Május másodikán ismét elstartol az egész Balatont megmozgató Nyitott Balaton programsorozat. Ha minden műsort fel akarnánk sorolni, nem férne ki az internetre, ezért kiválogattunk belőlük néhányat, a bringázástól a színházi monodrámáig.

Bringamánia Tour de Balaton, Balatonföldvár

A Balaton legnagyobb bringás programja idén is Balatonföldvárról rajtol el május 2-án. A McDonald's Bringamánia Tour de Balaton nem verseny, hanem igazi, mindenkinek szóló „balatoni critical mass”. A kikötőből induló tókerülés 206 km-es távját sem kötelező teljesíteni: erőnléthez mérten akár 6 km-es táv is választható. Az sem okozhat problémát, hogy a déli parti vasút felújítása miatt Lepsénytől nem lehet a bringákat vonaton hozni: a szervezők ingyen kerékpárszállítást biztosítanak a lepsényi állomástól. Balatonföldváron ugyanekkor, ugyanitt, a kikötőben rendezik meg a Balaton Boat Showt, egy sarokkal odébb, a Viharsarok Vitorlás Központban pedig evezős nyílt nap lesz, ingyen suppolással, kajakozással.

Kultúr-sokk: Bor & Színház, Keszthely  

A Balatoni Múzeum programja igyekszik elrugaszkodni a hagyományos múzeumi élvezetektől. Az „Előnyári kalandok a Balaton Kultúrpalotában” címmel megrendezésre kerülő műsorokban különféle műfajokat kombinálnak, május 2-án például a színházat és a bort. Ez itt viszont nem valamiféle Hajmási Péter&Pál típusú színpadi mulatozást jelent. Levkó Esztella több nemzetközi szereplés után Keszthelyen is előadja a Kisvárosi Lady Machbeth című monodrámát, Gajdics Péter, a világot szintén bejáró sommelier-borász pedig Pop, rock, rosé címmel tart zenés borkóstolót. Jegyek csak elővételben válthatók, ám ha mégsem sikerülne beférni, aznap még Lajkó Félix hegedűvirtuóz is koncertezik pár utcával feljebb, a Balaton Színházban.

XXIV. Jókai Napok, Balatonfüred

Balatonfüredet leginkább a kulturális programok miatt érdemes felkeresni a hétvégén. A város leghíresebb nyaralótulajdonosa, Jókai Mór tiszteletére huszonnegyedszer rendezik meg a Jókai Napokat. Az április 29-től zajló eseménysorozatban lesz tárlatvezetés a Jókai Mór Emlékházban, szombaton Bablevesfőző-verseny a Koloska-völgyben, de mi legszívesebben Praznovszky Mihály irodalomtörténész műsorára ülnénk fel a Jókai hajó fedélzetére május 1-én. Praznovszky Mihály tavaly a We Love Balaton által szervezett fáklyás városi túrán is remek történetekkel szórakoztatta a közönséget.

Ganxsta Zolee és a Kartel, Balatonszárszó  

Ganxsta Zolee éppen húsz éve mondja a magáét, és a végére megértünk azt is, hogy a mosdatlan szájú nyolcadik kerületi rapzenéből a magyar könnyűzene kanonizált értéke lett. Zoli pedig az évforduló alkalmából egy jubileumi turné keretében nyomja tovább a gengszterkedést. Ennek egyik állomásaként május 2-án este Balatonszárszón, a Csukás Színházban lép színpadra. A koncert előtt mindenképp ajánlanánk a magyar kultúra egy másik nagyon fontos szöveggyártójának, a kilencedik kerületi József Attilának az emlékházát felkeresni a Csukás Színháztól nem messze.

Geotúra a vulkánok és tüzes borok félszigetére, Tihany

Mi a közös a Tihanyi-félszigetben és a trópusi vulkánszigetekben? Lényegében minden. Ez fog kiderülni a május 2-án induló vezetett geotúrán, ami a hajóállomástól indulva végigvezet mindazon, ami az Apátságon és az ófalu muskátlis-levendulás házain túl van. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett túra a Levendula Ház Látogatóközpontban ér véget. Jelentkezni május 1-én délután 4 óráig lehet! A túra előtti hangolódáshoz pedig a Tihanyi PIAC placcot ajánljuk, ahol a bisztró és a termelők mellett élőzene és harcsapaprikás segít energiát gyűjteni a négyórás gyalogláshoz.

Palacsintafesztivál, Balatongyörök

Ehhez nem kell túl sok mindent hozzáfűzni. Balatongyörök központjában, a közösségi ház udvarán május 2-án délután 1-től sütik az ipari mennyiségű palacsintát, túl a kakaós-lekváros-túrós szentháromságon. A rendezvény egyben versenyt is jelent: a serpenyőharc a Palacsintás király és királynő címekért zajlik. A gyerekprogramok pedig gondoskodnak róla, hogy a gyerekek lerohangálják a megevett palacsinta-kalóriákat. A program előtt még érdemes elsétálni Kajdi Imre kristálycsiszoló mester műhelyébe, aki bemutató tart több évtizedes munkásságából.

Borbarangolás Badacsonyban  

A Borbarangolás egy egész éves program Badacsonyban. Minden alkalommal egy másik borászatnál lehet kipróbálni, hogy mit lehet kihozni a badacsonyi terroirból és milyen ételeket lehet mellétenni a helyi borokhoz. Május 2-án a Szabó Családi Pincébe lehet bejelentkezni, ahol a pince boraival szervírozott borvacsorával várnak.. Előzetes regisztráció szükséges! Ha nem férnél be, van más választás is Badacsonyban: próbáld ki a bazaltburgert, a diétás halpudingot és a balcsi bagelt a napokban megnyílt Kishableány étteremben.