Az valahogy mégsem ér, hogy a fővárosban az embereknek várniuk kell a szuper programokig, de minimum a hétvégéig, hogy eljussanak a Balcsira. Valami hasonló lehetett a Balaton Express indító gondolata is, aminek apropóján megszületett a június 11-től július 22-ig látogatható kiállítás a Mono art & designban.

Közvetlenül utána, július 22-26 között ugyanis a pop-up tárlat egy része - még több izgalmas helyspecifikus tárggyal kiegészülve - Tihanyba költözik, az 5. szülinapját ünneplő ARTplacc fesztiválra. Addig, amolyan beharangozóként, a köztes időszakot vele lehet kibekkelni,a strandlabdákkal, konzervált balatoni levegővel és vattacukor színű vízparti naplementés képekkel ráhangolódni az ötnapos kortárs művészeti és design kerti partira.

Aki magára ismer az „akiket érdekel, hol tart a kortárs művészet, a design, az irodalom és a könnyűzene” jellemzés alapján, mindkét programon meg fogja találni a számításait, mivel az ARTplacc kimerítő repertoárjának tökéletes előfutárai képviselik magukat a Monóban. Ami a képzőművészetet illeti, rögtön Kiss Miklós kirakatinstallációja invitál, a falakon Babos "Zsili" Bertalan és Kucsora Márta képeivel találkozhatunk, de feltűnnek még Klimó Péter, Koronczi Endre, Pályi Zsófi, Péli Barna, Péterfy Ábel, Szabó Ádám Csaba művei is.

Ezen kívül a MOME Tárgyalkotói Tanszék diákjainak munkáiból láthatunk tematikus válogatást és a Mono tervezői is készültek Balaton inspirálta alkotásokkal. Hogy csak párat említsünk: Anna Amélie kékes színvilágú kiegészítőkkel, Nemesi Anna kis vitorlás medáljaival, a Rubirium vízibiciklis noteszekkel idézi meg a legszebb vízparti emlékeinket, a Balcsi Original x DVA kollekció piros úszódresszétől pedig újra akarjuk forgatni a Baywatch legjobb jeleneteit.

A megnyitón Király Marci és Hencz Peti, azaz a Magasélet DJ formáció gondoskodott a nomen est omen hangulatról. A fülledt meleg miatt egy vernisszázshoz képest a vártnál többször futott át az agyunkon, hogy csobbannánk egyet, amin Szombat Éva 2 méteres Balaton látképes fotófala sem enyhített. A tőle már megszokott trash vonal és a klasszik nyaralós képek ötvözete, annyira jól működött, hogy a magukat megörökíteni vágyókból simán össze tudnánk állítani egy fiktív családi fotóalbumot – talán már csak a naptej és a lángostól maszatos kéz hiányzott a tökéletességhez.

A képzőművészet-design-zene-irodalom csodanégyszögben maradva, bő egy hónap múlva találkozhatunk az ARTplacc kibővített profiljával, ahol a bevált sémát követve a Tihanyi rév körül összpontosul minden, ami kortárs. Ez alkalommal a szervezők kifejezetten a 35 év alatti, feltörekvő művészekre és tervezőkre koncentrálnak, minden területen vegyítve a már befutott, illetve kevésbé ismert neveket. Újdonságként a galéria sátoron kívül design sátorra és workshopokra is számíthatunk, esténként pedig a magyar underground zene legfrissebb hangjaitól visszhangzik majd minden.