Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Bréking / látnivalók & kultúra

szerkesztés

Honnan tudják, hogy tényleg tiszta a Balaton?

Szerzők

  • We Love Balaton

2015. 06. 24. 11:49

Ez kiderül jövő pénteken, mert nyílt napot tart a Limnológiai Intézet Tihanyban.

Tihanyi Limnológiai Intézet a Magyar Tudományos Akadémia Balatonra kihelyezett kutatóközpontja, amely folyamatosan figyeli a tó élővilágát és az ökoszisztéma változását, így ha valami gond van a vízzel, azt nekik kell tudniuk elsőként. Minden évben tartanak nyílt napot, idén ez július 3-ra, péntekre esik.

A legfontosabb programok két helyszínen történnek: az intézet parkjában a Balaton kagyló-, csiga- és rákfajait, part menti vizekben előforduló halait, valamint a terepi mintavételek alkalmával használt műszereket lehet megnézni. Az intézet könyvtárában távérzékelési adatokról beszélnek és fénymikroszkópos bemutatót is tartanak.

Egy új eszközt, a konfokális pásztázó lézermikroszkóp működését is élesben mutatják be, amiről a neve alapján simán elhinnénk, hogy ezzel fognak lőni az új Star Wars filmben.

Lesz még Balaton-kutatás eredményeit bemutató kiállítás és levetítik az intézet 80. születésnapjára készült dokumentumfilmet is. A gyermekek számára is számos érdekességet felvonultató nyílt nap programjáról az MTA ÖK Limnológiai Intézetének honlapján lehet bővebben olvasni.

(via MTI)

Hasonló tartalmak

Admin mode