Egy utazási tippnél kapta tőlünk a Retrófüred nevet a Balaton egyik dinamikusan fejlődő városa még 2013 őszén. Márciusban viszont annyi jó program érkezik Füredre, hogy most ideje új becenévvel előállnunk. Mert ahova egy hónapban érkezik Robert Capa- és Picasso-kiállítás, nézhetünk Jean Cocteau-képeket és -filmeket, valamint Hamvas Béla-napokon is elmélkedhetünk a bor filozófiájáról, az rászolgál a Kultúrfüred névre.

Mik azok a Frankofón Hetek?

A budapesti Francia Intézet minden évben a március 20-i Frankofónia Világnapja alkalmából rendezi meg a Frankofón Fesztivált. Itt nem csak arról van szó, hogy néhányan egy héten keresztül sok bordeaux-i bort isznak, miközben folyamatosan a Marseillaise-t éneklik: február 27-től egy hónapon keresztül kilenc városban lesznek programok, így a balatonfüredi Frankofón Hetek is ennek a sorozatnak alkotja részét. Füredre a Picasso-kiállításon kívül egy lausanne-i vonósnégyes is érkezik, valamint vetítenek Cocteau-filmet, és Hobo is tart egy Villon-estet.

Találkozás Picassóval (03. 07. – 08. 09.)

1916-ban Jean Cocteau épp 27 éves volt. Még szóba sem jött a Vásott kölykök (Les enfants terrible) című regénye vagy az Orpehus című filmje, de már nagyon jóban volt az akkori párizsi avantgárd meghatározó alakjaival, így Picassóval vagy Modiglianival. Annak ellenére, hogy éppen valami első világháborúnak nevezett esemény zajlott, ez a társaság 1916. augusztus 12-én délután fél egy és fél öt között nagyon jól érezte magát, és Cocteau ezt kb. 29 képen meg is örökítette az édesanyjától kölcsönkapott kamerával.

Mindezt azért tudjuk ennyire pontosan, mert nagyjából 60 évvel a fotók elkészülte után egy francia születésű svéd mérnök különböző bonyolult vizsgálatok révén megállapította a képek keletkezésének dátumát. A kurátor, Orosz Márton tavaly márciusban is ezt a képsorozatot használta fel az egri Kepes Intézetben rendezett kiállításon, amelynek kísértetiesen hasonló volt a címe (Egy nap Picassóval). A füredi tárlat annyiban más lesz, hogy itt előkerülnek  a most éppen bezárt Szépművészeti Múzeumban őrzött Mutatványosok-sorozat grafikái és amerikai magángyűjtemények festményei is olyan tárgyak mellett, mint egy keresztkönyv, amelyben Picasso bejegyzését olvashatjuk.

Robert Capa – Mozgásban (03. 22. – 08. 09.)

A Robert Capa-tárlatnál is hasonló a helyzet. Nem most mutatják be először ezt a kiállítást, mert a kurátor (Fisli Éva) 2011-ben már rendezett hasonló néven egy tárlatot Győrben a Magyar Nemzeti Múzeum képeiből. Az ígéret szerint a mostani Mozgásban újraértelmezi és kiegészíti a korábbiakat: lesz mintegy 50 kép, mellette pedig vetített anyagok csatákból, békeidőből és egy kelet-európai túráról is. Mert Capa 1947–48-ban – már amerikai állampolgárként – járt Magyarországon, és a Balatonnál is lőtt fotókat. Meglátjuk, ő hogyan birkózott meg a híres naplementével.

Utak a teljesség felé – Hamvas Béla-emlékkiállítás (03. 20. – 04. 19.)