Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

balaton

szerkesztés

Az EU térképen mutatja, hol jó a Balaton vize

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 05. 27. 0:46

Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség néhány napja közzétett jelentése szerint egész Európában a legtöbb strand vízminősége jó, vagy kiváló értékelést kapott. A Balatonnál ugyanez a helyzet, de van három olyan strand, amelyeknél a víz csak a tűrhető szintet ütötte meg.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség több mint 21 ezer fürdőhelyet vizsgált meg az EU-ban, hazánkban pedig összesen 244 fürdőhelyet vizét vették mikroszkóp alá. Jó hír, hogy a vizsgált hazai fürdőhelyek 77 százaléka kiváló, további 18 százaléka pedig jó minősítést kapott.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Az viszont már nem olyan jó hír számunkra, hogy a Balaton partján az alábbi három strandnál a tűrhető kategóriába sorolták a víz minőségét:

  • Koloska Marina Strandfürdő (tavaly kiváló minősítést kapott)
  • Diási Játékstrand (tavaly is tűrhető minősítést kapott)
  • Alsógyenesi Strand (tavaly is tűrhető volt a minősítés)

Kicsit fura helyzet ez Gyenesdiás esetében, mert a családbarát, a kisgyerekeket minden elképzelhető játékelemmel és pancsoló öböllel kiszolgáló Diási Játékstrand évek óta szerepel a Balaton legjobb strandjai között, a Keszthelyi-öbölben fekvő strand vizét is a tűrhető kategóriába sorolták. És sajnos a Gyenesen nyaralók akkor sem fognak jobban járni, ha egy stranddal arrébb, az alsógyenesi strandon pancsolnak a Balatonban, mert a jelentés szerint itt is csak a minimális vízminőségi követelményeknek felel meg a víz.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Akadt 12 olyan balatoni strand is, amelytől nem érkezett be elég minta a megfelelő vizsgálathoz. Az interaktív térképet itt lehet elérni, a teljes jelentést pedig itt lehet letölteni.

Hasonló tartalmak

Admin mode