Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Most a te balatoni emlékeidet is kiállítják Szentbékkállán

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 04. 28. 13:08

Feltéve, ha küldesz képeket, személyes írásos emlékeket és leveleket a kiállítás kurátorainak. Mert nem közvetlenül a beérkező képeslapokat és mosolygós családi fotókat állítják ki: fiatal művészek, akiket felkérnek az alkotásra, ezekből az anyagokból fognak létrehozni valami újat.

Az eddig megszokottnál - gyűjtsünk össze régi képeslapokat, megsárgult leveleket és pár fekete-fehér fotót a hatalmas szalmakalapban és esetlen szabású fürdőruhában strandon napozó nagyanyánkról – sokkal érdekesebb kezdeményessel állt elő a szentbékállai Pegazus.

Fotó: Csongor Kiripolszky / Welovebalaton

Amikor tavaly nyáron meglátogattuk a Pegazust átalakító arcokat, egyértelmű volt, hogy itt az alkohol árusításánál jóval összetettebb koncepciót hoznak a Káli-medencébe. A Facebookon idén nyárra már most emlékeket gyűjtenek: június 15-ig várják a személyes balatoni fotók, Balatonnál írt naplók, egymásnak küldött balatoni képeslapok beszkennelt változatát az emlekektava@gmail.com címre. A sok beküldött személyes emlékből azonban ők nem fotókiállítást szerveznek, hanem az anyagok inspirációs forrásként fognak szolgálni a felkért képzőművészeknek.

Nem kizárt, hogy egy kamaszkorban fotón megörökített Balaton-parti csókot majd egy szobor formájában láthat viszont tulajdonosa, de az is lehet, hogy a Balatonban felhőtlenül pancsoló nagyszüleink fényképéből festmény készül. És lesznek olyan beküldött emlékek is, amelyek valószínűleg nem egy az egyben jelennek majd meg júliusban a Pegazus kiállítóterébe tervezett kiállításon. Előfordulhat, hogy egy-egy nyári balatoni naplóbejegyzés vagy levélváltás fog inspirálni egy videót.

Fotó: Zoltán Lencse / Fortepan

A művészek neveit egyelőre titokban tartja a kiállítás helyszínét biztosító Pegazus, illetve Farkas Zsófi és Bódi Kinga, a kiállítás kurátorai. Annyit árultak csak el, hogy budapesti bázisú, ismert fiatal képzőművészeket kértek fel a balatoni alkotásra. A Pegazus kiállítóterébe szervezett kiállításon festmények, szobrok és videók is láthatóak majd a személyes balatoni emlékekből július 11-től szeptember 6-ig.

De ahhoz, hogy ebből tényleg egy nagy balatoni emlékkiállítás legyen, először az kell, hogy június 15-ig minél több írásos és fotós emlék érkezzen a megadott e-mail címre.

Hasonló tartalmak

Admin mode