Fesztiválok, vitorlásversenyek, sport és koncertek – nagyjából ezekre a témákra fűzhető fel június utolsó hétvégéje a Balatonnál. Füred kapta a főszerepet, a déli part a legfontosabb mellékszereplő, a történetet rendező időjárás viszont még mindig nem kedveli a fürdőzőket. Ha sok napsütés nem is, de 25 fok csak jut valahogy szombat-vasárnapra.

CSÜTÖRTÖK, 06. 25.

Everness Fesztivál – Balatonakarattya (06. 24–28.)

Nemcsak a Balaton, de egész Európa legbékésebb fesztiválját idén is Balatonakarattyán rendezik meg június utolsó hetében. A tudatosságot, az egészséges életmódot és a feltöltődést fókuszba helyező fesztiválon számos nappali programból lehet válogatni a workshopoktól a sporton keresztül az előadásokig. A chill és a világzene előadóit felvonultató line-upon magyar részről Péterfy Bori és az Anima Sound System kapott helyet, míg a nemzetközi porondról – többek között – a Mirabai Ceibe, a Tribali és a Wildfang.

Beach Fesztivál – Balatonfűzfő (06. 24–28.)

Itt a második különleges tematika köré szervezett fesztivál, amelyet a hétvégére ajánlunk. A szörfös programokban úszkáló Beach Fesztivál nappali programjaihoz nem kell semmilyen különleges sportos előélet, az ingyenes szörfoktatáson bárki részt vehet. Lesz még Surf Grand Slam, SUP-bajnokság és paddle boarding verseny is, a vízparton pedig közösségi edzés ébreszti fel a látogatókat. Mindehhez a zenét – többek között – a Punnany Massif, a Halott Pénz, a Wellhello, Majka & Curtis, a Hősök, valamint Chris Lake és DJ Dominique adja. Egyébként ez a Balaton egyetlen olyan fesztiválja, ahol lehet éjszaka is fürdeni.

Balatoni Hal- és Borünnep – Balatonfüred (06. 25–28.)

Füred megint kombinálja a bort, erre a hétvégére a halakkal állítja párba. A reformkori hagyományokkal bíró ünnep mára nemcsak Balatonfüredet, de a környékét is behálózta, így lesznek programok Tihanyban és Paloznakon is. Borbemutató és borvásár, balatoni halkóstoló, sárkányhajóroadshow és koncertek is lesznek. A meghívott pincészetek pedig az alábbiak: Hudák Pince, Jásdi Pince, Koczor Pince, Lídia Borház, Mészáros Pince, Csiszár Pince. Vendégborvidék: Szekszárd.

PÉNTEK, 06. 26.

Kultkikötő – Balatonföldvár (06. 26–28.)

A hétvégén nyitja meg kapuit az idén 10 éves Kultkikötő. A kiállításmegnyitóval (Litkey Zsolt festőművész, péntek), premierrel (Janikovszky Éva: A lemez két újabb oldala – képzeletszínház, péntek) és KFT-koncerttel színesített nyitó hétvégén a legkisebbekre is gondoltak, őket délelőttönként a Ziránó Színház előadásai várják. Az igazi szezon július első hétvégéjén indul be mind a három helyszínen. Idén Balatonföldvár mellett már Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is lesznek szabadtéri előadások, augusztus végéig összesen több mint 180.

SZOMBAT, 06. 27.

Fehér Szalag – Balatonfüred (06. 27.)

A Kékszalag bemelegítéseként felfogható Fehér Szalag ugyan csak a keleti medencét kerüli meg, de kitűnő lehetőség a résztvevőknek saját beállításaik tesztelésére és az erőviszonyok felmérésére. A hétvégi versenyen nemcsak a mai, modern vitorlások állnak rajthoz, de az 1945 előtti tervek alapján készített klasszikusok is, ők Classic Round futamon mérik össze tudásukat. 
A verseny egyben az Izsák Szabolcs Emlékverseny nevet is viseli, így az indulók a sokszoros bajnok és olimpikon vitorlázóra is emlékeznek.

Balatonföldvári Sárkányhajós Gyorsulási Bajnokság – Balatonföldvár (06. 27.)

Már másodszorra lepik el a színes, kenuszerű, sárkányfejjel és -farokkal díszített csónakok a földvári kikötőt, hogy részt vegyenek a Sárkányhajós Gyorsulási Bajnokságon. Az utóbbi időben itthon is egyre népszerűbbé váló sportban 20-22 fős csapatok mérik össze erejüket. A 18-20 evező a hajó orrában ülő dobos ütemére húz, míg hátulról a kormányos navigál. 

Kálibuli – Köveskál, Szentbékkálla, Mindszentkálla (06. 27.)

A MOL Nagyon Balaton-programok közül június utolsó hétvégéjére is jut, többek között a Kálibuli. A Káli-medencében idén másodszorra megrendezett fesztivál a gasztronómia jegyében telik. A régió borainak és menüsorainak végigkóstolása mellett számos témában lesz előadás napközben. A bárányraguval, vagy sárgabarackos chutney-val megdobott ételkínálattól a business-en, a borászaton és a workshopokon át a CSR-ig sok minden terítékre kerül Köveskálon és Szentbékkállán. Este Mindszentkálláé lesz a főszerep, ahol Budapest Bár-, Bangó Margit- és Little G.-koncert alapozza meg a hangulatot.

Smash Strandröplabda-bajnokság – Zánka, Erzsébet Üdülőközpont (06. 27–28.)

Az idén ötödszörre megrendezett strandröplabda-bajnokság június eleji nyitóversenye után az első fordulóra a hétvégén kerül sor. A nyílt női és férfi páros megmérettetést szombatra szervezik igazolt játékosok és hobbiröplabdázók részvételével. A vasárnapi amatőr vegyes páros mezőnye kicsit kiegyenlítettebb, mivel ez a kategória a sportág tömegsport mivoltát hivatott hangsúlyozni és népszerűsíteni.



Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál – Balatonfüred (06.27.–07.04.)

Szombattól egy héten keresztül a gitáré lesz a főszerep Füreden, különös tekintettel a Tagore sétányra és a Kisfaludy Galériára. Az idén tizedik alkalommal megrendezett fesztiválon napközben mesterkurzusokon és előadásokon vehetnek részt az érdeklődők. Este pedig Európából és a tengerentúlról jövő világsztárok lépnek fel a Balatonnál, például a Trio Balkan Strings vagy Ekachai Jearakul, aki tavaly első ázsiaiként megnyerte az Amerikai Gitáralapítvány Nemzetközi Koncertművészversenyét (GFA).

Hobo és bandája: Vadászat kompkoncert – Tihany-rév (06. 27.)

Idén már két kompkoncert is lesz a Balatonon, az elsővel Hobo nyitja a Nagyon Balaton zenei szezonját szombaton. Az idén 70 éves, eredetileg blueszenész a Vadászattal a születésnapját is ünnepli a tó közepén. Hobo egyik legnépszerűbb albumát a szerző szerint „a közönség tartja életben”. A '80-as években kiadott hanganyagot megjelenésekor cenzúrázták, mert politikai fricskáknak számító célzások és többértelmű utalások is elhangzanak a szövegbe ágyazva.

VASÁRNAP, 06. 28.

YardStick Trophy – Balatonfüred (06. 28.)

Nem csak a röplabdának, a vitorlázásnak is van tömegsport jellegű kezdeményezése. A Magyar Vitorlásszövetség által rendezett YardStick Trophy ötödik fordulójára vasárnap kerül sor Füreden. A Horvát Boldizsár Emlékverseny újabb lehetőséget teremt a Kékszalagon (is) indulóknak a finomhangolásra, ezúttal a Balatonfüred–Paloznak–Tihany–Hajógyári-öböl–Balatonfüred útvonalon. A kupasorozaton való részvételre még mindig lehet nevezni itt.

KLASSZ a pARTon! – Balatonfüred (06. 28.)

A hétvégén nemcsak a Hobo-rajongók, de a komolyzene kedvelői sem maradnak koncert nélkül. A KLASSZ a pARTon című nyáresti klasszikus zenei koncertsorozat első előadásán az Accord Quartet mellett a MOL Játsszunk együtt! tehetségtámogató programjának nyertesei – Megyimorecz Ildikó (ének), Stark János Mátyás (hegedű), Kovács Gergely (zongora), Virág Mátyás (cselló) – mutatkoznak be a Tagore sétányon.

Nyereményjáték

Miközben végigjárjátok a Balatont, ne felejtsétek, hogy még mindig tart a nyereményjátékunk, ahol „Balcsi style” csomagot nyerhettek! 
A feladat: posztolj kedvenc balatoni strandszerkódban egy képet/videót az Instagramra, és használd a #nagyonbalaton és a #balcsistyle hastageket.