gasztró

A piros hegesztőmaszk esete a kolbásszal – Lakatos Műhely

Szerzők

  • Tucsni László

2015. 06. 26. 14:22

Azt nem tudni, melyik időszámításunk óta, de a magyar embernek valamiért alapélmény egy sarki hentesnél állni, sült kolbászhoz mustárt vadászni, miközben egy túlméretezett karéj hófehér kenyér vár arra, hogy a lecsöpögött szaftot úgy szívja magába, mint bölcsész a Proust-összest egy fröccs mellett.

Tihanyi PIAC Placcon nyíló teljesen új helyen pontosan ezt a szép régi tradíciót folytatják – az olyan rémes sztereotípiák nélkül, hogy a kolbászba kis túlzással a fogkefén keresztül a szomszéd gumicsizmájáig mindent beledobálnak. Ők esküsznek arra, hogy náluk ez semmiképpen nem fordulhat elő, és az általuk készített párizsi is annyi húst lát majd, mint egy marhanyak a Kistücsökben.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Két kreatív szerző van a projekt mögött: Lakatos Márk stylist és Németh Ádám, aki több kreatív és gasztroprojektet is vitt már Budapesten. Ők állnak a pult mögött, és hegesztik az ételeket. Közös bennük, hogy mindketten gyerekkoruk óta főznek: Márk például 4-5 éves korában már disznóvágáson edződött, és majdnem a saját kezét is beleaprította a kolbász töltelékébe. A csapatnak tagja Csaba is, aki a különböző háttérmunkákért felelős.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A lecsengő hamburgerláz helyébe szerintük hamarosan a kolbászőrület lép, ezért találtak Algyőn egy hentest, akinek családja több generáció óta űzi a kolbász készítésének mesterségét. Vele dolgoznak az olyan ötleteken, mint a narancsos vagy a shiitake gombás grillkolbász, így hétről hétre Tihanyban az ilyen ötletek manifesztációját kóstolhatjuk 1600 Ft-os átlagárért.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Néhány hete tartottak először próbafőzést a PIAC Placc konyháján, akkor egy teljesen natúr sült kolbászt adtak kuszkuszsalátával és házi készítésű sült párizsit mentás zöldborsókrémmel, de azt mondták, hogy ez még csak a kezdet.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Holnaptól már élesben is beindul a műhelymunka: a korán kelők reggelire (800–1500 Ft) megfordíthatják a müzli–tej-kombinációt, mert joghurtkrémre pakolnak kókuszos-zabpelyhes müzlimorzsát friss gyümölcsökkel, de a hagyományos vonal sem marad ki: tojásrántotta és smoothie is felkerült az étlapra.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Aztán 11-től fordul minden, mert jön az ebédidő, és kezdődik az igazán komoly hegesztés: cseresznyés gazpacho mellett saját készítésű paprikás krumpli is készül majd tárkonyos kolbászraguval, de póréhagymás grillkolbász is lesz hideg tökfőzelékkel.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Mindig az éppen szezonális dolgokból szeretnének főzni, így cseppet sem nem meglepő, hogy most cseresznyét húztak elő – egyáltalán nem a mélyhűtőből. A nyár folyamán pedig szeretnének minél szorosabb kapcsolatot kialakítani a tihanyi piac termelőivel: amikor ott jártunk, éppen egy szarvasgombás szószban érlelt sajtot próbáltak ki, és már azon gondolkodtak, milyen előételt hoznak ki belőle.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

„Nem titkolt szándékunk, hogy augusztus végéig kikísérletezzük a recepteket, amelyekkel el tudunk indítani egy helyet Budapesten. De nem egyszerűen talponálló kolbászos helyet szeretnénk, hanem éttermeknek és más vendéglátóhelyeknek is áruljuk majd a jó minőségű saját kolbászainkat” – avatott be minket a hosszú távú tervekbe Ádám. Márknak a designnal kapcsolatban is vannak ötletei. Szerinte nem állnak meg ott, hogy a logóra egy piros hegesztőmaszkot rajzoltak fel: „Pop-up főzéseket ilyen színűre festett maszkban simán megcsinálhatunk majd. Olyanok leszünk, mint a Daft Punk, csak kajákkal.”

Hasonló tartalmak