Bringamánia, vezetett túrák, Happy Hour, Jókai és Ganxsta Zolee. Ezek mind lesznek a május 1-én induló tavaszi Nyitott Balatonon, de a Balaton Fagyiját is megválasztják, amiről a következő hetekben még sokat hallhattok a We Love Balatonon. Egy hónap múlva ilyenkor már nyitva lesz a Balaton.

Látványosan cáfolta meg a „tavasszal/ősszel nincs a Balatonon semmi” tételt a Nyitott Balaton programsorozat, amit 2014 májusában és októberében is megrendezett a Balaton Turizmus Szövetség, mindkét alkalommal nagy sikerrel. Még ősszel is, mikor szakadt az eső.

Több száz program egy időben, körbe a Balaton körül, éttermi kedvezmények és akciós szállásajánlatok – ez a Nyitott Balaton lényege idén is. Május 1. és 11. között újra indul a Nyitott Balaton - Balatoni tavasz újratöltve! programsorozat, gyerekprogramokkal, szervezett gyalogos és kerékpártúrákkal, zenés-kulturális programokkal. A dömpingben elveszés ellen a nyitottbalaton.hu-t ajánljuk: itt minden megtalálható. Néhány programot kiemeltünk, hogy megkönnyítsük a keresgélést.

A Balaton fagyija 2015  

2014-ben egyből nagy siker lett a Balaton Fagyija verseny. Balatoni fagyizók nevezhettek a saját fagyikölteményeikkel a versenyre, amiből zsűri választotta ki a tavalyi év balatoni fagyiját, a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó pezsgős kreációját. Idén a zsűri mellett közönség is megszavazhatja a kedvencét: a We Love Balatonon hamarosan bemutatjuk az idei indulókat, akikre ti is adhattok szavazatot.

Palacsinta és szürkebarát  

Május 2-án Balatongyörökön palacsintafesztivált rendeznek, Alsóörsön pedig ismét lesz mandulás sütemény-sütő verseny. Balatonszárszón a pörköltfőzők fognak versenyezni. Május elejére már jó pár balatoni étterem is kinyit: a nyitva lévő helyek listáját ide gyűjtöttük össze. A borrajongóknak Badacsonyba érdemes menniük, ahol ismét lesz Bortriatlon, szürkebarát túrával. A 2015-ös Nyitott Balatonhoz csatlakozó éttermekben pedig Happy Hour-kedvezménnyel várják az éheseket.

Vezetett túrák gyalog és bringával  

A Balaton környékén túrázni az egyik legjobb tavaszi elfoglaltság, különösen olyan tapasztalt vezetővel, aki nélkül simán elmennénk a környék izgalmas állatai, növényei, romjai mellett. Vezetett túrákból most is indul a Nyitott Balaton részeként, gyalog is és bringával is. Balatonkenesén a Tátorján tanösvényt érdemes végigjárni május 8-án, Alsóörsön a virágzó mandulafák között vezető Mandula teljesítménytúrának lehet nekivágni, vagy érdemes megnézni, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kínálatát, a Tapolcai tavasbarlangtól Fekete István kis-balatoni világáig.

Ganxsta Zolee és a Kultkikötő  

Zana Zoltán idén 20 éve mondja már a magáét, május 2-án éppen Balatonszárszón. Nem ez az egyetlen kulturális program a Nyitott Balaton sorozatban. Balatonfüredet például semmiképp nem érdemes kihagyni, mivel idén is megrendezik a Jókai Napokat, a Vaszary Villában pedig Cocteau és Robert Capa képei láthatóak. Idén 10 éve működik a Balaton egyik legsikeresebb nyári kulturális programja, a balatonföldvári Kultkikötő. Bár a szezon csak júniusban kezdődik, de a kultkikötősök május 9-én piknikeznek Balatonföldváron. Keszthelyen érdemes felkeresni a Balatoni Múzeumot, ahol borral és desszertekkel párosítják a kultúrát, május 9-én pedig "Itália és a Balaton napos oldala" címmel családi programot tartanak.

Bringa- és hajómánia