Azt nem tudni, melyik időszámításunk óta, de a magyar embernek valamiért alapélmény egy sarki hentesnél állni, sült kolbászhoz mustárt vadászni, miközben egy túlméretezett karéj hófehér kenyér vár arra, hogy a lecsöpögött szaftot úgy szívja magába, mint bölcsész a Proust-összest egy fröccs mellett.

Tihanyi PIAC Placcon nyíló teljesen új helyen pontosan ezt a szép régi tradíciót folytatják – az olyan rémes sztereotípiák nélkül, hogy a kolbászba kis túlzással a fogkefén keresztül a szomszéd gumicsizmájáig mindent beledobálnak. Ők esküsznek arra, hogy náluk ez semmiképpen nem fordulhat elő, és az általuk készített párizsi is annyi húst lát majd, mint egy marhanyak a Kistücsökben.

Két kreatív szerző van a projekt mögött: Lakatos Márk stylist és Németh Ádám, aki több kreatív és gasztroprojektet is vitt már Budapesten. Ők állnak a pult mögött, és hegesztik az ételeket. Közös bennük, hogy mindketten gyerekkoruk óta főznek: Márk például 4-5 éves korában már disznóvágáson edződött, és majdnem a saját kezét is beleaprította a kolbász töltelékébe. A csapatnak tagja Csaba is, aki a különböző háttérmunkákért felelős.

A lecsengő hamburgerláz helyébe szerintük hamarosan a kolbászőrület lép, ezért találtak Algyőn egy hentest, akinek családja több generáció óta űzi a kolbász készítésének mesterségét. Vele dolgoznak az olyan ötleteken, mint a narancsos vagy a shiitake gombás grillkolbász, így hétről hétre Tihanyban az ilyen ötletek manifesztációját kóstolhatjuk 1600 Ft-os átlagárért.

Néhány hete tartottak először próbafőzést a PIAC Placc konyháján, akkor egy teljesen natúr sült kolbászt adtak kuszkuszsalátával és házi készítésű sült párizsit mentás zöldborsókrémmel, de azt mondták, hogy ez még csak a kezdet.

Holnaptól már élesben is beindul a műhelymunka: a korán kelők reggelire (800–1500 Ft) megfordíthatják a müzli–tej-kombinációt, mert joghurtkrémre pakolnak kókuszos-zabpelyhes müzlimorzsát friss gyümölcsökkel, de a hagyományos vonal sem marad ki: tojásrántotta és smoothie is felkerült az étlapra.

Aztán 11-től fordul minden, mert jön az ebédidő, és kezdődik az igazán komoly hegesztés: cseresznyés gazpacho mellett saját készítésű paprikás krumpli is készül majd tárkonyos kolbászraguval, de póréhagymás grillkolbász is lesz hideg tökfőzelékkel.

Mindig az éppen szezonális dolgokból szeretnének főzni, így cseppet sem nem meglepő, hogy most cseresznyét húztak elő – egyáltalán nem a mélyhűtőből. A nyár folyamán pedig szeretnének minél szorosabb kapcsolatot kialakítani a tihanyi piac termelőivel: amikor ott jártunk, éppen egy szarvasgombás szószban érlelt sajtot próbáltak ki, és már azon gondolkodtak, milyen előételt hoznak ki belőle.