Bár a hétvégére alig jósolnak többet 20 foknál, az élet nem áll meg a magyar tenger partján. Veszprémtől Balatonboglárig felpezsdül a régió, borok és sörök köré szerveződtek programok. Szent Iván-éj apropóján pedig számos éjszakai rendezvény lesz szombaton, nem csak a Múzeumok Éjszakája.

CSÜTÖRTÖK (06.18.)

III. Veszprémi Sörfesztivál - Veszprém (06.18-21.)

Múlt héten a budai várban tartottak sörfesztivált, most a veszprémi várat veszik be a sörcsapok. Harmadszorra rendezik meg a Veszprémi Sörfesztivált, ahol tíz sörfőzde közel ötvenféle, nem csak hagyományos, hanem - többek között- köles- illetve gyümölcssörrel is várja az érdeklődőket. A délutáni kapunyitás után állandó programok is lesznek, mint például a sörkvíz, a hőlégballon vagy a rodeó bika. A változatos esti koncertektől pedig négy napig lesz hangos a Historia Kert.

Balaton Method nyári turné - Balatonfüred (06.18-24.)

A mai magyar zenei tablót magába foglaló egész estés mozifilmet a héten és jövőhét elején Balatonfüreden, a Balaton moziban nézhetitek meg. Az első közösségi finanszírozással készült magyar film vetítései a MOL Nagyon Balaton programsorozat részei.

MOL Nagyon Balaton nyereményjáték - 06.15-21. 

Itt a nyári nyereményjáték új hete és témája. Vasárnapig a balatoni borokkal kapcsolatos képeiteket várjuk Instagramon. A legjobbnak járó díj ezúttal egy páros VIP belépő a Kálibulira és egy Skizo borcsomag. Ne felejtsétek a #nagyonbalaton és #winebalaton hashtageket!

PÉNTEK (06.19.)

Parti Pezsgés - Balatonboglár (06.19-21.)

Idén először pezseg a part Bogláron. A borfesztiválnak aposztrofált rendezvényen a fröccsé, a gyöngyözőboré és a pezsgőé a főszerep. Az állandó programok között a hangsúlyt az aktív szórakozásra helyezték a szervezők; így lesz óriás élőcsocsó, fröccspong és szabadulószoba is. A borkínálatról a Dél-Balatoni Borút Egyesület tagjai, közel húsz pincészet gondoskodik, az estéket pedig olyan koncertek zárják, mint Odett, Myrtill és a colorStar.

XI. Levendula Fesztivál - Tihany (06.19-21.)

Tihanyban
a június a levenduláról szól. Már egy hete zajlik a Szedd Magad akció, ami hétvégére kiegészül a fesztivállal. A rendezvény Kércz Tibor fotókiállításának megnyitójával kezdődik, pénteken. A szombati hivatalos megnyitó után a hagyományokat bemutató, régi vidéki életet idéző programok során megismerkedhetünk a virágszövés, szappankészítés művészetével. Napközben kirándulások is lesznek, míg délután táncház, este pedig koncertek közül válogathatnak a látogatók.

Rúzsa Magdi: Boldogság és szeretet - Révfülöp (06.19.)

Nyári koncertturné keretében érkezik a MOL Nagyon Balaton következő programja: Rúzsa Magdi koncert a révfülöpi mólón. A kilenc éve Megasztárt nyert énekesnőt senkinek nem kell bemutatni, hiszen a tehetségkutató műsor óta is felfelé ível a karrierje. A Magyarországot az Eurovíziós dalfesztiválon is képviselő énekesnő gőzerővel dolgozik új nagylemezén, amelyről valószínűleg egy-két új dal a Balaton partján is elhangzik majd.


Szentjánosbogár -túra - Gyenesdiás (06.19.)

A Nemzeti Parkok Hete programsorozat részeként péntek este kerül sor a szentjánosbogár túrára. A gyenesdiási 
Nagymezőről induló éjszakai túra távolsága kb. tíz kilométer, amit a szervezők négy óra alatt terveznek végigjárni. A 260 m szintkülönbségű úton a résztvevők megjárják a Berzsenyi-kilátót is, és remélhetőleg gyönyörködhetnek a szentjánosbogár táncban, ami az évszakra jellemző természeti jelenség.

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt.

SZOMBAT (06.20.)

Levendula Expressz - Budapest-Balatonfüred (06.20.)

A legendás kormányzati vonat, az Ezüst Nyíl, a hétvégén ismét forgalomba áll. Szombat reggel 7:16-os indulással a Balatonra, egészen pontosan Füredre viszi a nosztalgiázni vágyókat. A járat 18:10-kor indul visszafele.

Magyar Úszás Napja - Balatonfüred (06.20-21.)

Úszkálunk a vízi programokban a hétvégén, akárcsak az olimpiai távon versenyzők szombaton a Balatonban. FINA világkupa versenyMagyar Bajnokság és Olimpiai Úszófesztivál is lesz Füreden.

A FINA idén Balatonfüredet is beválasztotta a világkupa sorozat állomásai közé, ahol 10 kilométeren mérik össze gyorsaságukat nők és férfiak. Magyar színekben olyan klasszis versenyzők állnak rajthoz, mint például Gyurta Gergely vagy Risztov Éva. 

Ha szeretnél a magyar medencés úszóválogatott tagjaival együtt úszni, akkor irány az Olimpiai Úszófesztivál! A 2017-es vizes vb jegyében zajló eseményen (aminek Balatonfüred is biztosít majd helyszínt), jelképes 2017 métert kell úszniuk profiknak és amatőröknek egyaránt. A Magyar Úszás Napja országos rendezvény keretében számos uszodába és strandfürdőre ingyenes a belépés, ha úszunk is.

Múzeumok Éjszakája 2015 - Több helyszínen (06.20.)

Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombat hagyományosan a  Múzeumok Éjszakája országos kultúrprogram legfoglalt dátuma. Este 6 és hajnali 2 óra között a Balaton környékén is több mint egy tucat kiállítóhely várja azokat, akiknek a napközben nem akad idejük. Balatonfüreden például interaktív bemutatásra kerül a Fotó Evolúció a Vaszary Alkotóműhelyben, míg Keszthelyen  a Balatoni Múzeum többek között azt is szemlélteti, hogyan lett a múzeumból kórház a II. világháború alatt. Ezeken kívül is sok helyszín vesz részt a programban. A múzeumok és galériák mellett várak, színházak és a Tihanyi Apátság is megtekinthetők éjszaka.

Olaszrizling Éjszakája - Csopak (06.20.)

Nagy népszerűségnek örvend június harmadik szombatja az éjszakai programok körében, ez a második amit a Balaton partról ajánlunk. A napnyugtától napkeltéig tartó borkóstolás az éjszakai jelzőtüzek mellett lesz, amiből idén jut a csopaki strandra is. A éjszaka során felelevenednek az olyan Szent Iván-éjhez köthető hagyományok, mint például a tűzugrás vagy a sárkányverő felvonulás.




Somlói Éjszakai Pincetúra - Somló-hegy (06.20.)

A bort és Szent Iván-éjt a somlóiak is összekötik. A Balaton partjától kicsit távolabb fekvő Somló-hegynél közel 30 pincészet várja este tíztől hajnalig tábortűzzel és borral a pincetúra résztvevőit.