feltöltődtünk a balatonakarattyai Everness Fesztiválon, idén ugyanilyen pihentető megmozdulásra számítunk. Zene, mozgás, egészséges ételek és öt nap környezettudatosság. Ezen a fesztiválon minden másként van: a gyógynövénytúrák, masszázs, az asztrológia és a jóga áll a középpontban; az esti koncerten pedig semmitől nem kell tartani, a tömegnyomortól pláne nem.

Jegyár: 8000 Ft- 14500 Ft

Kékszalag vitorlásverseny és VinCE Balaton Fesztivál (júl. 2-5.)

Tavaly nem csak a Balaton Soundba avatkozott be személyesen az esőisten, a Füredről induló Kékszalagon is hajókat kellett menteni az ítéletidő miatt. De a hagyomány nagy úr: az először 1934-ben megrendezett Balaton kerülő vitorlásversenyt így is megtartották, ez idén sem lesz másképp. Valószínűleg az idei Kékszalag nagy kérdése is az lesz, hogy a Fifty-fifty meg tudja-e őrizni többszörös bajnoki helyét, esetleg megjavítja-e elképesztő rekordját. Míg a vitorlások a Balatonon száguldoznak, a Tagorén idén is a VinCE Balaton gondoskodik jó borokról, finomságokról és koncertekről.

Samsara Fesztivál (július 2-5.)

A Samsara abból a szempontból kakukktojásnak tűnik, hogy itt nem a vízpart-napsütés-barnulás háromszögön lesz a hangsúly, hanem Siófok-Törekin egy erdőbe szerveznek zenei fesztivált a jóga szerelmeseinek. A fesztivál honlapja alapján Czinkoczky Csaba, egy magyar származású svéd dokumentumfilm-rendező a kreatív agy a történet mögött, érkeznek majd jógik, gyógyítók, sámánok, pszichológusok, szóval itt valószínűleg még azok is meggyógyulnak, akik eredetileg nem voltak betegek. Lesz 3 színpad, 120 jóga workshop, 90 zenei fellépő és a Tilos Rádió is érkezik műsorral és DJ-kkel egyaránt.

Jegyárak: elővételben 96 euró (kb. 29 ezer Ft), helyszínen 122 euró (36600 Ft)

Balaton Sound (júl. 9-12.)

Azt előre nem tudjuk megjósolni, hogy július elején ismét a gumicsizma lesz-e a fesztivál legfontosabb divatcikke, de akár megfagyunk, akár megsülünk majd Zamárdi szabad strandján, az elektronikus zene nagyágyúiért idén is biztosan sokan fognak dacolni a tömeggel és az időjárással. Nem véletlenül, hiszen két nagy legenda (Tiesto és Faithless) mellett többek között jön a DJMAG magazin 2014-es DJ-toplistájának éllovasa, Hardwell, a Grammy-díjas  Afrojack és Nicky Romero, a brooklyni hip-hop fenegyereke, Joey Badass és az utóbbi időben zajos sikereket arató DVBBS is.

Jegyárak: napijegy ára június 23-ig 15.000 Ft, utána 16.000 Ft; Bérletárak: az első 10.000 db 39.900 Ft, június 23-ig: 44.990 Ft, utána 49.990 Ft.

VeszprémFest (júl. 15-19.)

12 éve ez a fesztivál Veszprém nyarainak egyik csúcspontja, ahol a világzenétől, a jazzen át az operáig mindenféle zenei műfaj kedvelői találnak nekik való koncertet. Az idei programot hamarosan bejelentik, de meglepődnénk, ha szakítanának az eddigi csendesülős vonallal, amivel Katie Meluát, vagy a Vaya con Diost Veszprémbe hívták. Ezt igazolja, hogy Roger Hodgson július 15-i fellépését a hivatalos honlap már tényként közli.


Veszprémi Utcazene Fesztivál (júl. 22-25.)

Mindenki kedvenc utcazenészei már fix, hogy július 22 és 25. között érkeznek Veszprémbe. A szervezők egyelőre két videót osztottak meg az fellépőkről, az egyikben beatboxos srác kíséri fiatal Tom Waits-re hajazó repedt fazék hangú társát, a másikban egy francia rapper szövegel, miközben a klip szereplői folyamatosan elhagynak egy túlméretezett magnót.

Művészetek Völgye (júl.24 – aug.2.)

Jubilál a Művészetek Völgye, ez lesz a 25. alkalom, hogy Kapolcs és környéke kirakodó vásárrá, koncert és színházi előadások helyszínévé alakul át. Padlószőnyegig esett az állunk, de nem lesz külön Palya-udvar. Azért Palya Bea nélkül nem lehet völgy a völgy: egy koncertre ő is feltűnik majd. A Hobo Klub marad, önálló kis falvat hoz létre a Hello Wood csapata, sőt gyerektábort is szerveznek a völgybe. Jön Harcsa Veronika, Pintér Béla Társulata és a Nézőművészeti Főiskola, valamint a Fonó és a budapesti Központos arcok valami egészen érdekes egységet hozhatnak létre a saját helyszínükön. A szervezők gasztróból is újítást ígérnek: a legjobb kézműves söröket és meglepetés ételkülönlegességeket is beígértek. 35 helyszínen, több ezer program és fellépő lesz, úgyhogy ideje már most foglalni a szállást.

Jegyár: napijegy jún. 22-ig 3200 Ft, 
               10 napos bérlet május 21-ig 27.000 Ft
                 5 napos bérlet május 24-ig 14.400 Ft
                 3 napos hétvégi bérlet jún 22-ig 8000 Ft

B.my.Lake és Strand Fesztivál (aug. 19-22.)

Az idei nyártól Zamárdit már tényleg a Balaton fesztivál fővárosaként tarthatjuk számon, hiszen az eddig Balatonaligán megrendezett B.my.Lake elektronikus zenei fesztivál is átköltözik Zamárdiba. Méghozzá a Strand Fesztivállal egy időben, egymás szomszédságában fut majd a két fesztivál. Mi is kíváncsiak vagyunk, milyen lesz, ha Fritz Kalkbrenner szettje közben néhány száz méterrel arrébb belehallgathatunk egy kis Tankcsapda-zúzásba is.


A B.my.Lake Festival Official Facebook oldalán a szervezők már naponta csöpögtetik a fellépők neveit, hardcore elektronikus zenerajongóknak érdemes jól figyelni. A Strand Fesztiválon ahogy tavaly, idén is bérelt helye van a Petőfi Rádiós "nagyonzenének": a Punnany, a Mary PopKids, a Halott Pénz vagy a Kiscsillag sehogy nem maradhat ki a fellépők közül. Külföldi neveknél idén nincs akkora sokszínűség mint a tavalyi Parov Stelar-John Newman felállással: itt lesz Steve Aoki, a New Found Glory, a Simple Plan és az All Time Low.

Jegyárak:
B.my.Lake: napijegy 9.990 Ft, bérlet 19.990 Ft
Strand Fesztivál: napijegy 6500 Ft, bérlet: 14.990 Ft

Balatoni borhetek

Arra itt most nem vállalkozunk, hogy az összes balatoni település borheteit összeszedjük, de mondunk néhányat, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni. A borkínálat mellett tavaly jó koncertekkel is nagyot villantó Badacsonyi Borhetet idén július 17-26. között tarják. Balatonfüred maratoni bormustrája, a Balatonfüredi Borhetek augusztus 11 és 30. között lesz és hogy a déli partot se hagyjuk ki: a Balatonboglári Szüreti Fesztiválra augusztus 19 és 23. között kerül sor.