A Samsara Fesztivál maga lesz a hippi arany középút. A szervezők azokat szeretnék Siófokra csábítani, akik kedvelik a jó értelemben vett pszichedelikus fesztiválok hangulatát, de díjazzák, ha nem non-stop dübörög a trance zene. Szeretet, béke és egység - ahol a chill színpad a nagyszínpad - hangzik a mottó, ami többet jelent annál, hogy a műfaj világhírű képviselői túlsúlyban vannak a zenei felhozatal terén. Azt is jelzi, hogy a fókusz egyaránt vetül a nappali és az éjszakai életre, így ez a négy-öt júliusi nap valóban teljes lehet.

Körbe-körbe Törekire

A helyszín kiválasztása azután esett Törekire, hogy a szervezők egy jó barátja egy ici-pici Woodstockkal is felérő svédországi meglepetésbulit látott felvételen, majd megkérte annak szervezőit, hogy az ő harminc hektáros telkén is lehessen egy ugyanilyen a Balaton mellett. „Miért is ne?" - válaszolták.

„Az alap mindenképpen a valós érintkezésekre, illetve a közösségi élményekre vonatkozó kielégületlenség volt. Az, hogy ellenpontozzuk a kirakat-szerepléseket, a virtuális világban való létezést valami igazán valódival” - mondta Czinkóczky Csaba, aki Berecz Gabriellával együtt álmodta meg a Samsarát. Szerettek volna egy olyan fesztivált, amelyen átadhatják a látogatóknak a hippi életérzést minőségi és természetközeli programokon keresztül.

Az inspirációk között a legendás Woodstock és a Burning Man fesztiválok mellett, az “ihletett arcokért” való rajongás is szerepelt. Olyan emberek iránt érzett szimpátia, akik nem viselkednek, nem szerepelnek, hanem teljesen átadják magukat egy-egy tevékenységnek vagy épp a megfigyelés élményének.

“A pszichedelikus szó sem jelent mást, mint a tudat módosult minőségét, és kár, hogy ezt manapság kizárólag a drogok vonatkozásában szokták használni” - véli Csaba, aki kitért arra is, hogy a zenei kínálat és a fesztivál mozgásos programjai is előidézik azt, hogy az ismert hazai és külföldi goa fesztiválokhoz képest jelentősen kevesebb kábítószer formátumú tudatmódosításra lehet számítani.

Látvány szempontjából természetesen a természet lesz a főszereplő: az előzetes képek és a beharangozó anyagok alapján a szervezők kifejezetten egyedi közeget alakítanak ki ezen a bizonyos 30 hektáros magántelken. Mivel még minden nagyon titkos, legfeljebb a Facebookon megosztott inspirációként felhasznált képekből tudunk következtetni arra, hogy mutat majd a környezet:

Világfalu sztárokkal

A jóga és a chill zene a Samsara Fesztivál legerősebb hívószavai. Bár összesen négy színpadhoz lehet majd koncertre menni, de az igazán erős és ismert előadók a chill nagyszínpad elé szólítják az elsődlegesen a zenei vonal miatt érkezőket.

Hogy mennyire nem mellékszálon szerepel itt a jóga, azt jól jelzi, hogy az oktatók listája sok olyan embert is megszólít, akik az estéket általában csendesen, a hajnalokat pedig már a matracon töltik. Ők azok, akik talán majd a fesztiválon szeretnek bele a chill zenébe. Indiából, Ausztráliából, illetve az USA-ból is érkeznek tanárok, Govinda Kai, Laruga Glaser, Eyel Chehanowski, Christian Wigardt is szerepelnek például a Jóga Falu meghívottai között.

Aggódni nem kell, sem a légzés ritmusát, sem a komoly ászanázást nem zavarja majd trance buli, hiszen azt egy jó másfél kilométerrel arrébb tették minden egyéb program helyszínétől. Másrészt a napszakok változása is tükröződik majd a programkínálatot tekintetében.

Egy külön kis univerzum

A Samsara első két napján (július 2-3.) rendezik meg a Tripoteca Pszichedelikus Film és Művészeti Fesztivált, így rövidfilmeket, animációkat, videó installációkat is láthatnak majd mindazok, akik jól érzik magukat a pszichedelikus bűvkörben.

A főszervezőkön kívül egyébként még körülbelül 25 ember szervezi a fesztivált lassan egy éve. 3000 fősre tervezik a négy plusz egy napos rendezvényt, de 4500 embernél többet semmiképp nem is bír el a helyszín. A magyar szálat az előadók, a terapeuták, az oktatók és a szolgáltatók mellett például a MÜSZI is hozza, akik vállalták, hogy míg anyuka-apuka jógázik, elmélkedik, táncol vagy okosodik, a gyerekekkel újrahasznosított anyagokból készít majd játékokat.